Skocz do zawartości
IGNORED

asus xonar U3 czy creative extigy?

adi1209

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do kolegów i koleżanek pytanie tj do oglądania filmów z laptopa, która z kart dźwiękowych będzie lepsza:

- asus xonar u3

- creative extigy

dokładnie rzecz ujmując posiadam kino domowe harman-kardon i chciałem światłowodem puścić dźwięk do amplitunera uzyskać jeśli materiał mi na to pozwoli DTS. Wiadomo że amplit. posiada różnego rodzaju dla mnie niezrozumiałych bajerów, które radzą sobie z dekodowaniem sygnału DTS. Wiadomo, że extigy to wyższa półka niż xonar, ale czy będzie różnica w moim przypadku jeśli oczekuję że karta ma tylko przetransportować sygnał z komputera do amplit. a on będzie się z tym pocił.

Bardzo proszę o pomoc i konstruktywną wskazówkę.

Pozdrawiam wszystkich

ps to jest mój pierwszy post założony i początek przygody w świecie dźwięku, tak więc proszę o wyrozumiałość

https://www.audiostereo.pl/topic/90812-asus-xonar-u3-czy-creative-extigy/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Extigy to nie żadna "wyższa półka". Na dziś dość starawy sprzęt, do tego drętwy. Po analogu gra kompletnie bez życia. W Extigy płacisz za sprzętowy dekoder AC3, który Tobie akurat jest do niczego nie potrzebny.

Po cyfrze, do Twoich zastosowań będzie pewnie na podobnym poziomie jak U3. Wybrałbym więc po prostu tańszą opcję, czyli U3.

EDIT

U3 ma dodatkowo Doby Digital Live, czyli opcję enkodowania w locie do AC3, dźwięku wielokanałowego, co akurat Tobie może się przydać.

wielkie dzięki, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego rozwiązania, czy jesteś w stanie polecić mi coś bardziej dedykowanego niż ten mój sugerowany xonar u3 tzn czy za w miare niepalącą po kieszeni cene można kupić coś co będzie lepsze

jak to się mówi każdy ma swój everest... dla mnie z racji świadomości takiej jaka jest, jest to półka wyższa. Nie mam doświadczenia tak więc stąd moja klasyfikacja extigy (sygerowałem się ceną są za 70zł i za 700, aczkolwiek wiem że są o wiele droższe).

Extigy to nie żadna "wyższa półka". Na dziś dość starawy sprzęt, do tego drętwy. Po analogu gra kompletnie bez życia.

Witam szanownych forumowiczów. Zarejestrowałem się wyłącznie tylko po to, by z powyższą tezą się nie zgodzić ;)

Owszem, starawy sprzęt, chociaż niektórzy mogą też twierdzić, że starszy sprzęt audio gra lepiej, podobno. Mniejsza o wiek, interesuje mnie skąd ta opinia o drętwocie i braku życia. Posiadam w/w kartę i jestem z niej bardzo zadowolony. Co prawda posiadłem ją zupełnie przypadkowo i nie intencjonalnie. Dźwięk po analogu, według mnie, odznacza się dobrą dynamiką, jest krystalicznie czysty, precyzyjny, bez porównania do tzw. integry czy dźwięku w laptopie. Kartę można zakupić dość tanio, chociaż zważywszy na wiek - trzyma swoją cenę i za sprzęt używany w dobrym stanie wydamy raczej więcej niż za nową U3.

Co do pytania założyciela tematu - wystarczy tutaj jakakolwiek karta USB z wyjściem cyfrowym, bez bajerów jakie posiada Extigy, których, jako jej użytkownik przyznam, nie wykorzystamy. Ale przynajmniej jest ładniejsza od tego breloczka ;P

Pozdrawiam.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam szanownych forumowiczów. Zarejestrowałem się wyłącznie tylko po to, by z powyższą tezą się nie zgodzić ;)

Owszem, starawy sprzęt, chociaż niektórzy mogą też twierdzić, że starszy sprzęt audio gra lepiej, podobno.

Wiek nie ma znaczenia. A akurat w tym przypadku bardziej chodziło mi o stwierdzenie, że rozważany produkt pochodzi z okresu, kiedy w ogóle zewnętrzna karta, niezależnie od jej jakości, traktowana była jako ewenement i siódmy cud świata, sam w sobie. Kompletnie nie było parcia na jakość, znaczy zero oddechu konkurencji na plecach. Nie twierdzę, że starszy sprzęt musi grać źle, dobrym przykładem są całe tabuny przetworników i odtwarzaczy opartych o TDA1541.

Mniejsza o wiek, interesuje mnie skąd ta opinia o drętwocie i braku życia. Posiadam w/w kartę i jestem z niej bardzo zadowolony.

A i tu nie twierdziłem, że ktoś nie może być z niej zadowolony. Wszystko zależy do czego porównujemy. W moim własnym odczuciu, gra ona bez życia i tyle. Tobie może się podobać, absolutnie nie mam zamiaru z tym polemizować. Każdy ma inny gust, preferencje i inne wyobrażenie dźwięku idealnego. No i bardzo dobrze, świat jest przez to ciekawszy :-).

Co prawda posiadłem ją zupełnie przypadkowo i nie intencjonalnie. Dźwięk po analogu, według mnie, odznacza się dobrą dynamiką, jest krystalicznie czysty, precyzyjny, bez porównania do tzw. integry czy dźwięku w laptopie.

Otóż to, dokładnie jest to przykład różnic, na to co opisałem wyżej. Wszystko kwestia tego z czym porównujemy, bo jeśli z integrą, czy wyjściem z dziurki przeciętnego laptopa, to i owszem, Extigy może zagrać lepiej. Ale z drugiej strony, jest pół tony innego sprzętu, w zbliżonym przedziale cenowym, który zagra pod wieloma względami lepiej. Żeby daleko nie szukać, w obrębie tej samego producenta, nawet pomimo że to nadal nie cudo, to zwykła zewnętrzna X-Fi HD, po prostu zmiażdży Extigy dźwiękowo.

A i tak faktycznie te rozważania, w kontekście pytania pierwotnego, nie mają większego sensu. Autor wątku potrzebuje urządzenie zdolne przesłać w trybie Pass through, sygnał AC3 i DTS. Żadne dodatkowe parametry i opcje go nie interesują. Xonar u3 spełnia te warunki, do tego jest tani. Opcja Dolby Digotal Live też może mu się przydać. W jego przypadku zakup U3, a nie Extigy, będzie po prostu rozsądniejszym wyborem. Nie będzie płacić za coś czego nigdy nie wykorzysta i czego nie potrzebuje.

Otóż to, dokładnie jest to przykład różnic, na to co opisałem wyżej. Wszystko kwestia tego z czym porównujemy, bo jeśli z integrą, czy wyjściem z dziurki przeciętnego laptopa, to i owszem, Extigy może zagrać lepiej. Ale z drugiej strony (...)

Z drugiej strony zgodzę się, że są gusta i guściki. Nie stwierdziłem, że porównywałem tą kartę tylko i wyłącznie z dźwiękówkami zintegrowanymi czy z laptopa, porównanie mam nieco szersze, jakkolwiek będąc wielbicielem dobrej jakości dźwięku - zupełnie wystarcza mi ona do moich zastosowań, chociaż wydaje się być przerostem formy nad treścią z tą ilością wejść i wyjść. Z trzeciej strony też dobrze, że chociaż spieramy się o faktycznie różnie grające sprzęty, a nie o grające kable zasilające w wężu ogrodowym ;)

• 1 miesiąc później...

Szanowni Forumowicze,

we wcześniejszych postach pojawiła się informacja, że Xonar U3 umożliwia przesłanie dźwięku w DTS / DD w trybie RAW (pass through) do zdekodowania na zewnętrznym dekoderze (np. amplitunerze). Ale czy w tym trybie przesyłany jest dźwięk wielokanałowy (5.1) czy tylko stereo.

Potrzebuję wyjść z laptopa nieprzetworzonym dźwiękiem 5.1 DTS / DD i zdekodować go w amplitunerze. Czy ktoś jest w stanie upewnić mnie, że ta karta to potrafi? W manual'u do tej karty nie ma słowa o dźwięku wielokanałowym w trybie RAW, a dodatkowo jest informacja: "The SPDIF protocol specification can only carry 2-channel PCM data or non-PCM AC3/DTS data. So, when a user selects PCM output for SPDIF, the Xonar sound card will always deliver 2 channel PCM data through the SPDIF output port."

pozdrawiam

Szanowni Forumowicze,

we wcześniejszych postach pojawiła się informacja, że Xonar U3 umożliwia przesłanie dźwięku w DTS / DD w trybie RAW (pass through) do zdekodowania na zewnętrznym dekoderze (np. amplitunerze). Ale czy w tym trybie przesyłany jest dźwięk wielokanałowy (5.1) czy tylko stereo.

Potrzebuję wyjść z laptopa nieprzetworzonym dźwiękiem 5.1 DTS / DD i zdekodować go w amplitunerze. Czy ktoś jest w stanie upewnić mnie, że ta karta to potrafi? W manual'u do tej karty nie ma słowa o dźwięku wielokanałowym w trybie RAW, a dodatkowo jest informacja: "The SPDIF protocol specification can only carry 2-channel PCM data or non-PCM AC3/DTS data. So, when a user selects PCM output for SPDIF, the Xonar sound card will always deliver 2 channel PCM data through the SPDIF output port."

pozdrawiam

Szybka odpowiedź - tak potrafi.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.