Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe proszę o poradę

mulat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

proszę o radę w wyborze kina domowego w cenie ok 7000 PLN (pokój 18m2; rodzaj muzyki:metal, new metal, rock, alternate rock, grunge;jeżeli chodzi o podział film muzyka to 50/50 z delikatną przewagą na muzykę.)

Moje wymagania to:

amlituner (HK AVR 260 VS ONKYO TX NR 609)

blu-ray vs DVD (tutaj mam wątpliwości bo blu ray jest drogi, a na rynku raczej nie wypiera DVD mimo iż można go już kupić od kilku dobrych lat)

zestaw głośnikowy 5.1 (co sądzicie o TANNOY HTS 201 VS QUADRAL ALUMA 8080)

Poczytałem już trochę na internecie i zastanawiam się co bardziej się opłaca złożyć samemu zestaw kupić gotowy jak np. HK BDS-800 czy też składak proponowany przez ONKYO.

Nie ma jakiś szczególnych typów, jestem całkowitym laikiem.

Za wszelką pomoc dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/90866-kino-domowe-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

Witam 7000 PLN to już coś jest.Amplitunery które wybrałeś są jednak za słabe do muzyki jakiej słuchasz.Będziesz miał brak basu.Możesz wspomagać się subem,ale nie tędy droga,odczujesz to szczególnie jak włączysz jakąś płytę cd i będziesz chciał posłuchać zwykłego stereo.Do kina może być ale do stereo będzie słabo,podobnie będzie i z innymi klockami.Za 2000 pln nie kupisz amplitunera do słuchania stereo.Będziesz musiał wspomuc się wzmacniaczem stereo ,a wtedy będzie ok.Musisz przeznaczyc jeszcze z 1000 pln na ten cel.Amplituner 2000-2500 plus wzmacniacz 1000 kolumny 3500 pln,za resztę używany dobry DVD z SACD i będzie fajny zestaw.

Miałem kiedyś klienta, który słuchał metalu, (Korn, Metallica,AC/DC,Sepultura) i po dłuższych odsłuchach (Denon,Onkyo,Yamaszka) u nas w studiu wybrał Onkyo TXNR-808 i Paradigmy Monitor 9v6. Do dziś twierdzę że to do tej muzyki najlepszy wybór - cena ?! no cóż tanio nie wyszło, ale gość zadowolony, dokupi sobie z czasem tyły, central i sub i będzie miał kino i stereo dobrej klasy

No to z mojej strony

Amplituner: Onkyo 608, Marantz 5004, yamaha 671

Kolumny: Tannoy V4, Heco Metas 501, Monitor audio M4, klipsch F2/rf 52, Roth audio 40, Paradigm 7v6

Blu ray LG

Blu ray LG to niezły pomysł, przystępna cena i w rankingach ma bardzo wysoką pozycję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co sądzicie o zestawach KEF-a, będzie on odpwiedni do tego rodzaju muzyki. Mówię tu o zestawach KEF C7/C1/C6LCR/C4 oraz ewentualnie serii T.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drodzy forumowicze, a co sądzicie o takim zestawie:

HK AVR 260,

HK BDT 20,

MONITOR AUDIO RX6 x2

MONITOR AUDIO MR1 x2

MONITOR AUDIO MRCENTER

Pomysł na zestaw to rezygnacja z sub'a na rzecz lepszych kolumn przednich (srebrnej serii RX), które dadzą w tak małym pomieszczeniu wystarczającą ilość basu (tym bardziej, że zakres f mają niższy niż większość subów). Do stereo są moim skromnym zdaniem wyśmienite, a do kina wesprze je seria niższa MR, która recenzje ma bardzo dobre, a na odsłuchu byłem wręcz zaskoczony. Kilka dobrych lat słucham AC/DC, RAGE..., LIMB BIZKIT, METALLICA i przyznam, że jak odsłuchałem tego na tym zestawie zauważyłem wcześniej niedosłyszane walory tej muzyki, potrafiłem dokładnie określić kto na jakim instrumencie kiedy gra. Całość za to była tak żywa, melodyjna, że słuchając płyty czułem się jak na koncercie. Myślę, że przeciwnicy tego rodzaju muzyki po tym odsłuchu byliby w stanie zmienić repertuar.

Proszę o opinie

Witam wszystkich forumowiczów,

proszę o radę w wyborze kina domowego w cenie ok 7000 PLN (pokój 18m2; rodzaj muzyki:metal, new metal, rock, alternate rock, grunge;jeżeli chodzi o podział film muzyka to 50/50 z delikatną przewagą na muzykę.)

Moje wymagania to:

amlituner (HK AVR 260 VS ONKYO TX NR 609)

blu-ray vs DVD (tutaj mam wątpliwości bo blu ray jest drogi, a na rynku raczej nie wypiera DVD mimo iż można go już kupić od kilku dobrych lat)

zestaw głośnikowy 5.1 (co sądzicie o TANNOY HTS 201 VS QUADRAL ALUMA 8080)

Poczytałem już trochę na internecie i zastanawiam się co bardziej się opłaca złożyć samemu zestaw kupić gotowy jak np. HK BDS-800 czy też składak proponowany przez ONKYO.

Nie ma jakiś szczególnych typów, jestem całkowitym laikiem.

Za wszelką pomoc dziękuję

Na pewno składając samemu zestaw będziesz miał leprze parametry przejdź się zrób kilka odsluchow na zestawach oferowanych i na tych które wybierasz sam i zobaczysz przepaść pozdrawiam

jaki jest sens kupowania teraz BDT 20 i 260 od Harmana? nie bardzo na przyszlosc

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź??? Co znaczy na przyszłość (że nie ma 3D, to celowe nie lubie tego rodzaju kina co więcej bardzo negatywnie wpływa na wzrok człowieka) Dodatkowo mówimy o przyszłości, poleciłeś mi onkyo 608 co jest urządzeniem tej samej klasy co HK AVR 260 i Marantz 5004, który już wycofano z seryjnej produkcji i można sobie sprowadzić na zamówienie. W 2 salonach audio (niezależnych) stwierdzono, że ten sprzęt gra nieźle ale jest zawodny i często były reklamacje.

Pozdro

Nie chodzi o samo 3D ale o bitrate jaki przepuszcza HDMI. w 260 jest on scisle okreslony na 1080p i nie pusci wiecej, A onkyo 608 i np. Denonie 1911 mimo ze starsze pusci ci do 4K. Marantz 5004 nie pamietam, Dzwiekowo dobra maszyna. A BDT 20 no oki jak nie potrzebujesz 3D, zapoluj moze zatem na 10 powinna byc tansza

Nie chodzi o samo 3D ale o bitrate jaki przepuszcza HDMI. w 260 jest on scisle okreslony na 1080p i nie pusci wiecej, A onkyo 608 i np. Denonie 1911 mimo ze starsze pusci ci do 4K. Marantz 5004 nie pamietam, Dzwiekowo dobra maszyna. A BDT 20 no oki jak nie potrzebujesz 3D, zapoluj moze zatem na 10 powinna byc tansza

Może się mylę ale zgodnie z instrukcjami oba ampli mają do 1080p.

Oto dane ze strony onkyo:

aawansowane właściwości

• Posiada certyfikat THX® Select2 Plus™

• HDMI™ wersja 1.4a obsługująca 3D i Audio Return Channel oraz Deep Color™, x.v.Color™, LipSync, Dolby® TrueHD, DTS-HD Master Audio™, DVD-Audio, Super Audio CD, Multichannel PCM i CEC

• Dekodery Dolby® TrueHD, DTS-HD Master Audio™, Dolby® Digital Plus, DTS-HD High-Resolution Audio™

• Upscaling video przez HDMI do 1080p z Faroudja DCDi Cinema™

• Audyssey DSX™ i Dolby® Pro Logic® IIz dla nowych kanałów surround

• Przetworniki Burr-Brown 192 kHz/24-Bit DACs (PCM1690) dla wszystkich kanałów

• Koncepcja wzmocnienia równoległego przeciwsobnego z trójstopniowym odwróconym obiegiem Darlington

• Technologia redukcji zjawiska Jitter (Jitter-Cleaning Circuit Technology)

• Funkcja Audyssey 2EQ™ korygująca problemy akustyczne pomieszczenia

• Funkcja Audyssey Dynamic Volume™ podtrzymująca optymalne poziomy odsłuchowe i zakres dynamiczny

• Funkcja Audyssey Dynamic EQ™ korygująca głośność

• Aktywna druga strefa i wyjście Zone 2 Line-Out do innego pomieszczenia (odrębne źródło)

• Wyświetlacz ekranowy (OSD) poprzez HDMI

• 2 równoległe wyjścia pre out subwoofera

• Wejście D-sub (15 pin) dla komputera lub RGB analogowego

A to ze strony HK:

Główne zalety

-------------------------

- Dolby TrueHD

- Logic 7® (5.1 i 7.1)

- technologia Dolby Volume

- dekodery DTS®-HD Master Audio™

- przełącznik HDMI z procesorem skalującym aż do 1080p

- procesor video DCDi Cinema™

- automatyczna adaptacja do pomieszczenia EzSet/EQ™

- HDTV-ready

- wejścia video komponent

- zarządzanie basem Quadruple-crossover

- wejścia komponent

- system audio Multiroom

- rezerwa wysokoprądowa

- przetworniki C/A 192kHz/24 bity

Jeżeli masz jakieś inne źródło proszę i linka????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.