Skocz do zawartości
IGNORED

creek destiny 2 + vandersteen 2ce/1ci

janek b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje zmiane kolumn MA RX8 na Vandersteen 1ci lub 2ce, ma to zagrac z creek destiny 2

I pytanie czy zagra? Wiem ze 2ce sa lepsze ale posiadam tez velodyne dd15,wiec z rozciagnieciem pasma powinno dac rady,a kasa wiadomo sie przyda

Co do reszty dzwieku zwracam sie do was,wskazcie droge swiezakowi prosze.

Pokoj 35m,a kolumny niestety max 35 cm od sciany i bocznych okolo 1m

Bliskie miejsce odsluchu 2m od bazy

https://www.audiostereo.pl/topic/90878-creek-destiny-2-vandersteen-2ce1ci/

Witam.

Planuje zmiane kolumn MA RX8 na Vandersteen 1ci lub 2ce, ma to zagrac z creek destiny 2

I pytanie czy zagra? Wiem ze 2ce sa lepsze ale posiadam tez velodyne dd15,wiec z rozciagnieciem pasma powinno dac rady,a kasa wiadomo sie przyda

Co do reszty dzwieku zwracam sie do was,wskazcie droge swiezakowi prosze.

Pokoj 35m,a kolumny niestety max 35 cm od sciany i bocznych okolo 1m

Bliskie miejsce odsluchu 2m od bazy

Vandersteen - bardzo dobre głośniki - są raczej nieczułe na położenie ścian. Z tym więc nie masz problemu. Co do zgrania z creekiem - wydaje mi się że z większą werwą zagra zestaw z V1 bo V2 potrzebują więcej mocy niż V1, no ale może creek i V2 da swobodnie radę, nie wiem. Uzyskane brzmienie będzie bliskie neutralności.

Vandersteen - bardzo dobre głośniki - są raczej nieczułe na położenie ścian. Z tym więc nie masz problemu. Co do zgrania z creekiem - wydaje mi się że z większą werwą zagra zestaw z V1 bo V2 potrzebują więcej mocy niż V1, no ale może creek i V2 da swobodnie radę, nie wiem. Uzyskane brzmienie będzie bliskie neutralności.

[

/quote]

Dzieki Jakew,co do mocy to sugeruja ze wzmak nie powinien byc slabszy niz 80-100w na kanal.

wiec czy 120w creeka odpowiednio je napedzi? A moze dopiero 150 by robilo

Nie dziw sie pytaniu ale ja naprawde jestem swiezy w temacie,mawaiaja kto pyta nie bladzi a ja zbladzilem destiny 2+ma rx8 to napewno nie to czego bym oczekiwal.

Witam,

Przyłącze się do pytania. Szkoda że tak mało osób ma info o tym zestawieniu. Czy ktoś ma/słyszał zestawienie jakiegokolwiek Creek'a z 1ci ? Janek mam nadzieję że nie masz nic przeciwko mojemu pytaniu w Twiom wątku.

Pozdrawiam

Jarek

ps. V2 nie mają normalnych wejść bananowych tylko jakies tam drutowanie

A i owszem, mają normalne wejścia na banany oraz widełki. Przynaję że i ja dałem się nabrać na początku - terminale są dość ubogie jak na dzisiejsze standardy, z zewnątrz widać właściwie tylko główki śrubek którymi należy dokręcić widełki, ale jak się całkowicie wykręci śrubki....to i banan się wciśnie.

Pozdrawiam, J.

A i owszem, mają normalne wejścia na banany oraz widełki. Przynaję że i ja dałem się nabrać na początku - terminale są dość ubogie jak na dzisiejsze standardy, z zewnątrz widać właściwie tylko główki śrubek którymi należy dokręcić widełki, ale jak się całkowicie wykręci śrubki....to i banan się wciśnie.

Pozdrawiam, J.

A z czym u Ciebie grają ? Rozumiem że mówisz o "dwójkach" ?

Witam,

Przyłącze się do pytania. Szkoda że tak mało osób ma info o tym zestawieniu. Czy ktoś ma/słyszał zestawienie jakiegokolwiek Creek'a z 1ci ? Janek mam nadzieję że nie masz nic przeciwko mojemu pytaniu w Twiom wątku.

Pozdrawiam

Jarek

Oczywiscie ze nie,im wiecej tym lepiej!

Powarznie sie do nich przymierzam,jesli sie zdecyduje opisze co i jak.

Pozdro!

Oczywiscie ze nie,im wiecej tym lepiej!

Powarznie sie do nich przymierzam,jesli sie zdecyduje opisze co i jak.

Pozdro!

Ja tez mysle mocno o nich (o 1-kach). Nie wiem skad jestes - ja ze slaska - tutaj nigdzie ich nie moge namierzyc do odsluchu. Jest model 2 - mowia mi ze po odsluchu tych dwojek moge rownie dobrze wziasc jedynki bo graja tak samo tylko dwojki sa do duzego pomieszczenia. Nie wiem co o tym sadzic. Moj pokoj to 18 m2 - zaczynam kompletowac system nie mam nic na ten moment.

A z czym u Ciebie grają ? Rozumiem że mówisz o "dwójkach" ?

U mnie grają "jedynki", ale terminale są te same co i w "dwójkach". Natomiast grają sobie z lampą Primaluna Prologue Premium. Słuchałem ich również na wzmacniaczach tranzystorowych Sugdena i NADa. Lampa bardziej przypadła mi do gustu.

Moje jedynki jest w stanie napędzić wzmacniacz 20 watowy, natomiast do dwójek zalecany jest wzmacniacz minimum 40 watt przy 8 ohmach - to tak a propos pytania czy Destiny 2 wystarczą - wystarczą, pytanie tylko jak zagrają :)

U mnie grają "jedynki", ale terminale są te same co i w "dwójkach". Natomiast grają sobie z lampą Primaluna Prologue Premium. Słuchałem ich również na wzmacniaczach tranzystorowych Sugdena i NADa. Lampa bardziej przypadła mi do gustu.

Moje jedynki jest w stanie napędzić wzmacniacz 20 watowy, natomiast do dwójek zalecany jest wzmacniacz minimum 40 watt przy 8 ohmach - to tak a propos pytania czy Destiny 2 wystarczą - wystarczą, pytanie tylko jak zagrają :)

Niezła maszyna - moge tylko napisać po wyglądzie bo na reszcie sie nie znam :) Ale to ciekawe bo rozmawialem z dystrybutorem i te kolumny sa podobno dedykowane wlasnie pod wzmacniacze tranzystorowe (ja nie mam zdania na ten temat żadnego). I co mówisz że to fajnie razem gra ? Nie brakuje tego 3-go glosnika w tych kolumnach ? - nigdy ich nie slyszalem - choc trudno znalezc zla opinie o nich - szczerze mnie dziwi ze tak dobrze sobie radza na dwoch glosnikach.

Niezła maszyna - moge tylko napisać po wyglądzie bo na reszcie sie nie znam :) Ale to ciekawe bo rozmawialem z dystrybutorem i te kolumny sa podobno dedykowane wlasnie pod wzmacniacze tranzystorowe (ja nie mam zdania na ten temat żadnego). I co mówisz że to fajnie razem gra ? Nie brakuje tego 3-go glosnika w tych kolumnach ? - nigdy ich nie slyszalem - choc trudno znalezc zla opinie o nich - szczerze mnie dziwi ze tak dobrze sobie radza na dwoch glosnikach.

Też słyszałem o "dedykacji" tranzystorom, ale jak usłyszałem lampę to się nad tym dłużej nie zastanawiałem. Zresztą czytałem wywiad z R. Vandersteenem który w żaden sposób nie faworyzował tranzystora ponad lampę ani odwrotnie, raczej wskazywał na neutralność swoich kolumn i na możliwość zastosowania wielu różnych wzmacniaczy.

Gra super, 2 głośniki w zupełności wystarczą:) Ale nie dziwię się że się dziwisz - też się zastanawiam jak to możliwe żeby z 2 głośników taka masa informacji wychodziła. Ale wychodzi, i to nieźle wychodzi;)

Witajcie,

Cieszę się że kolumny Richarda Vandersteen stają się coraz popularniejsze w Polsce.

Na wstępie dodam że grałem, nawet w tym samym czasie jednocześnie na modelu 1C i 2CE signature. (aktualnie mam te drugie)

Na pewno model 1 jest o wiele łatwiejszym do wysterowania zestawem niż 2, choć przy końcówce mocy powyżej 100wat to już nie ma róznicy.

Co do różnic w graniu, a te są znaczne, model 2 jest pod każdym względem lepszy od 1.

4 głośniki zagrają zawsze pewniej niż 2 głośniki.

Model 1 nie ma przede wszystkim głośnika średnio tonowego, i tu zdecydowanie więcej do powiedzenia ma model 2.

Dwa głośniki basowe 25cm i 20cm też rysują i rozciągają bas lepiej i niżej niż robi to model jeden.

Jeśli próbować by porównywać je do jakiś produktów z motoryzacji, gdzie łatwiej sobie skale wyobrazić, to model 1 i model 2 to jak audi A3 a audio A6 kombi.

Natomiast model 1 ma mniejsze wymagania i jest porażająco uniwersalna kolumną. Grają bardzo dobrze nawet pod 7 watowym tranzystorem.

Grają fenomenalnie podłaczone do czegokolwiek, nawet do byle jakiego wzmacniacza za 100zł z aledrogo zasilanego ipodem, mp3 odtwarzaczem, czy laptopem podłączonym przez gniazdko słuchawkowe kablami minijack- rca.

Moim subiektywnym zdaniem jesli finanse pozwalają na wysupłanie dwukrotności za model 1,(oba modele można próbować znaleść na aledrogo używane za połowe ceny sklepowej) posiadamy pomieszczenie powyżej 30 metrów i wzmacniacz czy końcówkę mocy od 100 wat na kanał to wybrał bym model dwa. Poniżej tych wymagań model 1.

Oba modele można postawić blisko bocznych ścian. Nawet 30cm i nic na basie nie będzie nam dudnić. Co do odległości od tylnej, tu z basem również nic się nie dzieje złego, traci oczywiście mocno na tym stereofonia i przestrzeń. W obu modelach jak i w innych kolumnach ta samo.

Witam,

Rambo - dzięki za wpis. Fajnie że możesz porównać oba modele - to sporo dla mnie wnosi. Na jakiej elektronice to gra (grało) u Ciebie teraz ? Ja mam pomieszczenie poniżej 20m2 (ok 5 x 3,5) i odsłuch będzie na tej ścianie krótszej niestety. Przyszłościowo na pewno lepiej było by wziąść model 2 ale nie wiem czy do takiego małego pomieszczenia jest to możliwe. Czy nie wystarczy po prostu sluchać ciszej ? Czy to w ogóle nie o to chodzi ?

Jarek

Witajcie,

Gram na zestawie PC DAC PRE AMP.

wzmak to 250 watowy mosfet (pierwsze waty w klasie A)

Pre w klasie A

Moim zdaniem Obie kolumny rozwiną pełnie swoich możliwości gdy wzmacniacz będzie klasy i równowartości finansowej samych kolumn, czyli 1 pochłonią o połowę mniej kosztów. 1ki są mnie krytyczne dla toru ale tez analogicznie mają mniejsze możliwości.

Wsadzanie 2jek do 20 metrów jest pozbawione sensu.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Jeśli mogę.

Krążące opinie że Vendersteen tu mowa o modelu 1Ci potrzebuje watów by zagrać można włożyć między bajki. Każdy kto tak mówi/pisze nie miał z nimi do czynienia. Owszem dwójki to już inna konstrukcja (ilość przetworników) tej "mocy" wymagają.

Wracając do tematu jedynki spokojnie można wstawić i do 18m2 jak i 25m2 i zagraja równie dobrze. Choć słowo dobrze jest najskromniejszym komplementem.

Odpowiedni dobór elektroniki i kompletne systemy za większe pienniądze zostana wyniesione na tarczy.

Jedynie z czym mógłbym polemizować z przedmówcami to wpływ odległości kolumny od tylnej ściany na reprodukcję niskich częstotliwości. U mnie wyrażnie taki wpływ słychać.

Reasumując. Jeśli kolumny do 7 kzł to nie widzę lepszych. Jeśli powyżej...można polemizować ;-)

pzdr.

Odpowiedni dobór elektroniki i kompletne systemy za większe pienniądze zostana wyniesione na tarczy.

Hej Amidas. Czy mógłbyś rozwinąć :-) ? Ja kombinuje 1Ci i jakiegoś Creeka zapiąć właśnie. Zbyt mało słuchałem żeby podjąć decyzję w tym momencie więc jeszcze troche mnie odsłuchów czeka (1c tez nie udało mi sie jeszcze namierzyc do odsluchu). Dużo dobrego tu na forum jest o Heglu - może więc H100 (lub 70) ?

Rambo mówisz że wersja 2 do 20 m2 to bez sensu - ale czy to by grało w ogole w takim malym pomieszczeniu ? Pewnie głównym problemem było by zbyt dużo basu. Na ten moment mam te 20 m2 ale w przeciągu dwóch lat będzie większe pomieszczenie więc zastanawiam się czy nie zainwestować trochę na zapas.

Dzięki Panowie !

Jarek

Vandersteen1 są głośnikami bardzo szybkimi (przypuszczam że trudno by w ogóle znaleźć wzmacniacz którego przekaz by one spowalniały). Więc z Creekiem zagraja tak szybko jak szybki jest Creek, a może nawet troszeczkę prędkości dodadzą od siebie?:) Jeśli zaś chodzi o barwę to są neutralne i grają to co im zestaw podsyła. Do tego są rozdzielcze - przypuszczam że dopiero droższy od nich i dość wybitnie rozdzielczy zestaw nasze V1 ograniczałyby w transmisji detali.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Jaromir słuchałem V 1Ci z tym modelem Creeka i jeśli cokolwiek napiszę to będzie to moja subiektywna ocena.

Tak więc Creek owszem, jak pisałem wyżej może się podobac w tym połączeniu. Jesli juz troche jesteś osłuchany nie będziesz miał zarzutów, a jesli dopiero zaczynasz przygode możesz na tym skończyć poszukiwania.

Natomiast w mojej ocenie Baltlab Epoca III pokazał więcej w tym duecie. Tu szybkość i dynamika Vendersteena z kontrolą i mocą Baltlaba w tym aspekcie przekazu może niejednego zaskoczyć. Moim zdaniem ogólny przekaz z Baltlabem był bardziej różnorodny i potrafił zaskakiwać. Z Creekiem było poprawnie.

Niemniej połączenie jedynek tudzież dwójek z mocną lampą może pokazać także wszystkie zalety tych konstrukcji. Lecz mi połączenie Prima Luny Premium nie przypadło do gustu mimo tego iż przez kilka lat byłem fanem lampy.

Co do wyboru modelu. Tutaj radze posłuchać. Bo uważam że jedne i drugi sprawdzą się w tych 20m2. Wszytsko zależy od reszty toru.

Do tego są rozdzielcze - przypuszczam że dopiero droższy od nich i dość wybitnie rozdzielczy zestaw nasze V1 ograniczałyby w transmisji detali.

Jakew nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Przecież jak dasz rozdzielczy wzmacniacz do mocno rozdzielczych kolumn to to połączenie może "boleć".

Przykładem niech będzie polącznie Primara z Vendersteenami.

Zgodzę sie z tym, że im droższy wzmacniacz tym lepszych możesz oczekiwać rezultatów choć jak widać na przykładzie Creeka z Baltlabem tak nie było.

pzdr.

Ja z kolei Ciebie jakby nie rozumiem. Przedstawiłem zjawisko, a ty potwierdzając je uznałeś jednocześnie że nie rozumiesz. Następnie przeszedłeś do prezentacji subiektywnych gustów co do poziomu rozdzielczości, co jest innym tematem. Niewykluczone nawet że mamy podobny gust co do rozdzielczości.

:)

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>jakew być może, a raczej na pewno nie zrozumiałeś mojego pytania/sugestii. Zacznę od końca. Napisałeś że V1 byłyby ograniczone w swej rozdzielczości gdyby podłączyć je do wzmacniacza/zestawu droższego od nich samych i wybitnie rozdzielczego Więc jak taki zestaw (wybitnie rozdzielczy) miałby ograniczyć Vendersteeny w tym co robią same wybitnie ??

I to jest sedno mojego zapytania. Teraz Twoja kolej na wyjaśnienia ;-)

pzdr

Jaromir nie wiem skąd jesteś, ale w Poznaniu sa one dostępne.

>>Rambo wybacz ale prawisz banialuki i nie wiem czym podparte. Wybacz szczerość -)

pzdr.

Amidas, jeszcze nie pokwitowałeś krótkim męskim sorry swojej aberracji umysłowej po tym jak z "V1 ograniczałyby zestaw" zrobiłeś "V1 byłyby ograniczane przez zestaw":)), a już w podobnie miałkim stylu szukasz "dyskusji" z Rambo? Słabo.

Gość amidas

(Konto usunięte)

jakew wiesz nie chce mi się już. Tak jak rzadko zaglądam a co ważniejsze sie wypowiadam tak teraz też dalej nie mam ochoty na dyskusje.

Na tym forum sie nic nie zmienia. Napisz co myślisz, a nie jest to zgodne z ogólnym trendem jesteś z "bomby" wrogiem.

Skoro już się uczepiłeś to rozumiem że Twoim zdaniem Vendersteeny 1Ci ograniczałyby zestaw który jest wybitnie rozdzielczy czy tak ??. A ja pytam jak miałyby ograniczać skoro same są wybitnie rozdzielcze ??. Słucham o co chodzi w Twojej opinii??

A co do dyskusji z rambo. Moją uwagę nazywasz miałką. To jak nazwać wpis autora rambo. Wiarygodnym?, treściwym?. A może uogólnieniem które nie ma nic wspólnego z prawdą hmm?.

jakew jeśli zamierzasz dyskutować na poziomie tego forum to wybacz szkoda mi czasu.

>>jaromir podaję maila jakbyś chciał porozmawiać rzeczowo [email protected]

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.