Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni raz proszę, aby wątku serwisowania Meridiana nie ciągnąć ( w dowolnej formie) w tym temacie.

Napiszcie lepiej, czy ktoś z Was "poluje" na jakiś ciekawy processorek ... parę rzeczy na ebayu leży i czeka.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A przepraszam. Myślełem, że jak już jakieś ciekawe znalazłeś, to z chęcią się nimi podzielisz, skoro nas o tych znaleziskach radośnie informujesz i pytasz czy ktoś szuka.

W każdym razie dzięki za informacje, idę szukać.

Może taki Pimare, ktoś miał z nim styczność?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

W związku z prośbą BoDeX'a napiszę tylko, że maszyna zrobiona. Koszt robocizny (przelutowanie jednej kosteczki) i układu (musieli ściągnąć z UK) wyniósł mnie 400zł. Dodam tylko, że normalny serwis po rozmowie telefonicznej stwierdził, że lepiej sobie odpuścić bo naprawa będzie na pewno kilka tysiaczków kosztowała :-/

• 2 tygodnie później...

Stempel, to byli magicy tylko od Meridiana, czy ogólnie uzdolnieni? Pytam, bo mam problem z procesorem Rotela. Łapie przydzwięk sieci, ale nieregularnie. Raz jest, potem nie ma, ciszej, głośniej, różnie. Najgłośniejszy jest jak włączę czajnik bezprzewodowy. Sama końcówka nie brumi. Troszkę zaczyna mnie to denerwować, bo zamiast muzyki czy filmu to skupiam się na jakimś pierdzeniu...

czesc. nurtuje mie temat HD dzwieku, ale z PC + Processor (bez HD) analogowo.

Wyczytalem na innych forach, ze z niektorymi kartami muzycznymi jest mozliwe otrzymac HD dzwiek poprzez analogowe polaczenie...

"Asus Xonar HDAV Deluxe which has analog HD audio support. You'll have to use it with Total Media Theater."

"The only cards that can decode TrueHD/Mater Theatre are the ASUS HDAV1.3 and the Auzentech Home Theatre HD."

Czy dobrze rozumiem, ze dekodowaniem zajmie sie Total Media Theater?

Czy to ma jakis sens, czy raczej to nie bedzie HD dzwiek na koncu?

Co bedzie odpowiedzialne za jakosc dzwieku w glosnikach - karta muzyczna, czy processor dzwieku???

Pomozcie wyjasnic ten temat, bo chce zostac przy PC i dokupic pozadny processor bez HD.

Wyjdź z PC poprzez HDMI do procesora z HD

Jakis wysmienity processor z hd mozna jeszcze urwac za rozsadna cene, ale processor z hd i 3d to juz nie... wlasnie z tego powodu rozpatruje opcje dzwieku przez analog, w takim wypadku 3d projektor jest podpiety do video karty, a dzwiek HD puszczany analogowo do procka. Nie rozumiem tylko czy jakosc dzwieku puszczanego analogowo (przed tym zkodowanego przez Total Media Theater) do procka niczym sie nie rozni od hd dzwieku puszczanego przez HDMI. I drugie pytanie, puszczajac dzwiek przez analog do processora, processor wplywa na jakosc dzwieku?

Procesor to przede wszystkim (na skróty - blokowo) dekoder, DSP, DAC, preamp.

Ty chcesz powierzyć komputerowi wszystkie te procesy, więc na każdym etapie masz niewiadomą ...

Jest zasada " shit in, shit out" , więc cudny procesor bazujący na analogowym wejściu cudu tutaj nie dokona.

Poczytaj o spliterach sygnału HDMI, albo jeszcze lepiej o BD playerach 3D ze świetnym obrazem za nieduże pieniadze.

Procesor to przede wszystkim (na skróty - blokowo) dekoder, DSP, DAC, preamp.

Ty chcesz powierzyć komputerowi wszystkie te procesy, więc na każdym etapie masz niewiadomą ...

No wlasnie, ze ja chce dzwiek puszczac analogowo do processora, ale zeby processor co chodzi o jakosc dzwieku wzialby na siebie cala robote...

Wiele ludzi chwali sobie podlaczenie analogowo BD playera do processora, czyzby taka karta dzwieku (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) bedzie gorsza od niedrogiego BD playera???

Ukryta Zawartość

No wlasnie, ze ja chce dzwiek puszczac analogowo do processora, ale zeby processor co chodzi o jakosc dzwieku wzialby na siebie cala robote...

To chyba niemożliwe. Jeżeli dźwięk wyjdzie analogowy z komputera to znaczy, że on wykonał wszystkie procesy, a amplitunerowi pozostaje tylko go wzmocnić i wysłać na kolumny.

To chyba niemożliwe. Jeżeli dźwięk wyjdzie analogowy z komputera to znaczy, że on wykonał wszystkie procesy, a amplitunerowi pozostaje tylko go wzmocnić i wysłać na kolumny.

wlasnie te pytanie mie nurtuje., wiec zacny processor nic juz nie wniesie w dzwiek? jezeli tak, to wystarczy jakis receiver i w koncu jak pisal Bodex bedzie "shit out".... tak wychodzi?

Niestety - ta zasada jest nieśmiertelna .... sorry ! :)

Procesor jest tutaj zbędnym ogniwem - wywal taki sygnał od razu na aktywne głosniki - tak na skróty, bo z tego już

nic nie wyciągniesz ..... co nie znaczy, że musi być kibel - karta jest zacna. Resztą steruje program.

EDIT : HDMI 1.3 nie uciągnie 3D więc strzał w stopę.

Niestety - ta zasada jest nieśmiertelna .... sorry ! :)

Procesor jest tutaj zbędnym ogniwem - wywal taki sygnał od razu na aktywne głosniki - tak na skróty, bo z tego już

nic nie wyciągniesz ..... co nie znaczy, że musi być kibel - karta jest zacna. Resztą steruje program.

EDIT : HDMI 1.3 nie uciągnie 3D więc strzał w stopę.

wywalic na aktywne z karty czy z processora?

a inna sprawa, tak dla dyskusji, z tych starszych processorow, nawet, ktore dzialaja tylko v 110v, ktore z nich sa warte uwagi i dlaczego (najbardziej mie interesuje analogowe podlonczenie do oppo 93/karty dzwiekowej Asus no i spidf do komputera no i jak najleprza jakosc):

Anthem AVM30/40

Parasound C2

Krell HTS2

Krell Showcase

Lexicon

Classe SSP300/600

Rotel RSP 1098

wlasnie przeczytatalem prawie 23 strony watku i tylko teraz doszlo mi, ze najlepiej jak procek ma HDMI i potrzymuje przez niego LPCM. Z tego co wyjasnilo sie, tutaj byly wspomniane 2 takie processory, ktore to potrafia - Athem AVM 50 i AVM40. A jakie jeszcze processory z tych starszych to potrafia?

oki, dzieki, teraz takie pytanie, jak sadzicie, czy taki Anthem AVM40 pod wzgledem jakosci dzwieku bedzie leprzy od Marantz/Onkyo/Integra, ktore tez mozna kupic za rozsadna kase i juz z HDMI 1.4v.

Ja napiszę tak : Kup amplituner 1.4 i jak dojrzejesz ( znaczy, jak zacznie Cię coś wkur..iać w tym co masz, to szukaj

dalej. Jeden lubi to, a drugiego nie zadowolisz niczym - nie ma wzorca ) Kup to, na co Cię stać bez napinania - na

to przyjdzie jeszcze czas .... :)

Ja napiszę tak : Kup amplituner 1.4 i jak dojrzejesz ( znaczy, jak zacznie Cię coś wkur..iać w tym co masz, to szukaj

dalej. Jeden lubi to, a drugiego nie zadowolisz niczym - nie ma wzorca ) Kup to, na co Cię stać bez napinania - na

to przyjdzie jeszcze czas .... :)

Duzo tutaj pytam, i pytalem kilka miesiecy temu, ale jeszcze nic nie kupilem z tego co pytalem, ale tak po trochu zbieram info.. pochwale sie, ze zakupilem subwoofer REL528, calkowicie zmienilo sie odbieranie kina, myslalem, ze moje Klipsh 82 daja rade, mylilem sie...(chociaz takie spostrzezenie, ze 528 model w 55metrach daje rade, ale odczuwa sie, ze z ostatnich sil) no i w koncu zrobilem DIY anamorphic lens i ekran swojej roboty wygiety, jest super, a cena - grosze po zrownaniu z efektem. Wiec malymi krokami cos tam dorabiam, wlasnie mysle, ze czas przymierzac sie processor+koncowka, poluje na Anthem AVM40 z USA, ale jest problem - nikt ich nie sprzedaje uzywanych... same AVM30 w sprzedarzy.

W tym watku nikt nie napisal, jak jest z klockami z USA, co maja napiecie na 110v + tranformator, jaki jest tego minus, czy to az takie straszne? bo wlasnie chcialbym tak korzystac. (wiem, ze sa modele, ktore maja 110/220v, ale interesuje mie wlasnie co nie maja takiego przelacznika). Jakie jest wasze zdanie?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Do pre transformator i będzie raczej O.K. do końcówek już lepiej nie.

Poza tym takie trafo przeważnie trochę słychać. Miałem pioneera Elite M-91 i zewnętrzne trafo Phillipsa. Było słyszalne.

Do pre transformator i będzie raczej O.K. do końcówek już lepiej nie.

Poza tym takie trafo przeważnie trochę słychać. Miałem pioneera Elite M-91 i zewnętrzne trafo Phillipsa. Było słyszalne.

Byc moze trzeba poszukac jakis leprzy/drozszy transformator...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.