Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię do Fonomastera G-601 A ...

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Połóż plytę i najpierw posłuchaj.

Jest wszystko OK. Talerze obu tych gramofonów inaczej maja naniesione paski. Daniel ma rzadkie u góry a gęstsze na dole, natomiast G-601 A odwrotnie. Słuchaj, co można psiknąć do silniczka aby działał prawidłowo. Trzeba użyć do tego jakiegoś oleju? Innymi słowy: jak konserwować silnik w gramofonie. Z pewnościa nie w occie (wyprzedzam już dowcipy) :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jest wszystko OK. Talerze obu tych gramofonów inaczej maja naniesione paski. Daniel ma rzadkie u góry a gęstsze na dole, natomiast G-601 A odwrotnie. Słuchaj, co można psiknąć do silniczka aby działał prawidłowo. Trzeba użyć do tego jakiegoś oleju? Innymi słowy: jak konserwować silnik w gramofonie. Z pewnościa nie w occie (wyprzedzam już dowcipy) :-)

Jeśli silnik nie hałasuje w inny sposób niż normalnie pracujący silnik, a łożysko nie wykazuje luzu poprzecznego:

- dokładnie wyczyścić zewnętrzną część łożyska ślizgowego i oś silnika,

- zalać górną powierzchnię łożyska lekkim olejem maszynowym i odstawić silnik na paręnaście godzin. Silnik ustawiony osią do góry.

- usunąć nadmiar oleju z łożyska.

GM

Jeśli silnik nie hałasuje w inny sposób niż normalnie pracujący silnik, a łożysko nie wykazuje luzu poprzecznego:

- dokładnie wyczyścić zewnętrzną część łożyska ślizgowego i oś silnika,

- zalać górną powierzchnię łożyska lekkim olejem maszynowym i odstawić silnik na paręnaście godzin. Silnik ustawiony osią do góry.

- usunąć nadmiar oleju z łożyska.

GM

Sęk w tym, że w tym moim G-601 bardziej słychać silnik niż np. w danielu czy Bernardzie. Zastanawiam się czy nie wymienić. Mam kilka szt. Silmy w zapasie. Co Ty na to?

Jeśli masz zapasy tych silniczków to od razu wymień nawet się nie zastanawiaj. Ale pierw zrób jak pisze ricon.

Witek :-)) masz rację tak chyba zrobię. Poproszę mojego kolegę który robił mi Bernarda G-431. Myślę, że i to mi zrobi :-) Ja mu obiecałem nóżki do gramofonu i mam je juz dla niego. Trzeba je jeszcze tylko na czarno pomalować :-))

Pewnie tak jak zmodernizowany Bernard , którego wszyscy mogliśmy podziwiać na forum:))

teoretycznie:)))

:-)) Rocon, napisz mi lepiej z której strony rozebrać ramię aby założyć element z otworem (w końcu dotarł do mnie - nikt nie miał ramienia do sprzedania, szkoda)i pręcikiem do antyskatingu? Rozbierać od przodu czy od łóżyskowania? Mnie się wydaje, że łatwiej bedę miał z przodu. Rozmontuje SME, wypnę kabelki z kołeczków, przełożę uchwyt i chyba wszystko. Co o tym sądzisz?

Do SME kabelki sa lutowane.Ale musisz mieć zapas na wyciągnięcie złacza i rozlutowanie.Uważaj bo tworzywo latwo topliwe i styki są na sprężynkach dociskane do headshella.

No to jak to cholerstwo założyć? Bo zaraz zaklnę ... dla zdrowotności.

No to jak to cholerstwo założyć? Bo zaraz zaklnę ... dla zdrowotności.

Wiem już. Wymontuje z grampfonu i Tobie wyślę :-)) do zrobienia :-)) Co o tym sądzisz? Fajny pomysł?

Poradziłeś sobie z Bernardem to i z tym dasz radę.Więcej wiary we własne siły.Instrukcja jasna jak słońce.

A z jakiego miasta by szla przesyłka.Może ramię jest na miejscu:)

:-)) Ja jestem z Częstochowy a Ty?

ps. muszę się jeszcze pochwalić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z ciekawości przyjdę na dziesiąte takie spotkanie.

GM

Sugerujesz, że na pierwszym się zakończy??

Do SME kabelki sa lutowane.Ale musisz mieć zapas na wyciągnięcie złacza i rozlutowanie.Uważaj bo tworzywo latwo topliwe i styki są na sprężynkach dociskane do headshella.

Będę podgrzewał suszarką do włosów. Nie mam nic innego. Mam jeszcze elektryczną opalarkę, ale to chyba byłby ostatni taki mój występ.

Może nie na pierwszym, ale na drugim raczej na pewno.

GM

Mam program na 6 miesięcy. Czarnowidztwo uprawiasz. Robiłeś kiedyś coś takiego? Bo jak nie, to nie krytykuj.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam program na 6 miesięcy. Czarnowidztwo uprawiasz. Robiłeś kiedyś coś takiego? Bo jak nie, to nie krytykuj.

A dlaczego to niby nie mogę krytykować? To, że nie kręcę filmów o katakumbach, nie pozwala mi na krytyczną ocenę głupiego horroru?! Wolne żarty.

Wskaż teraz w moich wypowiedziach jakąś krytykę. Po prostu bardzo wątpię w długofalowość tego przedsięwzięcia.

Obym się mylił. Dlatego przyjdę na dziesiąte, a nie nawet na drugie.

Z moje strony koniec tematu.

GM

Pewnie tak jak zmodernizowany Bernard , którego wszyscy mogliśmy podziwiać na forum:))

teoretycznie:)))

Dla niedowiarków :-) Nóżki wyglądają tak, jak na zdjęciu. Trzeba je tylko jeszcze pomalować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne.

Jak będziesz je malował tzn. w jaki sposób?

P.S.

Doczekaliśmy się upragnionych zdjęć ;-)

Witek, czarną farbą w sprayu. Wcześniej do benzyny ekstrakcyjnej wrzucę aby umyć z tłuszczu. Myślę, że będzie super. Jak pomaluję to dołączę zdjęcia.

ps. I nie kopiować moich pomysłów :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.