Skocz do zawartości
IGNORED

2SC5200 2sSA1943 do Luxman L-430

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześ koledzy.

Powiedzcie czy mogę zaaplikować 2SC5200 2sSA1943 po dwie pary na stronę zamiast oryginalnych 2SA1265n i 2sc3182n?

Teraz u mnie tranzystory każdy z innej parafii i się zastanawiam czy można by było wstawić właśnie 2SC5200 2sSA1943 i np. zwiększyć prądy spoczynkowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/90616-2sc5200-2ssa1943-do-luxman-l-430/

Jak sie nie myle pary te sa roznej wielkosci. Jezeli ktos wczesniej jako tako dobral te tranzystory co juz sa i nie slychac zadnej roznicy w dzwieku to moze je poprostu zostawic. Dla swietego spokoju moznaby ew. pomierzyc ich wzmocnienie, czy nie ma zbyt duzych roznic ( dopuszczalne 30%). Ta proponowana para tez nie bedzie parowana ( chocby sklep czy w katalogu tak pisalo ) i ma ona nadwymiarowe parametry. Sam nieawno zastanawialem sie nad ta para (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ale odpuscilem, kupilem mniejsze/inne, i tylko 1 pare pozostawiajac druga fabryczna. I nie ma zadnej roznicy w dzwieku w obu kanalach,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są dostepne tranzystory? Mogę dać drugie życie mojemu l210?

Kiedyś przeczytałem na forum że Toshiby do tego wzmacniacza to niedostępny unikat i myślałem że to jest nie do naprawienia.

Powiedzcie czy mogę zaaplikować 2SC5200 2sSA1943 po dwie pary na stronę zamiast oryginalnych 2SA1265n i 2sc3182n?

Myślę że bez problemu możesz zamienić. Pewne źródło tych Toshib jest na allegro.

Są też w takich samych obudowach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No właśnie chodzi mi o to że po przejściach z tranzystorami oryginalnymi, które udało mi się kiedyś zdobyć, złożyłem go teraz na tym co miałem pod ręką i nie parowałem, dobierałem.

Teraz chciał bym zapodać coś konkretnego z zapasem najlepiej, bo ten wzmacniaczyk jest bardzo delikatniutki, dlatego pomyślałem o 2SC5200 2sSA1943. Czy dobrze by było zmienić też pod nie sterujące np. 2sa1930/2sc5171 lub 2sa1837/2sc4793.

Może udało by się w ten sposób podnieść prąd spoczynkowy z oryginalnego 60mA +/- 10 ?

Same tranzystory koncowe nie zapewnia wiekszej mocy i parametry samego wzmacniacza tez duzo nie poprawia, wazna jest takze wydajnosc zasilacza i reszta ukladow. Nie wiem czy warto w ten sposob modyfikowac ten wzmacniacz, lepiej/prosciej go sprzedac i kupic cos lepszego.

A o podniesieniu pradu spoczynkowego pisalem niedawno (poszukaj), i w pewnych dopuszczalnych granicach powinien dac pozytwna poprawe przy cichym sluchaniu,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.