Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na adaptację akustyczną

Anesthetise

Rekomendowane odpowiedzi

No, dziś wreszcie zrobiłem ramki pod absorbery i dyfuzory. Niestety, malowałem w sobotę rano, a do niedzieli wieczór nie było mnie w domu i niestety przez moją głupotę lakier trochę się zniszczył przez dużą wilgoć (nawet nie sam deszcz, ale podobno była tak gęsta mgła, że na 5 metrów nie było widać) i źle to wygląda + jeszcze jest wilgotne. No cóż, wygląda na to, że będę musiał naciągnąć materiał na cały absorber, na pewno będzie lepiej wyglądało, niż z ramkami z zaciekami. Jutro pakuję do środka wełnę, naciągam materiał i najprawdopodobniej montuję. Ostatnie zdjęcia to ramki pod 2 dyfuzory, które potrzebują jeszcze tylko sklejek jako przedziałków do pełni szczęścia :) Zobaczymy, powinienem się z całością do końca tygodnia uwinąć, niestety skutecznie sporo czasu zajmuje mi szkoła, akurat w tym tygodniu mam mnóstwo rzeczy nawalone.

Całość na razie kosztowała mnie:

-Drewno - 100zł

-Malowanie - 50zł (błąd...)

-Wełna - 80zł

-Materiał - 40zł

-Sklejka - 65zł

-Wkręty, klej, inne takie - 20zł

Czyli ok. 350zł za 4 absorbery szerokopasmowe + 2 dyfuzory QRD 1D. Jeszcze coś będzie trzeba przeznaczyć na montaż. Nawet nieźle!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37367-0-34049200-1337025220_thumb.jpg

post-37367-0-66422400-1337025229_thumb.jpg

post-37367-0-52509800-1337025239_thumb.jpg

post-37367-0-70192900-1337025251_thumb.jpg

post-37367-0-09089500-1337025261_thumb.jpg

post-37367-0-13179300-1337025274_thumb.jpg

post-37367-0-10008500-1337025285_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i stało się, 4 absorbery gotowe. Poświęciłem dzisiaj dobrych kilka godzin na obicie + przycięcie wełny o 1cm, bo nie policzyłem tego, że ramka będzie mniejsza, jak zrobię ją z desek dokładnie o wymiarach wełny :)

Pierwsze testy, dwa poszły w rogi za kolumnami, dwa na pierwsze boczne odbicia. Efekt... Szczerze imponujący. Utwór testowy, którego bas jest szczególnie nieprzyjazny w moim pokoju:

Ukryta Zawartość

Nie mogę uwierzyć... Ciągle mając całkowicie goły sufit (skos, k/g z wełną) i gołą ścianę (k/g z wełną również) w dużym stopniu wyrównało się pasmo basowe, które przed wstawieniem jakichkolwiek ustroi do pokoju było podczas słuchania tego utworu nie do zniesienia - szczególnie ten z 2:50-2:56. Drugim utworem był Fall of Efrafa - Tharn, którego linia basowa również była nieprzyjemna, teraz - dużo lepiej. Nie jest to oczywiście perfekcja, widać, że to pasmo nadal się lekko wybija, ale jest o NIEBO lepiej, niż było.

Następnie wyniosłem absorbery z bocznych odbić, zostawiłem tylko te 2 w rogach. Testy na tych samych utworach. Jest dużo gorzej, tylko troszkę lepiej, niż bez jakichkolwiek ustroi. Trzeci, ostatni test, był z dwoma bocznymi i bez narożnikowych. Efekt, ten sam, choć w innych częstotliwościach, Tharn brzmiał lepiej niż Wolf Drawn, w drugim teście - na odwrót.

Na ścianie, gdzie teraz leżą wzmacniacze i DAC będzie biurko + krzesło, czyli odbicie tylne nie będzie płaską ścianą. Czekam jeszcze na szafkę po lewej...

Po tych testach wydaje mi się, że trochę za wcześnie wziąłem się za budowę tych dwóch dyfuzorów. Jeszcze zobaczę, jak będą działały zamiast absorberów, ale już z góry mogę stwierdzić, że gorzej - bo na niskie częstotliwości to one niestety nie działają :( W każdym razie budowę zamierzam dokończyć. Absorbery jako bass trapy w narożnikach na pewno zostają, jeżeli z dyfuzorami na bocznych odbicia będzie gorzej, w ich miejsce wskoczą absorbery. Dlatego na razie wstrzymuję się z montażem do momentu, kiedy będę miał szafkę i gotowe dyfuzory oraz gdy będę odpowiednio osłuchany z każdym wariantem. Szkoda, że nie mogę zrobić pomiarów. W każdym bądź razie na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. Dziękuję wszystkim Panom z działu Akustyka :) Oczywiście o dalszych postępach będę informował.

A, jeszcze z tego miejsca chciałbym pozdrowić swoich rodziców, którzy wspierają mnie w moich działaniach, a w szczególności mojego ojca Złotą Rączkę, bez którego byłoby DUŻO trudniej :)

post-37367-0-92526400-1337195712_thumb.jpg

post-37367-0-63366700-1337195723_thumb.jpg

post-37367-0-26521800-1337195739_thumb.jpg

post-37367-0-59091400-1337195752_thumb.jpg

post-37367-0-02726600-1337195767_thumb.jpg

post-37367-0-88669700-1337195779_thumb.jpg

post-37367-0-38113600-1337195792_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem zgrabne wyszły Ci te panele. Szkoda, że nie masz więcej paneli. Można by pokusić się o ustawienie ich w miejscach pierwszych bezpośrednich odbić i miejscu oddziaływania efektu SBIR. Coś podobnego jak na rysunku. Oczywiście można zastosować po jednym panelu, zamiast dwóch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, ale mój pokój jest dość mały, tylu paneli na pewno nie zmieszczę... Na razie mam te cztery, w tym tygodniu skończę dyfuzory, a w przyszłym powinienem mieć lewą szafkę. Potem dam sobie czas na osłuchanie się i zobaczę, czy warto inwestować w kolejne panele do tego pokoju, czy może wystarczy mi to, co mam. Poza tym lewa strona będzie prawie niemożliwa do zabudowy, jedyną opcją jest przenośny absorber szerokopasmowy, tą opcję wybrałbym bardzo niechętnie... Raczej nie chciałbym co chwila przestawiać panelu z wełny mineralnej.

Masz jakieś pomysły, co do ustawienia tych dyfuzorów, które i tak muszę dokończyć? Teoretycznie mógłbym je ustawić zaraz obok bass trapów na rogach (na ścianie pod skosem), najprawdopodobniej zmieszczą się obok biurka + szafki na sprzęt. Ściana tylna odpada, ponieważ za fotelem mam łóżko, a te dyfuzory będą ważyć 10-15kg, więc powieszenie na gipsowej ścianie odpada.

Masz jakieś pomysły, co do ustawienia tych dyfuzorów

Spróbuj je ustawić w miejscu pierwszych bocznych odbić, tam powinny sprawdzić się najlepiej. Ustawienie na lusterko - mam nadzieję, że znasz metodę.

Spróbuję, oczywiście znam metodę. Ale chodzi mi o to, że absorbery w miejscach bocznych odbić zdały egzamin doskonale, jeśli chodzi o zmniejszenie pogłosu oraz nasilenia niskich tonów, większych zmian, co do wyższego zakresu nie usłyszałem, może jest trochę "spokojniej". Miejsce tylnego odbicia odpada, ponieważ dyfuzory musiałbym powiesić, a ścianka gipsowa ich nie utrzyma. Zastanawiałem się nad postawieniem ich w miejscu tych "czerwonych odbić" zaraz za kolumnami na Twoim rysunku.

Zastanawiałem się nad postawieniem ich w miejscu tych "czerwonych odbić" zaraz za kolumnami na Twoim rysunku.

Schroedery najlepiej spisują się po bokach, możesz ewentualnie spróbować na środku ściany za kolumnami.

No, właściwie to skończyłem :) Jeszcze tylko muszę znaleźć jakiś sposób na dokończenie studni 20cm, bo na razie mam prześwit. Na razie klej na dyfuzorach schnie na balkonie, razem z absorberami, które się wietrzą, bo lakier jeszcze trochę śmierdzi :/

Pierwszy dyfuzor wyszedł mi trochę krzywo - środkowe studnie mają kilkumilimetrowe odchyły (+-4mm w chyba 3ch studniach), ale głębokości mam obliczone bardzo dokładnie. Drugi wyszedł mi dużo lepiej, bo już mniej więcej wiedziałem, jak się do tego zabrać. Ale tak bywa - żebym miał 2 równe, musiałbym zrobić 3 - jeden do nauki, dwa do użytku. Powinien raczej działać, zawsze lepsze to, niż goła ściana. Na razie jeszcze cierpliwie czekam na tą szafkę, żeby zamontować absorbery i umiejscowić dyfuzory, jak wszystko wyschnie i się wywietrzy to zacznę szukać najlepszych miejsc do ustawienia ustroi. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony i nie ukrywam - dumny. Nie sądziłem, że tak mi to wszystko wyjdzie, powiedzenie "chcieć, to móc" sprawdziło się doskonale :)

W przyszłym tygodniu skrobnę też coś o dużej wymianie sprzętu, bo w końcu mam to, co zamówiłem na początku marca. Także za niedługo powinno być dużo lepiej i myślę - docelowo.

Ukryta Zawartość

post-37367-0-48174500-1337427393_thumb.jpg

post-37367-0-45815400-1337427404_thumb.jpg

post-37367-0-19210200-1337427415_thumb.jpg

post-37367-0-46450700-1337427427_thumb.jpg

post-37367-0-62159300-1337427436_thumb.jpg

post-37367-0-98939100-1337427446_thumb.jpg

post-37367-0-05577500-1337427456_thumb.jpg

post-37367-0-03516600-1337427468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sporo słuchałem, przestawiałem panele, ustawiałem i najlepszy efekt dało ustawienie paneli absorbujących w miejscach występowania efektu SBIR (dokładnie na ścianach z boku kolumn + dokładnie za kolumnami), a dyfuzorów w miejscu pierwszych bocznych odbić. Swoje obserwacje sprawdzałem dodatkowo generatorem fali dźwiękowej o odpowiedniej wysokości. Okazało się, że w pokoju bez obecnych teraz ustroi w zakresie 40-200Hz znaczny zakres był albo całkowicie niesłyszalny, albo zbyt wyeksponowany. Z panelami w miejscach zmniejszających efekt SBIR pasmo wyraźnie się wyrównało, dużo więcej słychać, brzmienie jest dużo cieplejsze, przyjemniejsze. Oceniając "na ucho" (a na ucho to dla mnie najlepsza opcja, bo żadne pomiary nie oddadzą tego, w jaki sposób powinienem ustawić panele, wolę sam je poustawiać bez komputerowych sugestii) przy generatorze fali JEDYNYM problemem jest prawie kompletny zanik pasma 65-80Hz. Reszta jest bardzo równa, aktualnie zupełnie mnie zadowalająca, to samo tyczy się wysokich tonów skutecznie ujarzmianych przez dyfuzory. Do 4kHz pasmo jest zadowalająco równe, potem zaczynają się jakieś niewielkie wybicia, ale pewnie spowodowane tym, że w pokoju nadal mam dużo płaskich, twardych powierzchni.

Jeszcze raz wielkie dzięki, bez Was pewnie nie podjąłbym się tego. Jeszcze takie pytanko - czy da się coś poradzić na zanik 65-80Hz nie niszcząc przy okazji tego, co już uzyskałem? Na wielkie ustroje nie mam już miejsca. Jeśli nie, to trudno - i tak jestem wniebowzięty obecnymi efektami.

Super kolego, kawał dobrej roboty i cieszy fakt, że jesteś z siebie dumny i oczywiście z efektów swojej pracy ! Myślę, że potwierdzisz , że to było najlepiej wydane 350zł :)

Pozdrawiam.

Dzięki! Potwierdzam - żadne 350zł wydane na sprzęt nie dałoby takich efektów... Zresztą, samym sprzętem nie uporałbym się z akustyką. Teraz gra równo i przyjemnie, może trochę bardziej "głucho", ale za to ze świetną stereofonią i poczuciem, że jest się TAM. Jestem w 100% zadowolony.

JEDYNYM problemem jest prawie kompletny zanik pasma 65-80Hz.

Musisz delikatnie zmienić położenie kolumn względem tylnej i bocznych ścian. Może to pomoże.

Masz tu kalkulator w Excelu, który pozwoli Ci określić efekt SBIR. Wstaw swoje parametry ustawienia głośników i obejrzyj charakterystykę.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-50492200-1337581237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman, czy dobry link podałeś? Coś nie znajduje strony.

Ukryta Zawartość

Imacman, czy dobry link podałeś? Coś nie znajduje strony.

Faktycznie nie działa, można za to wygooglować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już wiem, gdzie będą ustroje. Absorbery będą ograniczały efekt SBIR, a dyfuzory na boczne. Z tyłu na ścianie będą jakieś półki, na sufit zostawiam taki, jaki jest, bo nie chcę wpychać więcej ustroi do tego pokoju. Już i tak jest bardzo dobrze.

Tymczasem zanosi się na mój pierwszy test porównawczy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.