Skocz do zawartości
IGNORED

Który CD polecacie?

Sniochu

Rekomendowane odpowiedzi

Hayest dobrze gada. W cene CD 2nd hand winien byc elegancko wkalkulowany koszt ewentualnej bliskiej renowacji. Sprawdz to Sniochu najpierw, zebys potem nie plakal. Wybieramy tanie w naprawie, a potem z nich najlepiej brzeczace.

W tej cenie to musi być po prostu sprawne i to trzeba spróbować sprawdzić. Jeśli idzie o naprawę, to przy cenie 200-300 złotych naprawa opłacalna będzie chyba tylko wtedy, jeśli sam to potrafisz zrobić :-(((

OK. Załóżmy że te CD są sprawne. Czy na tym poziomie cenowym może być jakaś duża różnica w brzmieniu? z tego co czytałem to ten model technicsa ma bardzo dobre opinie, tak samo HK 740 - niektórzy porównują jego brzmienie z HK 750, a "NAD to NAD".

I może, i jest. Poszukaj na forum, to trochę znajdziesz. Przy okazji znajdziesz też opinie o awaryjności poszczególnych modeli. Zajrzyj też do recenzji na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i poszukaj na innych forach. Nie tylko Ty szukasz odpowiedzi na te pytania. Inni też. I czasem znajdują odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spotkałem się jednak też z opinią - właśnie na tej stronie, do której Cie odesłałem - iz budżetowe odtwarzacze grają bardzo podobnie.

Zanim ktoś Ci to podpowie, to dodam, iż do NAD'a dość naturalnym wyborem byłby NAD. Inne rozwiązania też się mogą sprawdzić ale to raczej nie będzie ryzykowne.

Na NAD 502 uważaj. Jak padnie machanizm mogą być kłopoty ze znalezieniem nowego. To info z serwisu NADa (Trimex) w Polsce. Innym odtwarzaczom też lepiej poświęcić trochę czasu i kilka złotych, i podzwonić po serwisach, znajdując info nt tego co w środku piszczy.

Znalazłem naprędce coś takiego: www.webmedia.pl/maciejza/zaplecze/cedeki.htm. Poszukaj lepiej a znajdziesz więcej. A dostępność danego napędu sprawdź na www.czytniki.pl.

A dźwięk z każdego CD za 200-300 zł będzie taki, na jaki cena wskazuje i nic się tu chyba nie wyróżni.

A jak się dobrze zastanowisz, to dorzucisz kilka(set) zł (200-300), które wydać możesz niebawem potencjalnie na naprawę i za 500-600 zł dostaniesz całkiem niezły cd.

Przmyśl i zadaj ponownie pytanie o cd za 500-600. A jeszcze lepiej poszukaj w archiwumn na forum.

Powodzenia

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A od takiego CD za 600 lepsze będzie takie za 1000. Naprawa cedeka za 200-300 złotych istotnie może być nieopłacalna ale kosztuje on też nie 600 a 200-300. Pewnie tyle, ile ma do wydania. I może (ten za 200-300) pochodzić jeszcze nawet parę latek. Dłużej, niż chciałby go słuchać. Lub paść po paru miesiącach. Ten za 600 i za 1000, w podobnym wieku - także. Mój ma 15 (około) i jeszcze się trzyma. Kiedyś miał 10 i może ktoś się nad tym zastanawiał, jak tu. A o NADach czytałem, właśnie na tym forum, iż są dobre ale do długowiecznych nie należą. Traktowałbym cedek w tej cenie raczej jako sprzęt jednorazowego użytku. Jeśli umiesz sam przy nim pogrzebać - to warto sie zainteresować, ile wyniósłby koszt nowego lasera. Jeśli nie, to z kosztem serwisu zbliży się to raczej do ceny zakupu następnego.

Oddałem w zeszłym roku do serwisu mikrowieżę Thomsona. Buczało radio. Wszystko sprawdziłem. Podłączyłem inne głosniki, podłączyłem głośniki od kompa i nawet inny tuner. Buczało radio w mikrowieży. A, że zacinała się klapka w CD (mało używanym) tak, przy okazji poprosiłem, by coś z tym zrobili i oczyścili laser, bo pewnie się ukurzył. Zgodziłem się na cenę do 20O złotych, bo na radiu mi zależało. Odbieram. twierdzą, że z radiem to było wszystko w porządku i nic nie musieli robić ale wymienili laser i mechanizm. Półtorej stówy. Szlag mnie trafił, tym bardziej, iż nie było jak sprawdzić radia. Nie mieli anteny! Ale mieli rację, że wszystko było w porządku. To było jakieś zakłocenie, które wychwycił tylko tuner z mikrowieży. A CD gra ładniej, niż kiedykolwiek. Tyle, że kosztowało mnie to półtorej stówy a z tego CD prawie nie korzystam. Był to duży, autoryzowany serwis a nie pojedynczy cwaniak.

W tym budzecie z czystym sumieniem polecam cos z Philipsa. Najlepiej seria 800, ale bez 824 lub seria 600. Naprawde swietne klocki, jak za te pieniadze. Bylo tutaj duzo pisane o tych odtwarzaczach wiec skorzystaj z forumowej wyszukiwarki.

HD 740 to Ci będzie bardzo trudno kupić za 300 PLN. Chyba że jest niesprawny. Na allegro HD 740 w pełni sprawne chodzą za około 500 - 550 PLN. Jednak jest on warty tej ceny. Gra na prawdę super! Przerzuciłem się na niego z HD 710 i........ nie myślałem nawet że to tak zagra- dźwięk zapełnił cały pokój, a ta detaliczność! Wszystkie płyty poznaję od nowa. Dwa 20-bitowe przetworniki cyfrowo-analogowe Burr-Brown robią swoje!

być może wpis niniejszy uznacie za herezję ale za takie piueniądze polecam - stare dvd fgirmy kiss...np. 450 argumenty:

1. brzmienie lepsze od proponowanych cd - super przestrzenne jak na tę klasę plus sporo detali i wcale nie najgorszy całkiem nieźle kontrolowany bas (24bit - kość magictech)

2. pragmatyka - za rok kupisz sobie naprawde godne źródełko a kissa nie będziesz musiał wyrzucać bo zawsze się przyda do oglądania (czyat dvd, divix, itp.)

3. cena: jesli uda Ci się go zdobyc to wydasz nie więcej niż 400zł.

ja uzywam NAD521(w drugim obiegu można kupić już za 700-800 zł) i jestem bardzo zadowolony.... podobają mi się też cuyrusy nio ale na tak kosztownego sprzęciku kosztuję uchem tylko w salonach.... całkiem niezłe są wyższe modele teaca... NAJWAŻNIEJSZE JAK ZAWSZE : POSŁUCHAJ!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.