Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Aqustique Quality zwrotnicy na Hi End

dj-marco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumny Aqustique Quality

Kolumna 3 drożna. na głośnikach scan Speaka

Sopran D2905-930000

Sredniotonowy 13m 8640 głośnik 13cm

Bas 21W-8555-00 głośnik 21cm

Bardzo prosił bym o pomoc przy modyfikacji wymianie tej zwrotnicy na nową wszystkie elementy,zwrotnica nie jest nowoczesna w dodatku ktoś próbował ją modyfikować był tu jeden kondensator olejowy na sopran te oryginalne są wszystkie Tesly już chyba takich dawno się nie stosuje jak rezystorów 20W nie ma takich w sprzedaży, tak jak widać te rezystory ceramiczne tez były wstawiane i nie wiem co jeszcze. mam wątpliwości czy ona jest też dobrze skonfigurowana może ktoś ma gotowy projekt dostosowany do tych głośników, wiem że w tych głośnikach drzemie duży potencjał który jest tracony na źle dobranych elementów w zwrotnicy, co mi przeszkadza a mianowicie zacznę od średnicy przykryta grubym kocem cicho gra przez co dźwięk mocno wyciszony i sopran no i za dożo basu wina brak średnich.

1) Cewki wymiana wszystkie na powietrzne, jakiej firmy polecacie

2)rezystory czy warto je wymieniać jak tak to na jakie

3)kondensatory postanowiłem wymienić na JANTZEN AUDIO Superior Z-cap szeregowo pod sopran,resztę na tańsze JANTZEN AUDIO Standard Z-cap myślę ze w tej cenie będzie najlepszy wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14291-0-59540800-1328039573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1) Cewki wymiana wszystkie na powietrzne, jakiej firmy polecacie

2)rezystory czy warto je wymieniać jak tak to na jakie

3)kondensatory postanowiłem wymienić na JANTZEN AUDIO Superior Z-cap szeregowo pod sopran,resztę na tańsze JANTZEN AUDIO Standard Z-cap myślę ze w tej cenie będzie najlepszy wybór.

1) wybierz coś z oferty Polinka lub loudspeakershop, ale musisz znać wartości cewek i jeżeli zmieni się rezystancja cewki musisz niwelować to rezystorem.

2) warto wymienić, ja mam Millsy i jestem zadowolony

3) Jantzen czy SCR na co nie wymienisz powinna być słyszalna różnica.

peritus dziękuje wezmę to pod uwagę

1)rezystory wezmę Mills tylko ze ja w zwrotnicy mam wszystkie 20W (Watowe) zielone, co widać na załączonych fotkach a widzę że są w sprzedaży 12W czy to czasem nie zmieni innych parametrów, można będzie takie wstawić

2)kondensator Jantzen będzie

3)cewki jak polecacie w torze równolegle mogą zostać rdzeniowe czy tez warto wymienić na powietrzne

Dla znawców w temacie mam pytanie Średniotonowy głośnik ma szeregowo kondensator 10uf czy to nie jest za małą wartość porównując projekty visaton na średnim są używane zawsze wyższe wartości w takiej wielkości głośnikach, ja wiem ze to się oblicza pod głośnik ale teoretycznie, sopran ma szeregowo 4,7uf.

Sporządzę ładny schemat tylko bez parametrów cewek bo nie wiem jak się je mierzy te na bass są dwie na parę ręcznie nawijane jak widać, szeregowo.

Dla znawców w temacie mam pytanie Średniotonowy głośnik ma szeregowo kondensator 10u

Wskazuje to, że projekt zwrotnicy jest jakimś żartem. Hi-endowe części nic tu nie pomogą... Tweeter jest za bardzo oddalony od mida, takie ustawienie to proszenie się o problemy.

Niestety, będziesz musiał pomierzyć głośniki w obudowie i zaprojektować nową zwrotnicę.

1) Co do pojemności obudowy pod te głośniki jest dobrze wyliczone tak jak zaleca producent scan speaka sam to przeliczylem,

2) Co do zwrotnicy przejrzałem charakterystykę głośników i srawdziłem gdzie powinno byc pasmo podziału czyli 400 / 2500 Hz, porównałem 3 drozne kolumny gotowego kitu firmy visaton o tej samj wielkości głośnikach i pasmo podziału też była taka sama jak pod moje głośniki, mam wiec pytanie czy można było by ściągnąć schemat zwrotnicy z visatona i zastosować go u mnie pasmo idealnie by pokrywało wtedy całe pasmo głośników tam gdzie się kończy a zaczyna, czy trzeba było by zastosować jakieś poprawki korekcyjne wiem że te głośniki scan speaka są tak skonstruowane żeby ze sobą współpracowały wiec nie powinno być takich problemów.

Wyśle że będzie trzeba zaprojektować zwrotnice od nowa lub zapożyczyć projekt od tej firmy, może miał ktoś do czynienia z tymi głośnikmi i posiada gotowy projekt

3) Mam pytanie czy nie jest za dużo tych elementów w mojej zwrotnicy a mianowicie rezystorów, czemu pytam a mianowicie poczyniłem pierwszy krok wlutowałem z toru średnio tonowego szeregowo 3 rezystory 2 zielone 3r3j.20w/ 3r0j.20w i jeden ceramiczny ?? 10w z każdej pary oraz z wysokich w jednej kolumnie był 1 ceramiczny 17W4r szeregowo w drogiej kolumnie zielone 2 sztuki 3r3j.20w i 3r0j.20w szeregowo? widać ktoś grzebał i w jednej wstawił ceramiczny

Dźwięk hmm tego mi brakowało grubego koca już nie ma naprawdę ładna średnica miło się słucha nawet radia głosów

wciąga słuch do obcowania, rezystory tamowały dopływ prądu, bas poprawa wszystko na plus dzięki średnicy i twetera,

nie meczy już ale wiem ze to nieduży choć pozytywny procent tego co dokonałem.

1) Co do pojemności obudowy pod te głośniki jest dobrze wyliczone tak jak zaleca producent scan speaka sam to przeliczyłem,

2) Co do zwrotnicy przejrzałem charakterystykę głośników i sprawdziłem gdzie powinno być pasmo podziału czyli 400 / 2500 Hz, porównałem 3 drozne kolumny gotowego kitu firmy visaton o tej samej wielkości głośnikach i pasmo podziału też była taka sama jak pod moje głośniki, mam wiec pytanie czy można było by ściągnąć schemat zwrotnicy z visatona i zastosować go u mnie pasmo idealnie by pokrywało wtedy całe pasmo głośników tam gdzie się kończy a zaczyna, czy trzeba było by zastosować jakieś poprawki korekcyjne wiem że te głośniki scan speaka są tak skonstruowane żeby ze sobą współpracowały wiec nie powinno być takich problemów.

Wyśle że będzie trzeba zaprojektować zwrotnice od nowa lub zapożyczyć projekt od tej firmy, może miał ktoś do czynienia z tymi głośnikami i posiada gotowy projekt

3) Mam pytanie czy nie jest za dużo tych elementów w mojej zwrotnicy a mianowicie rezystorów, czemu pytam a mianowicie poczyniłem pierwszy krok wlutowałem z toru średnio tonowego szeregowo 3 rezystory 2 zielone 3r3j.20w/ 3r0j.20w i jeden ceramiczny ?? 10w z każdej pary oraz z wysokich w jednej kolumnie był 1 ceramiczny 17W4r szeregowo w drogiej kolumnie zielone 2 sztuki 3r3j.20w i 3r0j.20w szeregowo? widać ktoś grzebał i w jednej wstawił ceramiczny

Dźwięk hmm tego mi brakowało grubego koca już nie ma naprawdę ładna średnica miło się słucha nawet radia głosów

wciąga słuch do obcowania, rezystory tamowały dopływ prądu, bas poprawa wszystko na plus dzięki średnicy i twetera,

nie meczy już ale wiem ze to nieduży choć pozytywny procent tego co dokonałem.

Te rezystory usunąłem

Ukryta Zawartość

post-14291-0-45526800-1328054364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przesyłam schemat zwrotnicy visaton co o nim sądzicie, pasmo podziału czyli 400 / 2500 Hz, takie jakie ja chce uzyskać, głośniki też zbliżone.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te duże pojemności wydają mi się nieco przesadzone, nie wiem czy się coś na tym zyskuje, może bardziej strome odcięcie i jakąś kompensację impedancji, ale na pewno bardzo dużo efektywności się na tym traci, przynajmniej ja bym trochę odjął, tu masz fajny kalkulator zwrotnic.

Ukryta Zawartość

rezystor w szeregu z wysokotonowym jeżeli już musi być to raczej jakiś bardzo dobry, polecane milsy, albo równolegle połączyć węglowe z odpowiednim zapasem mocy

Ukryta Zawartość

Witam ponownie po przeczytaniu paru artykułów szkolących na temat zwrotnic i zdobyciu nowej wiedzy już wiem o co w tym wszystkim chodzi nie jest to takie skomplikowane jak mi się wydawało tylko jeszcze muszę przestudiować L-Pad i filtr Zobel, ale to później, mam nadzieje ze ktoś mi pomoże.

Zastosowanie zwrotnicy z visaton to był zły pomysł podział ok ale rezystancja głośnika też ważna wchodzi w role więc samemu dobrze wszystko policzyć od nowa.

A mianowicie co do mojej zwrotnicy po przeliczeniu prze zemnie w programie okazało się że wszystko jest w porządku, czyli wychodzi ze moja zwrotnica jest bardzo dobrze policzona przez producenta, podział jaki mam to 402hz 2820hz drugiego rzędu, średniotonowy ma 3x10uf czyli równolegle to będzie 30uf bo się dodaje, mi z wyliczeń wyszło 33uf takie są teraz w sprzedaży tak jak i te na basie, tak jak pisałem wymieniam wszystkie cewki na powietrzne kondensatory jednak będą szeregowo wysoko tonowy Mundorf Mcap SUPREME średnio tonowy Mundorf Mcap rezystory Mills.

Kwota przeznaczona na modyfikacje to 500-600zł

Doszedłem też do mojego problemu w czy miałem problem z wyciszeniem wysoko tonowym i średnio tonowym i tu mam pytanie jakie parametry wpisuje się do programu żeby obliczy L-Pad oraz Zobell

L-Pad służy do wyciszania np wysoko tonowego jak za głośno gra np o 3db.

Co do L-Pad nie wiem ktoś tu modyfikował grzebał i dodał pare rezystorów rezystancja głośników też się nie zgadzała.

Jak wszystko wyliczę zabieram się do kupna i wymiany prześle fotki po zmianie i wrażenia z odsłuchu.

Efektywność 2.83V / 1m

Sopran - 90dB

Sredniotonowy - 87.5dB

Bas - 87dB

Czy ktoś z was ma doświadczenie jak dobrze bez błędów wyliczyć L-Pad i Filtr Zobel,

znalazłem kalkulatory ale brak mi wiedzy nie wiem jakie parametry wpisać żeby nie zrobić błędu.

Czy ktoś z was ma doświadczenie jak dobrze bez błędów wyliczyć L-Pad i Filtr Zobel,

znalazłem kalkulatory ale brak mi wiedzy nie wiem jakie parametry wpisać żeby nie zrobić błędu.

Do Zobla potrzebna jest rezystancja cewki głośnika dla DC i indukcyjność cewki głośnika. Można to odnaleźć w parametrach głośnika publikowanych przez producenta lub zmierzyć. Do Lpada potrzebna jest rezystancja dla DC i o ile dB ma być stłumiony głośnik.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Sopran rezystancja cewki głośnika DC 4.7ohm indukcyjność cewki Le 0.07mH

Średnio tonowy rezystancja cewki głośnika DC 5.8ohm indukcyjność cewki Le 0.1mH

Filtr Zobel średniotonowy z kalkulatora wyszedł mi

kondensator 1.9uf rezystor 7.25ohm.

1) Mam pytanie co do filtru Zobel, czy ważne są dokładne parametry elementów jak zaokrąglić.

2) rezystor, ile watowy starczy, musi być 5W czy 12W jakie zastosować wraz z filtrem L-pad, w czym jest taka różnica.

3)Co do l-pad ile db brać pod uwagę do tłumienia, brak mi w tym doświadczenia i dokładnej wiedzy, ile radzicie mi dB stłumić głośnik, czy ważne są dokładne parametry rezystorów jak zaokrąglić co brać pod uwagę.

Efektywność głośników 2.83V / 1m według producenta

Sopran - 90dB

Sredniotonowy - 87.5dB

Bas - 87dB

Może ktoś zerknie załączam wykresy głośników.

Przypomnę są to głośniki scan speaka, kolumna 3 drożna.

Sopran D2905-930000

Sredniotonowy 13m 8640 głośnik 13cm

Bas 21W-8555-00 głośnik 21cm

Podział jaki mam to 402hz 2820hz

Ukryta Zawartość

post-14291-0-48146500-1329507402_thumb.gif

post-14291-0-43708200-1329507411_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnice już mam gotową tak jak opisałem wyżej, został mi tylko filtr Zobel i L-Pad bardziej L-Pad nie wiem ile dB tłumic, czy jest ktoś w stanie mi doradzić, kto ma doświadczenia w tym temacie .

Ale co Ty wogóle robisz? Zwrotnice wyliczone z kalkulatora mozna o kant głowy potłuc, do niczego sie nie nadadza, bo nie uwzgledniaja rzeczywisteje chrakerytyki głośnika i przebiegu impedancji. Tak sie zwrotnic nie robi, trzeba to wszsytko pomierzyc i modyfikowac elementy tak by pasmo bylo w miare wyrownane, a faza głosników zgrana ze soba. Najprosicje mozna mierzyc w holmipulse -

Ukryta Zawartość

I nie potrzebujesz żadnego Hi-endu, tylko zwykłą poprawnei zrobioną zwrotnice.

Już wam sie w głowie miesza od tej marketingowej papki. Ściany sobie w domu pomalujcie na hi-endowy kolor :/

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Ale co Ty wogóle robisz? Zwrotnice wyliczone z kalkulatora mozna o kant głowy potłuc, do niczego sie nie nadadza, bo nie uwzgledniaja rzeczywisteje chrakerytyki głośnika i przebiegu impedancji

Nie do końca mnie zrozumiałeś ja już mam zwrotnice, a mianowicie co do mojej zwrotnicy po przeliczeniu prze zemnie w programie okazało się że wszystko jest w porządku, czyli wychodzi ze moja zwrotnica jest bardzo dobrze policzona przez producenta, podział jaki mam to 402hz 2820hz drugiego rzędu oprócz L-Pad i filtru Zobel to chce sprawdzić.

Problem mam z tym ze miałem wyciszone za bardzo średnio tonowy i wysoko tonowy chodzi o L-Pad (L-Pad służy do wyciszania) nie wiem ktoś tu modyfikował grzebał i dodał parę rezystorów rezystancja głośników też się nie zgadzała widać to na fotkach, i tu mam pytanie jak powyżej zaznaczam ze rezystory użyte w mojej zwrotnicy są 20 Watowe chyba już takich nie ma w sprzedaży porostu chce być pewny że wszystko jest cacy.

Co do elementów (Hi-End czyli wysoka klasa) chodzi mi o wymianę kondensatorów na Mundorfa te są Tesli, cewek tylko powietrzne i rezystorów na Mills czemu? widać jak to moja zwrotnica wygląda, nie są to nowe elementy cewki rdzeniowe widać zresztą na fotkach i jakieś już nie stosowane rezystory, kolumny maja już swoje lata, na pewno będzie różnica w wymianie tych elemętów, robię to w granicach rozsądku.

To w końcu jest zwrotnica od producenta, czy jakas grzebana? Skad pomysl wstawiania zwrotnicy od calkiem innych glosnikow? Co przeliczałeś w programie? Przeciez nie znasz wartosci inducyjnosci cewek.

Zanim wezmiesz sie za wymiane elmentow, musisz miec pewnosc, ze ta zwortnica jest dobra. Pomierz chocby najzwykleiszym mikrofonoem pasmo przenoszenia tych kolumn i poszczegolnych glosnikow (jak cos to w razie pytan pomoge) i bedziesz wiedzial na czym stoisz. Jesli zwrotnica jest zle zaprojektowana to trzeba wyslac kolumne komus zeby zrobil projekt porzadnej zwrotnicy albo samemu sie o to postarac (ale wcale taniej nie musi to wyjsc). Nie ma sensu wstawiac lepszych elmentow do zwrtotnicy ktora nie spelania prawidlowo swojej funkcji.

Jesli jednak ta zwrotnica jest dobra to i tak nie warto wyminieniac wszsytkiego jak leci "zeby byl hi-end", bo np. elementy ktore nie sa w torze audio jak kondensatory 4,7 uF rownolegle z glosnikiem srednitonowym nie musza byc jakiejs wybitnej jakosci. Podobnie z cewkami, tu czasem mozna nawet pogorszyc, jesli da sie cewke o zbyt duzej roznicy DCR.

Daj foto tej kolumny i ewentualnej tabliczki znamionowej jesli jest.

El sueño de la razón produce monstruos.

rozrysuj dokładnie schemat i wklej.

Witam dziękuje ze się pan odezwał, przedstawiam dokładnie rozrysowany schemat mojej zwrotnicy, dokładnie w takiej kolejności są moje elementy.

Zwrotnica drugiego rzędu zostaje tak jak pisałem,został L-Pad i filtr Zobell to mnie interesuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wysoko-tonowym jest błąd: rezystor szeregowy 3,3 i 3,0 powinien się znaleźć przed rezystorem 2 x 4,7 lub jest błąd w rysunku. Poza tym polaryzacja wysokiego i średniego nie jest książkowa - czy aby na pewno nie powinno być odwrotnie?

Czy te kolumny są oryginalne czy DIY?

Tak kolumny są oryginalne Czeskiej firmy Aqustique Quality model Baltic 1 zrobię fotki i pokaże jak wyglądają.

Co do zwrotnicy

1) Polaryzacja wysokiego i średniego była tak jak na schemacie ale ja zmieniłem na średnicy.

2) W wysoko-tonowym jest błąd (tak zrobiłem błąd)są tam 3 rezystory 3,3 i 3,0 i jeden ceramiczny 1.2

3) od czego są te rezystory w średnicy po cewce 0.68 mH

A poza tym czy L-Pad i filtr Zobell jest prawidłowy nie za dużo tych rezystorów wiadomo im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej, chcę zastosować rezystory firmy Mills 12W zamiast tych, chciałbym wstawić jeden ale jaki?

2) W wysoko-tonowym jest błąd (tak zrobiłem błąd)są tam 3 rezystory 3,3 i 3,0 i jeden ceramiczny 1.2

to nie o to chodzi, tam powinien być dzielnik a nie wiadomo co jest - rozumiesz?

od czego są te rezystory w średnicy po cewce 0.68 mH

usuń te rezystory i odwróć polaryzacje głośnika.

No właśnie teraz rozumiem, w wysoko-tonowym jest błąd te rezystory szeregowo są przed 2 x 4,7, w srednio tonowym tak to już było przylutowane jak na schemacie.

Zamienic polaryzacje tylko średniego czy wysokiego i średniego razem odwrotnie plusem do minusa Tak

Ukryta Zawartość

post-14291-0-76018900-1329748345_thumb.jpg

post-14291-0-70990600-1329748370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z wysokotonowego wylutuj wszystkie rezystory, nie zmieniaj polaryzacji, jeden rezystor wlutuj szeregowo przed kondem 4,7 uF. (eksperymentuj na ucho)

ze średniego wylutuj 2x4,7 w szeregu, oraz cały dzielnik, wlutuj jeden rezystor w szereg przed 3x10uF, zmień polaryzacje. (dobierz na ucho głośnością w stosunku do basów)

zacznij zabawe od średniego, wysokiego całkiem wyłącz tymczasowo.

Jednak polaryzacja jest dobrze zrobiona Bass plus do plusa a wysokiego i średniego na odwrót mój błąd bo myślałem ze zielony to plus

Dobrze dziękuje za podpowiedz tak też zrobię wykorzystam dodatkowo też program polecany przez tomq88 z mikrofonem.

• 3 tygodnie później...

Witam z braku czasu troszkę tu mnie nie było, przedstawiam fotki mojej kolumny.

Co do mojego L-Pad trochę kombinowałem i ustawiłem sopran tak jak był bez rezystora 3.3 ohm w szeregu czyli ciecie 8.81dB będzie

średniotonowy 2x4.7 czyli 2.35 ohm szeregowo zostawiłem a równolegle wstawiłem 10 ohm według kalkulatora ciecie z programu 4dB

tego kalkulatora używałem

Ukryta Zawartość

Efektywność głośników 2.83V / 1m według producenta

Sopran - 90dB

Sredniotonowy - 87.5dB

Bas - 87dB

O ile dB mam stłumić głośnik czy siedzi ktoś w tym temacie schematy głośników są wyżej.

post-14291-0-35523400-1331151316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej chwili jestem w trakcje zamawiania elementów do zwrotnicy jak będę je miał wtedy pobawię się rezystorami bo teraz wiele by nie pomogło dlaczego wy lutowałem  elementy i zaskoczyłem się pojemnościami, kondensatory 10uf po zmierzeniu miernikiem i okazało się że każdy ma pojemność tak po + - 15uf razy 3 czyli razem wychodzi 45uf bardzo duża tolerancja 50% tak jak i na wysoko tonowym, ogólnie bardzo ładnie teraz gra jak zmieniłem rezystorki jestem zadowolony z tego nawet zastanawiałem się żeby tak zostawić ale po zmierzeniu pojemności to tylko wymiana wchodzi w grę.

Jestem ciekaw jak wymienię wszystkie elementy, jakie będą efekty na pewno to dużo da, głośniki są bardzo dobrej jakości sam wiem do czego zmierzam, szkoda ze tak małe zainteresowanie było moim tematem, jak skończę prześle fotki i podzielę się wrażeniami.

Zrobiłem kilka symulacji Twojej zwrotnicy na przypadkowej konfiguracji głośników Visatona, by zobrazować zmiany jakie w kształcie poszczególnych charakterystyk wprowadzały zmiany przez Ciebie dokonane. W Twoich kolumnach charakterystyki będą oczywiście inne, ale trendy zmian będą takie same.

Ukryta Zawartość

post-8410-0-29605100-1331769473_thumb.jpg

post-8410-0-82787800-1331769495_thumb.jpg

post-8410-0-07866000-1331769508_thumb.jpg

post-8410-0-59622900-1331769517_thumb.jpg

post-8410-0-23683500-1331769529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.