Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dźwiękiem

pepepk

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm... Sprawa nie jest prosta. Mam system stereo - dobry wzmacniacz, dobre kolumny, dobre kable. Nie wiem, czy jest jakas rozsadna opcja aby sprawdzic, czy zarowno prawa jak i lewa strona graja z tym samym natezeniem dzwieku? Wydaje mi sie, ze od pewnego czasu, lewa strona gra glosniej a prawa ciszej. Kilka z osob pytanych o ten problem twierdzi, ze jest ok, a kilka ze jednak lewa strona gra ciszej. Sa to roznice bardzo delikatne, ale ja to slysze (i ta jak pisalem, nie tylko ja). Czy mozna jakos w sposob "domowy" sprawdzic natezenie dzwieku lub to czy kolumny graja z ta sama moca? Nie wiem czy dokladnie naswietlilem problem, ale coz - jakos sprobowalem :-) Czekam na jakies pomocne odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/90000-problem-z-d%C5%BAwi%C4%99kiem/

Witam, czy kolumny stoją tak jak powinny stać i miejsce odsłuchy też jest prawidłowo wyznaczone, a może z jednej strony stoi jakiś duży mebel tapicerowany? Przyczyną tego różnego grania mogą być:

- problemy sprzętowe

- problemy z ustawieniem kolumn i miejsca odsłuchu

- problemy z akustyką pomieszczenia

Czy kolumny stoją symetrycznie względem ścian?

Czy względem miejsca odsłuchowego obie ściany boczne nie maja drzwi lub wnęk w które dźwięk by "uciekał" przesuwając scenę muzyczną?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Prosze, oto zdjecia. Myslicie, ze po prawej stronie, wejscie do pokoju, ma jakies wieksze znaczenie? Moim zdaniem nie bardzo. Mam za krotkie kable (2m na strone) aby cos wymyslec z ustawiniem glosnikow wiec to odpada... Szczerze - "irytuje" mnie to bardzo :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41132-0-37243700-1325423965_thumb.jpg

post-41132-0-64565500-1325423971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy tak ustawione kolumny są w czasie odsłuchu? Wiesz, że taka "dziura" w ścianie ma współczynnik pochłaniania dźwięku równy prawie 1?

Tak, w ten sposob sa ustawione... Nic na to nie moge poradzic :-( Kompletnie nic. Poza wstawieniem drzwi, ale jako, ze w moim domu sa jedynie drzwi do toalety i do garderoby robi to pewien problem :-) jutro przyniose jakies "cos - jeszcze nie wiem co, ale jakas sklejke albo poliweglan, aby zastawic "otwor" w scianie i sprawdzic roznice. Ale... Powiem Wam, ze w/g mnie, na innym sprzecie nie jest to odczuwalne. Czy to "wina" samego sprzetu? Pominjam, ze jak wlaczam muzyke glosniej, to problem znika w 90%. Hmm...

Odchodząc od tematu - próbowałeś trochę wyjechać z kolumnami do przodu i dogięciem w stronę miejsca odsłuchu.

Tak. Probowalem juz wielu konfiguracji. I czesto jest tak, ze nie wiem juz czy jest dobrze czy zle, bo ciagle slysze inaczej. Malo tego, powiem Wam, ale prosze sie nie smiac :-p Mialem zapalenie ucha lewego, bylo to okolo 1,5m-ca temu i nie wiem czy nie jest to z tym zwiazane. Bo w tym momencie lewe ucho mam "wyczyszczone" i udroznione a prawe nie. Pojade w tym tygodniu do laryngologa aby wyczyscil mi prawe ucho :-) Powiem Wam, ze sytuacja jest dziwna okurtnie :-) Jakby ktos byl z okolicy Krzeszowic (k/Krakowa) to zapraszam na herbate i przysluchanie sie problemowi :-)

Właśni zadzwoniłem do laryngologa i o 20 dzis mam byc na wizycie... Ciekawy jestem efektu :-)

Probowalem juz wielu konfiguracji. I czesto jest tak, ze nie wiem juz czy jest dobrze czy zle, bo ciagle slysze inaczej.

Jak coś mogę zasugerować, spróbuj ustawienia tak jak wyliczy Ci kalkulator:

Ukryta Zawartość

Wpisujesz wymiary pomieszczenia i szerokość bazy stereo. Zdania na temat wyników są podzielone, ale warto spróbować. Dodatkowo popraw akustykę pomieszczenia - coś na podłogę i ściany.

Ukryta Zawartość

Pominjam, ze jak wlaczam muzyke glosniej, to problem znika w 90%. Hmm...

A dlaczego pomijasz?

Problem przedstawiony w ten sposób, wydaje się mieć źródło w potencjometrze gałki głośności. O ile masz klasyczny potencjometr.

Może się mylę, ale gdyby winna była ta "dziura" w ścianie, to problem byłby niezależny od sprzętu, a co więcej - wraz ze wzrostem głośności raczej narastałby, a nie - znikał.

Ja akurat jestem bardzo wrażliwy na nawet bardzo delikatne różnice głośności w obu kanałach, i też mnie to "irytowało", bo tak miałem.

Często słucham cicho, a tak się składa ze im ciszej, tym problem bardziej dotkliwy, co zresztą logiczne i naukowe - jeśli winien potencjometr.

Rozwiązaniem okazała się rezygnacja z potencjometru na rzecz drabinki rezystorowej w scalakach(jako pre pracuje u mnie primare a10).

I po krzyku, balans idealny.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Potencjometr to dobry trop, może nagraj płytę ze ściszonym materiałem, powiedzmy o 10 - 20dB, żeby podczas odsłuchu podkręcić potencjometr i ustawić muzykę mimo wszystko dość cicho, tak jak to ma miejsce w sytuacji, gdy jest rozbalansowanie. Opisz wyniki eksperymentu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.