Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy mercury mx2 zmiana na... ?

licha89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam pytanko posiadam taki zestawik HK HD750 i HK670 + monitorki tannoy mercury mx2 wszystko to gra w pokojuokoło 3,5 x 3,5mm2 apetyt rośnie w miarę jedzenia na początku wystarczało mi to w zupełności ale po czasie coś mi nie leży mianowicie szukam dźwięku bardzo naturalnego, delikatnego z wyrazistą barwa, tannoy grają bardzo przyzwoicie ale jak by to powiedzieć troszkę mało naturalnie za bardzo basowo, bas jest taki jakby nienaturalny.... Słucham muzyki raczej spokojnej coś pokroju Ayo, C.C Catche, ZAZ, Sade, ogólnie praktycznie wszystkiego oprócz metalu, hip hopu, electro, house, techno :) Kwota jaką mogę przeznaczyć to około 1tyś zł nowe, używane także wchodzi w grę lecz z pewnego źródła. Zastanawiam się nad kolumnami stojącymi (mniejszymi) aby wyeliminować stendy, lecz mogą być także monitory podstawkowe. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

Chciałem dodać, że rozmieszczenie monitorów jest pokazany w dziele Wasze ustroje

https://www.audiostereo.pl/topic/90080-tannoy-mercury-mx2-zmiana-na/

Może Acoustic Energy Aegis One by się Tobie spodobały, one są takie naturalne dźwiękowo. W sumie są bardziej neutralne niż naturalne, ale grają bardzo kulturalnie i z dobrą jak na mój gust kontrolą basu, nie łupią bezładnie kiedy dobry wzmacniacz trzyma je w ryzach.

ahhh zapomniałem dodać, że do szczęścia mi tylko potrzebny br z przodu ze względu na uroi małego pokoju i trudność rozmieszczenia :(... może to zbyt duże wymagania jak na tą kwotę ale liczę iż może uda się coś znaleźć w tej kwocie

W takim razie te AE to nie jest to czego szukasz, mają br z tyłu. Z drugiej strony dla testu stawiałem je z ciekawości 20- 30 cm od ściany i nadal nie dudnią. Z br z przodu jest kilka modeli B&W, ale te kolumny to nie jest naturalne granie.

czyli ogólnie będzie ciężko... właśnie zastanawiałem się jak grają B&W

zastanawiam się nad zmianą kabelków... czy to coś da ? jakie polecacie ? do takiego zestawu który posiadam ?

Kable? Nie, to nic nie da. Generalnie Twoje kolumnienki to nie jest sprzęt wysokich lotów i wymiana na lepsze da bez żadnego porównania więcej niż zabawy z kablami itp., w które, tak na marginesie, ja nie do końca wierzę.

no może i masz rację kabelki też nie mam z najniższej półeczki, natomiast widzę, że będzie problem z monitorkami ciężko coś znaleźć z portem br z przodu...

Zamieniłem Tannoy'e na Koda K-5500T. Są większe, mają br z przodu a ich dźwięk jest chyba bardziej zrównoważony i spokojny zwłaszcza jeżeli chodzi o bas. Wg mnie są bardziej naturalne choć niekoniecznie lepiej brzmiące ale to już zależy od upodobań. Nowe kosztowały mnie 700 zł. Jestem zadowolony, zwłaszcza, że Tannoy'e pozostały u mnie w drugim zestawie.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

ogólnie dobrze by było jakby monitory pasowały pod resztę komponentów :) a co myślicie o kolumnach podłogowych w tak małym pokoju ? Czytałem ostatnio podobny temat ale myślę tu o podłogówkach niższych lotów tzn jakiś słabszych czy coś się znajdzie w tym przedziale cenowym, czy raczej sobie odpuścić takie kombinacje ?

Coś np takiej konstrukcji 2 drożnej (foto podglądowe)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak wygląda u mnie rozmieszczenie monitorów

9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchałem dziś Usher S520 co mam powiedzieć nie dla mnie w skrócie totalna pomyłka jak dla mnie. A może ktoś by polecił coś jeszcze może jakieś podłogówki, bas też sie przyda tylko żeby był przyjemny dla ucha i nie wychylał sie przed szereg zawsze można skręcić sobie na wzmacniaczu troszkę basu...

słuchałem dziś Usher S520 co mam powiedzieć nie dla mnie w skrócie totalna pomyłka jak dla mnie

Napisz coś więcej czego oczekujesz. Co Ci nie podchodziło w brzmieniu usherów jak też czego Ci brakuje w Tannoyach, zaś co Ci się w jednych i drugich podoba?

Coś różnego w brzmieniu od powyższych, to może coś z twardszym basem i metalową kopułką - może KEF?

Czego oczekuje-naturalnego dźwięku nie sztucznego, pustego bez głębi może to dziwnie zabrzmi ale kolorowego miłego dla ucha, z ładnym delikatnym basikiem a kiedy potrzeba niech kopnie

Co mi się nie podobało w brzmieniu userów-bas zbyt twardawy, moim zdaniem chodź bardzo muzykalne to jakoś nie grały bardzo naturalnie, góra dość wyostrzona no i wygląd porażka totalna nie podobają mi się w ogóle chodź to najmniejszy problem (to ma grać a nie wyglądać) chodź wygląd też jest ważny

Moje tannoy-czego mi brakuje? Brakuje mi tej naturalności, głębi i czystości, nie mają tego czegoś, że o poczułem sie jak na koncercie, że można zamknąć oczy i poczuć wykonawcę przed sobą, co do basu czasem jest go zbyt dużo i jest lekko dudniący, lubię bas ale miękki, delikatny

To tak w skrócie myślę, że chociaż troszkę wytłumaczyłem swoje potrzeby i mam nadzieje, że nie są zbyt wygórowane :)

mam takie jeszcze jedno pytanko, mianowicie chodzi o przedłużacz sieciowy już nie chciałem nowego tematu zakładać dla tego też zapytam w tym, mam podłączony przedłużacz sieciowy bez uziemienia na cieniutkim kablu pod wzmacniacz, telewizor, cd i lampkę czy musi być zastosowany jakiś porządniejszy przedłużacz z uziemieniem ??

Hmmm. To dziwne, bo i tannoy i usher mają miękki bas. Pewnie to wina wzmaka była. Niestety muszę Cię rozczarować - żeby zbliżyć się do czegoś nazywanego naturalnością, neutralnością trzeba wydać dużo pieniędzy i to na cały zestaw. Dla mnie osobiście najmilsze brzmienie na świecie i stosunkowo niedrogie (choć może nie jakoś szczególnie neutralne) to Vienna Acoustics. Używane najmniejsze kolumny tej marki Grand Haydn można dostać za około 2tysiące. Mam od 3 lat kolumny Bach i nie zamierzam zmieniać, chyba że na tę samą markę.

czyli widzę będzie problem :/ zastanawiają mnie jeszcze KEFy Q1 bardzo dużo sie naczytałem dobrego o nich i chyba będę musiał ich posłuchać, a co do listwy zasilającej (przedłużacza) macie jakieś pomysły ??

czyli widzę będzie problem :/ zastanawiają mnie jeszcze KEFy Q1 bardzo dużo sie naczytałem dobrego o nich i chyba będę musiał ich posłuchać, a co do listwy zasilającej (przedłużacza) macie jakieś pomysły ??

Kup jakiś z grubszym przewodem. Jest mnóstwo takich do 3,5kw. Ja mam jakąś listwę dedykowaną do audio za kilka stów, ale osobiście nie słyszę różnicy w brzmieniu systemu podłączonego przez nią i bez niej.

czy mógłbyś coś napisać o tych kefach q1 czy miałeś styczność z nimi ?

Miałem je przez pewien czas. Fajne kolumny, ładna barwa, brzmienie raczej równe, delikatnie chłodnawe. Tam był natomiast jak dla mnie problem z odrywaniem się dźwięku od kolumn. Ale w tej cenie bardzo fajny wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.