Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna pomoc z ramieniem "S" cec bd2000

piters1986

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam taki gramofon ale bez przeciwwagi zarówno dużej jak i tej mniejszej. Jak określić ich masę? nie jestem specjalistą, ale domyślam się, że mniejsza służy do kompensowania momentu wygiętej części ramienia działającego względem prostej: łożysko ramienia - igła. Czy się mylę? nie mogę znaleźć informacji w sieci na ten temat. Ktoś potrafi pomóc?

Ukryta Zawartość

zakładam że obciążniki są stalowe jak w większości tanich konstrukcji. no jesli bym znał wagę to wymiary nie są potrzebne ale nie każdy ma taka wagę. ewentualnie można zważyć w markecie, chyba że oszukuja na wadze

Dywagując dalej , waga -nawet gdy ją znamy-w zaleznosći od wymiarów obciążnika ,różnie się rozkłada na osi ramienia.

jak będę znał wagę to w zasadzie wystarczy bo na osi mocowania obciążnika jest nacechowane położenie środka masy, wystarczy zatem że będzie symetryczny względem nacechowanego punktu. no z ustawieniem nacisku będę musiał zapewne koczystać z wagi precyzyjnej inaczej nie ustawię. jeśli ktoś może mi pomóc z tym małym ciężarkiem (wymiar, masa) to byłoby super, jeśli nie to trochę lipa. może ze zdjęcia uda mi się dobrać wymiary wg proporcji... szkoda mi wyrzucić bo fajny sprzęt

Podobne ramię miało Lenco 75s. W załączniku rys. techniczny tego ramienia - jeśli wymiary będą się zgadzać to możesz zastosować wartości z Lenco. Mały ciężarek waży 18,63g, przeciwwaga 96g.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki! Dokładnie to samo ramię mam. Jutro robię rysunki i idę to tokarza. Jeszcze brakuje mi tylko podtrzymki ramienia ale to już się coś wyczaruje. Bardzo dziękuje za pomoc a efekt końcowy pokarzę na forum jak skończę renowacje skrzynki. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.