Skocz do zawartości
IGNORED

sumowanie kanałów, wzmocnienie i regulacje

marlowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zabrałem się ostatnio za budowę prostego filtra dolnoprzepustowego aktywnego (6 rzędu, na TL074, Butterwortha), wygenerowanego przez program FilterLab (program ten wylicza wartości na rezystorach i kondensatorach w zależności od zadanych parametrów tłumienia - rodzaju, rzędu, układu itd.) Ale niestety to tyle. W efekcie uzyskałem filtr na jeden kanał. Czy zadziała, okaże się za parę dni :)

Pojawiło mi się kilka pytań:

1. Na niektórych schematach, np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widzę, że dwa kanały są zsumowane, ale zanim nastąpiło zsumowanie pojawiają się rezystory 20k na każdym kanale. Domyślam się, że nie zawsze będzie akurat 20k. Pytanie skąd wartość 20k i jak to obliczyć?

2. Można zaprojektować regulację potencjometrami jak np w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Rozumiem, że można regulować zakres odcięcia. Ale regulowaną wartością może być np wzmocnienie. Pytanie co to znaczy regulować wzmocnienie? Czym jest wzmocnienie? Domyślam się, że to ma coś wspólnego ze wzmacniaczem operacyjnym ale nie umiem jakoś tego powiązać.

3. Zauważyłem w FilterLabie, że zmiana wartości na kondensatorach wpływa na zmianę na rezystorach. Gdyby natomiast chcieć użyć innych wartości na rezystorach to należałoby również przewidzieć inne wartości na kondensatorach. Jak to zatem jest, że regulacja potencjometrem jest możliwa do zrealizowania bez zmiany wartości na pozostałych kondenstorach i rezystorach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że robisz filtr wejściowy do subwoofera.

1.Rezystory na wejściu zależą od napięcia sygnału sterującego- dla sygnału niskopoziomowego będą miały np 20kohm, jeśli zechcesz sterować filtr sygnałem bezpośrednio z głośników, widziałem już nawet w jakimś schemacie 680kohm. Nie można sygnału z obu kanałów "spiąć na krótko", bo stracisz stereofonię.

2.Jeśli na wejściu i wyjściu są określone poziomy sygnału mowa o wzmocnieniu. Nawet jeśli na wyjściu jest niższy, lecz wtedy wzmocnienie jest ujemne. Jak się łatwo domyślić, dla jednakowych poziomów wejścia i wyjścia, wzmocnienie będzie równe 1. Dołączając na wyjściu potencjometr, otrzymamy regulację wzmocnienia, co przyda się do dopasowania poziomu sygnału subwoofera do reszty systemu.

3.RC jest podstawowym składnikiem we wzorach na częstotliwość. Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Wstawienie we właściwym miejscu potencjometru umożliwia regulację częstotliwości filtra w pewnym zakresie, gdyż zmieniamy wtedy parametr RC.

Ukryta Zawartość

Najlepiej na wejściu dac 2 wzm jako bufory i do piero za nimi sumowanie :)

Unikniesz przesłuchów :)

Wartosć tego rezystora wynika z kilku czynników: Imp wyj wzm, impd wej, wartość wzmocnienia.

Ale jeśli zas. bufory wtedy problemu nie ma.

jeśli zechcesz sterować filtr sygnałem bezpośrednio z głośników

Napisz proszę co masz na myśli bo to dla mnie nie jasne.

2.Jeśli na wejściu i wyjściu są określone poziomy sygnału mowa o wzmocnieniu. Nawet jeśli na wyjściu jest niższy, lecz wtedy wzmocnienie jest ujemne. Jak się łatwo domyślić, dla jednakowych poziomów wejścia i wyjścia, wzmocnienie będzie równe 1. Dołączając na wyjściu potencjometr, otrzymamy regulację wzmocnienia, co przyda się do dopasowania poziomu sygnału subwoofera do reszty systemu.

Rozumiem, że wzmocnienie jakie da się uzyskać to max 1? Czyli że można tylko ewentualnie osłabić sygnał w celu dostosowania basu do pozostałych głośników "pełnopasmowych"? No bo gdyby się dało również wzmocnić ten sygnał na filtrze suba to jaki byłby sens we wzmacniaczu, który zrobiłem na lm4780?

Już nie pytam o co chodzi z "utratą stereofonii". Dla mnie to już wynika z samego faktu zsumowania kanałów, a nie wartości na rezystorach.

Chciałbym ponowić pytanie 1 i 3 (na początku tematu), bo nie uzyskałem na nie odpowiedzi.

Chciałbym ponowić pytanie 1

.Rezystory na wejściu zależą od napięcia sygnału sterującego- dla sygnału niskopoziomowego będą miały np 20kohm, jeśli zechcesz sterować filtr sygnałem bezpośrednio z głośników, widziałem już nawet w jakimś schemacie 680kohm.

CO jeszcze w tym temacie - jest odpowiedź

>jeśli zechcesz sterować filtr sygnałem bezpośrednio z głośników

>Napisz proszę co masz na myśli bo to dla mnie nie jasne.

Chodzi o wejście wysokopoziomowe subwoofera (tzw "przelotka") , do którego podłączasz sygnał ze wzmacniacza kan. L,P i wychodzisz na w.wym głośniki.

Pomysł z buforem wejściowym jest b.dobry, choć odrobinę komplikuje układ.

>Rozumiem, że wzmocnienie jakie da się uzyskać to max 1?

Źle rozumiesz. Wzmocnienie często jest wyższe (np kilkakrotnie), ponieważ żeby prawidłowo wysterować końcówkę mocy (zwłaszcza gdy mamy regulację poziomu na potencjometrze wpiętym na wyjściu filtra) a sterujemy to z wyjścia subwooferowego lub innego niskopoziomowego, musimy zwiększyć poziom sygnału względem wejścia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.