Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cd i kolumny do Manty V3

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, praktycznie zdecydowałem się już na zakup manty v3 jako wzmacniacza do mojego nowego zestawu stereo. Będzie on grał w kwadratowatym pomieszczeniu o powierzchni niecałych 10mkw. Kolumny będą rozstawione na szerokości ok. 2m. Co do moich oczekiwań - chciałbym zestaw grający cieplutko, aczkolwiek mięsiście. Przede wszystkim dobrze odwzorującym całe pasmo, z nisko schodzącym basem, który jest wyraźny i słyszalny, aczkolwiek nie wychodzacy na pierwszy plan. Muzykalnie, przyjemnie w odsłuchu, z milutką sceną i bez jazgotania. Co do muzyki to jest jej szeroki przekrój: lubię posłuchać starszego rocka typu Jimi Hendrix, czasem też wleci jakieś The Clash i tym podobne, Pink Floyd na pewno często zagości, czasem trochę cięższej muzyki, ale przy tym też, trochę jazzu, róznorakiego soulu od tego leciwego do najnowszego, czasem funk, czasem klasyka, sporo elektroniki różnego rodzaju typu Prodigy, czy inne downtempo, częsta alternatywa, indie, różny hip hop też chętnie zagości. Ogólnie rzecz biorąc pełen przeglad różnych gatunków muzycznych. Wytypowane przeze mnie konfiguracje pod Mantę V3: 1) Paradigm Titan v.6 + Harman Kardon HD 980 2) Yamaha NS 333 + ADVANCE ACOUSTIC MCD200 3) Usher S-520 + Marantz CD 5003 4) Roth Oli 20 + Nad C515-BEE 5) Koda K-2000B + Xindak C-06 6) Epos Epic 1 + Harman Kardon HD 980 7) Wharfedale EVO 8 + Harman Kardon HD 980 8) Monitor Audio BR2 + ADVANCE ACOUSTIC MCD200 9) Focal Chorus 706V/705V + harman Kardon HD 980 10) ACOUSTIC ENERGY NEO 1 v2 + Harman Kardon HD 980 Wszystko powyżej to tylko moje luźne propozycje, liczę na wasze trafne sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/91469-odtwarzacz-cd-i-kolumny-do-manty-v3/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Rozumiem, że bierzesz pod uwagę kupno odtwarzacza w cenie pomiędzy 1000 a 1500. Jesteś pewny, że będziesz grał wyłącznie CD? Żadnego z tych odtwarzaczy nie znam, ale całkiem poważnie radziłbym wziąć pod uwagę Denona. W podobnej cenie masz DCD-710, który gra mp3 i wma, a także ma wejście usb. Jeśli chcesz wydać więcej kasy to dostaniesz na Allegro DCD-1510AE, który jest więcej niż dobry. Za tysiąc dostaniesz nowy DCD-F107, który rozmiarami wręcz stworzony jest aby stać pod Mantą. Akurat te odtwarzacze nie grały z moją Mantą, ale miałem okazję je testować i są naprawdę na przyzwoitym poziomie.

Co do kolumn to trudniejsza sprawa. Musisz z góry odrzucić kolumny, które mają sprawność mniejszą niż 90dB. Manta to stosunkowo niewielki wzmacniacz i głośniki powinny być sprawne, żeby mogła je wysterować. Zatem odpada Yamaha i Acoustic Energy. Może być Paradigm i ewentualnie Monitor Audio.

Jednak na twoim miejscu, szkoda że sam tak nie zrobiłem, ale mądry Polak po szkodzie, po kupnie V3 wytrzymałbym chwilę z tymi małymi monitorkami i spróbował poszukać czegoś w sklepach z możliwością odsłuchu na swoim własnym wzmacniaczu. Bardzo dobre recenzje zbierają tanie (1000) polskie Pylon Pearl. To nie są kolumny typowo podstawkowe, ale może by ci się spodobały, Znajdź na stronie firmy sprzedawców i spróbuj się umówić. Wypróbuj kilka różnych zestawów zanim kupisz. Unikaj tylko cwaniaków, którzy za sam odsłuch kasują, a takich jest sporo.

odtwarzacz AMC XCDi + epos epic chyba że wchodzi w grę coś z drugiej ręki to można by było bardziej poszaleć, denony i harmany bym sobie odpuścił. chwalących jest wielu, pewnie tylu ilu posiadaczy:) a to co piszą z prawdą niestety ma mało wspólnego. AMC jest dla mnie jednym z najleprzych klocków w tej kategorii cenowej a harmany i denony nawet obok niego nie stały.

zainteresował mnie ten odtwarzacz AMC XCDi i to bardzo. Co do kolumn interesują mnie strasznie paradigm titan, tym bardziej, że można je mieć za 1329zł. Tylko obawiam się jak "chłodny" paradigm zagra z cieplutką mantą? Czy takie połączenie będzie dobre i będzie mieć nogi? Czy raczej otrzymam brzmieniowa "kupę"

"kupę" to byś otrzymał jak byś podłączył mulaste kolumny do mulastej lampy:) powinno być ok ale najlepiej posłuchać w tym zestawieniu. jeśli chodzi o amc to na prawdę dobry klocek, wykonanie też bardzo solidne.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Niestety nie znam odtwarzacza AMC, ale zdziwił mnie opis sprzedawcy na Allegro. "- Unikalny aktywny liniowy LPF (filtr dolno-przepustowy) zapobiega zakłóceniom spowodowanym przez szumy ultradźwiękowe, które często występują w innych odtwarzaczach CD." Zawsze wydawało mi się, że ultradźwięki to te powyżej pasma słyszalnego, więc w jaki sposób może sobie z tym radzić filtr dolnoprzepustowy? ;)

Jednak nawet w manualu nie ma kompletnie nic na temat układu D/A, inne firmy się tym raczej chwalą, jeśli maja dobry.

Epic Eposy mają skuteczność koło 88dB, Manta nie będzie grała z nimi najlepiej. Zaś z Paradigm i owszem. Z tym, że Manta nie jest "cieplutka", tak bym tego nie określił. :)

Mam V7 i Oberona. W żadnym przypadku np Wharfedale 8.2 nawet nie podskoczył do firmowych głośników.Już ktoś z kolegów o tym pisał,że te firmowe są znakomicie dobrane.

Na razie skupiłbym się na cd i kabelkach.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To fakt, że firmowe głośniczki są dobrze dobrane, ale w V3 są one słabsze i mniejsze niż V7. Bardzo ładnie grały u mnie jeśli szerokość bazy nie przekraczała 2m, ale w większym pokoju to dźwięk się gubił.

• 2 tygodnie później...

aktualnie chodząu mi po głowie 3 pary kolumn, które chciałbym "dobrać" do v3:

* paradigm titan monitor

* pylon audio pearl front lub monitor

* roth oli 20

który model waszym zdaniem najfajniej zagrałby z v3?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pytanie jest zasadnicze, czy kupiłeś tę Mantę?

A jeśli tak to, czy masz gdzieś niedaleko sklep z tymi kolumnami? Podjedź ze wzmacniaczem i posłuchaj.

Pylon Pearl mają doskonałe recenzje, ale czy są dobre to nie wiem. Nie słuchałem akurat żadnych z nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.