Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię do Fonomastera G-601 A ...

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy mogę liczyć na wskazówki i pomoc podczas wymiany kabelków w ramieniu do Fonomastera G-601A ? Od czego rozpocząć demontaż ramienia i czym rozkręcać aby nie uszkodzić całości. Wiem, że niektórzy juz to robili więc mam nadzieję, że podzielą się doświadczeniem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/90330-rami%C4%99-do-fonomastera-g-601-a/

Czy te kable są uszkodzone?Jeśli nie,to lepszych i tak nie znajdziesz.Droższe owszem...Podstawowy problem polega na wklejonej główce ze stykami.Podobno pomaga podgrzanie.A

Czy te kable są uszkodzone?Jeśli nie,to lepszych i tak nie znajdziesz.Droższe owszem...Podstawowy problem polega na wklejonej główce ze stykami.Podobno pomaga podgrzanie.A

Kable może i nie są uszkodzone, ale ... No właśnie. Kupiłem tego G-601A z małym defektem, tzn: ramię ma uszkodzony element z kołeczkiem do antyskatingu. W zasadzie nie ma kołeczka a jest tylko część tego plastikowego "jajka" które wchodzi na ramię a z niego wystaje kołeczek z nacięciami. Całe to "jajko" (przepraszam, tak to nazwałem), mam namierzone i w przyszłym tygodniu kupię. Ale jak je założyć na ramię nie rozbierając go całego?? No nie ma innego sposobu. Trzeba rozebrać a jak już będzie rozebrane to i przewody można wymienić. Nie rozbierałem nigdy ramienia i boję się je uszkodzić. Najlepiej byłoby kupić całe w super stanie i wymienić. Ale nie mogę nigdzie znaleść samego ramienia. I taki mam problem. Nie wiem jak go rozwiązać. Aczkolwiek rozwiązanie narzuca sie same - rozebrać ramię samemu albo to komuś zlecić. Nie wiem tylko komu, bo ja dopiero stawiam pierwsze kroki w tej materii. miałem dość dużą przerwę odnośnie gramofonów i winyli. Mam jeszcze pytanie odnośnie ramienia: czy w pionowej rurce od ramienia (w tej co przykręcamy do hasis) montować tak jak w oryginale gniazdo DIN czy zostawić wyprowadzone przewody i podłączyć je do gniazd RCA przykręconych do skrzynki? Jeśli możesz mi pomóc to będę Ci wdzięczny.Pozdrawiam.

Zamontuj gniazdo DIN ale nie rób kolejnego gnazda a skrzynce tylko od razu interkonekt DIN - 2xRCA.

Tak też myślałem, chociaż mój kolega jest innego zdania. Twierdzi, że na styku gniazdo DIN i wtyczka DIN będzie spore obciążenie w pF, co może skutkować jakimiś zakłóceniami. A gniazdo DIN muszę chyba rozpiłować z tej metalowej obudowy. Ze swojej strony nie chcę też dziurawić skrzynki. Ale to będzie jednak najlepsze rozwiązanie. Dzięki za doradę. A co z ramieniem? Chyba muszę jednak rozkręcić?

Jak będziesz miał zdemontowane , warto spojrzec na kiełki w zawieszeniu.Bywają nadmiernie ściśnięte i wtedy są ostrza zniszczone.Podobnie obejrzyj wkręty z kamiennymi wstawkami, czy nie są wykruszone.

Jak będziesz miał zdemontowane , warto spojrzec na kiełki w zawieszeniu.Bywają nadmiernie ściśnięte i wtedy są ostrza zniszczone.Podobnie obejrzyj wkręty z kamiennymi wstawkami, czy nie są wykruszone.

Jeszcze przed demontażem to muszę sie zaopatrzyć w odpowiednie śrukokręty z solidnymi końcówkami, aby nie zniszczyć śrubek. Mam nadzieję, że się uda. Ostatnio nabyłem drogą kupna na A... instrukcję serwisową demontażu i montażu G-601A. Muszę przestudiować lekturę. A jakiego smaru użyć do przesmarowania w ramieniu tych elementów z ostrzami i kamieniami?

To zawieszenie pracuje na sucho.Ew kropla oliwki zegarmistrzowskiej jak w "buksiakach".Natomiast to samo smarowidło na łożyska obrotowe w kolumnie.

Czyli ta oliwa do maszyn precyzyjnych np. do szycia, tak? Ale tam w kolumnie ramienia jet łożysko. To łożysko mam też potraktować tą oliwą do maszyn, czy może tym co sie smaruje łożysko talerza? ŁT4 czy coś podobnego?

Jak najrzadsze medium, aby nie było oporów przy ruchu.

Oliwa do maszyn do szycia nie jest najlepsza bo zwykle to olej wazelinowy,Rozpuszalnik odparowuje i zostaje z tego smar.Lepiej nawet olej syntetyk z auta:) .Serio.

Łozysko talerza też olej w/g instrukcji LUX6 ale dziaj sa lepsze.Kulka podpory zalecany Ciatim ale może byc inny np litowy,Sama kulka.

Oliwa do maszyn do szycia nie jest najlepsza bo zwykle to olej wazelinowy,Rozpuszalnik odparowuje i zostaje z tego smar.Lepiej nawet olej syntetyk z auta:) .Serio.

Łozysko talerza też olej w/g instrukcji LUX6 ale dziaj sa lepsze.Kulka podpory zalecany Ciatim ale może byc inny np litowy,Sama kulka.

Dzięki za podpowiedzi :-) Jak będę miał pytania to będę Cię pytał. Pozdrawiam.

LUX 6, Ciatim: "ricon" gdzie te smary można kupić?

Podałem zastępcze-bo to już historia i CPN i Foniki .Jak dasz Mobila krople to tez będzie ok., choc lepiej na kiełki oliwkę od zegarmistrza (nr 0 lub 1).Pytanie tylko gdzie znajdziesz zegaramistrza, gdy na ulicy tylko apteki i banki.:) .Do kulki zwykły smar,aby nie towot,i nie grafitowy.(może być litowy-zielony . lub bialy i tu zastrzeżenie -nie silikonowy)

Podałem zastępcze-bo to już historia i CPN i Foniki .Jak dasz Mobila krople to tez będzie ok., choc lepiej na kiełki oliwkę od zegarmistrza (nr 0 lub 1).Pytanie tylko gdzie znajdziesz zegaramistrza, gdy na ulicy tylko apteki i banki.:) .Do kulki zwykły smar,aby nie towot,i nie grafitowy.(może być litowy-zielony . lub bialy i tu zastrzeżenie -nie silikonowy)

Dzięki Ci Kolego. Tak sie sklada, że znam osobiście jednego zegarmistrza. Pogadam z nim o tej oliwce. A Częstochowie w Alejach jest tak jak napisałeś: gdybyś rzucił kamieniem na oślep to zawsze w bank trafisz. I tutaj w tym miejscu, chciałem użyć jeszcze jednego porównania ale obawiam się, że mógłym zostać nazwany rasistą ... wię porównania nie będzie ...

Tak jak pisałeś Andrzeju. Lekkie podgrzanie od dołu i ciągnięcie za zalożony heashell z ruchem obrotowym w lewo -prawo.W niektorych ramieniach był wkręt.Trza spojrzeć od spodu rurki przy złączu SME. Pilnoa przy tym cienkiego pierścienia dystansującego bagnet.Przy okazji warto zrobić nacięcie dla uniwersalnego mocowania róznych headsheli . Szczelina na gorze i od spodu w złączu SME

Tak jak pisałeś Andrzeju. Lekkie podgrzanie od dołu i ciągnięcie za zalożony heashell z ruchem obrotowym w lewo -prawo.W niektorych ramieniach był wkręt.Trza spojrzeć od spodu rurki przy złączu SME. Pilnoa przy tym cienkiego pierścienia dystansującego bagnet.Przy okazji warto zrobić nacięcie dla uniwersalnego mocowania róznych headsheli . Szczelina na gorze i od spodu w złączu SME

Jeszcze w kwestii kabelków w ramieniu G-601A: kabelki wychodzące ze złącza SME w liczbie 4, podłączam w gnieździe DIN w pionowej tulei ramienia następująco: kabelek kanału prawego lutuję do bolca nr 1, kabelek kanału lewego do bolca nr 4, pozostałe dwa kabelki (masa) do bolca nr 2. Analogicznie postępuję lutując we wtyczce DIN. Na drugim końcu przewodu we wtyczkach RCA podłączam już normalnie. Carny przewód lutuję do wąsa w tulei w ramieniu i do obudowy gramofonu, tak? W tym miejscu mam pytanie: czy we wcześniejszym połączeniu masy razem (w gnieździe i we wtyczce DIN) nie wpłynie na pogorszenie jakości dźwięku? Czy może lepiej te wszystkie 4 przewody wyprowadzić na zewnątrz skrzynki do gniazd RCA? Koledzy, właściciele G-601 A, liczę na pomoc z Waszej strony. Może ma ktoś z Was kompletne ramię do G-601A z całą ósemką i całym uchwytem antyskatingu? Jakby co to proszę na PW. Pozdrowienia.

Możesz zastosować w tym gnieździe DIN niestandardowy układ styków, rozdzielając masy, tylko wtedy lepiej wklej wewnątrz obudowy kartkę z rozpiską.

A jak się pomylę przy lutowaniu będzie klops. Tzn. jakbyś Ty to widział. Jak to lutować? Który kabelek do której stopki?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A jak się pomylę przy lutowaniu będzie klops. Tzn. jakbyś Ty to widział. Jak to lutować? Który kabelek do której stopki?

Jeśli ktoś Ci powie, do której "stopki", przylutować dany "kabelek", to i tak się możesz pomylić. Przylutuj przewody do dowolnie wybranych przez siebie styków gniazda DIN5 i zapisz informację na kartce papieru.

Więcej samodzielności w podejmowaniu samodzielnych decyzji życzę.

GM

Jeśli ktoś Ci powie, do której "stopki", przylutować dany "kabelek", to i tak się możesz pomylić. Przylutuj przewody do dowolnie wybranych przez siebie styków gniazda DIN5 i zapisz informację na kartce papieru.

Więcej samodzielności w podejmowaniu samodzielnych decyzji życzę.

GM

:-) Jetsem samodzielny, aczkolwiek dobra rada zawsze w cenie, nieprawdaż :-) ??

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

:-) Jetsem samodzielny, aczkolwiek dobra rada zawsze w cenie, nieprawdaż :-) ??

Prawdaż, ale nie w tym przypadku, który zupełnie nie jest śmieszny.

Moje typy np. to 1, 4, 3 i 5.

A jakie są Twoje propozycje?

GM

Propnuję parzyste -sygnałowe z wkładki>we pre

Nieparzyste - masy z wkladki>we pre

środkowy masa GND ramienia ( masa spod śróbki ramienia.)Idąca do masy> pre >wzmaka>W typowym gnieżdzie WM 454 545?) lub bezpośrednio na łaczowki lutownicze w puszce ekranujacej i do nich kabel z wtykiem RCA, lub długie z ramienia w oplocie ekranujacym do gniazd RCA i GND.

Amen!

Propnuję parzyste -sygnałowe z wkładki>we pre

Nieparzyste - masy z wkladki>we pre

środkowy masa GND ramienia ( masa spod śróbki ramienia.)Idąca do masy> pre >wzmaka>W typowym gnieżdzie WM 454 545?) lub bezpośrednio na łaczowki lutownicze w puszce ekranujacej i do nich kabel z wtykiem RCA, lub długie z ramienia w oplocie ekranujacym do gniazd RCA i GND.

Amen!

Dzięki za podpowiedź. To już mam rozpracowane. Mam juz wszystkie potrzeben części i będę działał. Mam inne jeszcze pytanie: jaką ma wagę prawdziwy ciężarek do G-601 A ? Mam taki co ma dokładnie 3,8 g, ale to chyba za dużo jak sie orientuję. Czy taki może być? Zmiejszyszyć się go chyba nie da, za mały. W tokarkę się nie zmieści.

ale wiertlem od "d....y" strony możesz ujać materiału.Waga podana jest w wątkach n/t.

Mam wrażenie, że w moim G-601 A odwrotnie działaja przyciski do obrotów 33 i 45. W G-601 A gdy wcisnę 33 to talerz pokazuje mi górny stroboskop a chyba powinien pokazywać dolny, tam gdzie mniej "ząbków". Natomiast 45 to obroty talerza na górnym stroboskopie, tam gdzie ząbki są drobniejsze. Tak mam w Danielu i Bernardzie G-431. Zasada chyba ma byc taka sama dla wszystkich gramofonów, nieprawdaż? Gdyby ewentualnie połączenie były zamienione to co mam zrobić?

Mam wrażenie, że w moim G-601 A odwrotnie działaja przyciski do obrotów 33 i 45. W G-601 A gdy wcisnę 33 to talerz pokazuje mi górny stroboskop a chyba powinien pokazywać dolny, tam gdzie mniej "ząbków". Natomiast 45 to obroty talerza na górnym stroboskopie, tam gdzie ząbki są drobniejsze. Tak mam w Danielu i Bernardzie G-431. Zasada chyba ma byc taka sama dla wszystkich gramofonów, nieprawdaż? Gdyby ewentualnie połączenie były zamienione to co mam zrobić?

Połóż plytę i najpierw posłuchaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.