Skocz do zawartości
IGNORED

6Ż1P i 6Ż1P-EW

mcuppa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy można w Yaqin Ms-34d używać jednocześnie czyli dwie 6Ż1P i dwie 6Ż1P-EW i jeżeli tak to jaki jest efekt oraz jak macie je ułożone czy z przodu np 6ż1p a z tyłu 6ż1p-ew czy prawa lewa strona

https://www.audiostereo.pl/topic/91558-6%C5%BC1p-i-6%C5%BC1p-ew/
  • Moderatorzy

Witam mam pytanie czy można w Yaqin Ms-34d używać jednocześnie czyli dwie 6Ż1P i dwie 6Ż1P-EW i jeżeli tak to jaki jest efekt oraz jak macie je ułożone czy z przodu np 6ż1p a z tyłu 6ż1p-ew czy prawa lewa strona

Tak może, nic się nie stanie jeżeli lampy są sprawne oczywiście. Dobrze by na obA kanały przypadały identyczne lampy. Mieszanie lamp ma sens, ja kupiłem 4 pary 6Ż1P i 4 pary 6Ż1Pew i po różnych kombinacjach dopiero właśnie para 6Ż1P i 6Ż1P-EW jako jedyna wyeliminowała lekkie brumienie - ale nie traktuj tego jak zasadę tylko sprawdź które u Ciebie lepiej się sprawdzą. Pamiętaj by po każdej zmianie sprawdzić bias bo na pewno trzeba go będzie wyregulować. Jeżeli chcesz mieszczać lampy to rób w ten sposób żeby lampy z lewej były takie same jak z prawej (nie wkładaj lamp tak żeby z lewej były np. tylko 6z1p a z prawej tylko 61zPew). Ogólnie jak już pewnie wiesz 6Ż1P i 6Ż1P-EW różnią się tylko tym że EW to wersja militarna o wydłużonej żywotności ale ma też minimalnie inne charakterystyki i w audio teoretycznie jest gorsza od wersji cywilnej.

-----------------

A czy ktoś z was miał do czynienia z innymi lampami, np. z tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub z zamiennikami innymi niż rosyjskie? Ciekaw jestem różnic w brzmieniu...

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

A czy ktoś z was miał do czynienia z innymi lampami, np. z tym:

Ukryta Zawartość

Lub z zamiennikami innymi niż rosyjskie? Ciekaw jestem różnic w brzmieniu...

Ale lampy z aukcji to nie jest 100% odpowiednik 6n1p... 6N7=ECC40=6N1(chinskie)=6N1P=6N1P-EB

By wsadzić inne lampy trzeba sprawdzić pinout, napięcie żarzenia, punkty pracy, a nawet jak się wszystko zgadza, to sprawdzić pobór mocy samych lamp, jeżeli jest większy niż oryginalne to może np. przeciążyć trafo i je spalić itp. W każdym razie te wymienione wcześniej lampy można spokojnie zamieniać, natomiast by wsadzać inne trzeba indywidualnie sprawdzać z każdym typem wzmacniacza i ewentualnie go przerobić... Sam nie mam doświadczenia z innymi lampami niż ruskie sterujące w yaqinach, ale pamiętam, że przed wejściem Yaqinów wiele osób starało się przerabiać tak swoje wzmacniacze by wstawiać tam właśnie ruskie 6n1p. Pamiętaj, że to że lampa sterująca Philipsa kosztuje 100 zl nie znaczy, że jest 5 razy lepsza od 6n1p.Wszystkim rządzi prawo popytu-podaży. Jeszcze trzy lata temu przed wejściem yaqinów na allegro można było kupic te lampy (6n1p NOSy) po złotówke... Kupiłem ich 20 wtedy :D. Ostatnio widziałem że na lampyelektrownowe.pl są po 20 zl sztuka.

Ukryta Zawartość

-----------------

Ale lampy z aukcji to nie jest 100% odpowiednik 6n1p... 6N7=ECC40=6N1(chinskie)=6N1P=6N1P-EB

Niech kolega napisze coś więcej bo się pogubiłem i czegoś nie rozumiem, do czego zmierza ta kwestia!

Zaraz, zaraz. Ja mam lampy 6J1. Używam rosyjskich 6Ż1P-EW, bo jest to zamiennik. Chciałbym wiedzieć, co z innymi zamiennikami, bo według mojej wiedzy, zamienniki 6J1 to: EF95, 6Ż1P, 6Ж1П-EB, 6J1P, 6AK5, 6069, CV850. I tak jest w większości tabel. Zatem lampy z aukcji są zamiennikami 6J1. Stąd pytanie. Do Yaqina MS-20L ktoś używał zamiast chińskich 6J1 NOS-ów Zaerix EF95, bo to jest to samo, ma tyle samo nóżek i gra :)

Innymi słowy - ja pytam o lapmy 6J1, a nie o 6N1, bo te istotnie są różne.

• Moderatorzy

Zaraz, zaraz. Ja mam lampy 6J1. Używam rosyjskich 6Ż1P-EW, bo jest to zamiennik. Chciałbym wiedzieć, co z innymi zamiennikami, bo według mojej wiedzy, zamienniki 6J1 to: EF95, 6Ż1P, 6Ж1П-EB, 6J1P, 6AK5, 6069, CV850. I tak jest w większości tabel. Zatem lampy z aukcji są zamiennikami 6J1. Stąd pytanie. Do Yaqina MS-20L ktoś używał zamiast chińskich 6J1 NOS-ów Zaerix EF95, bo to jest to samo, ma tyle samo nóżek i gra :)

Innymi słowy - ja pytam o lapmy 6J1, a nie o 6N1, bo te istotnie są różne.

Pisałem do założyciela wątku bo gra na 6n1p z yaqinem ms34d. Ogólnie chciałem zwrócić tylko uwagę na to, że często w internecie (zwłaszcza na aukcjach internetowych) podawane jako zamienniki sa różne lampy, które nie są zamiennikiami, np. ECC88 jest podawany jako zamiennik 6n1p chociaż nim nie jest. Zamienniki 6n1p są w tej tabeli:

Ukryta Zawartość

P.s. Przecież 6J1 to Chińska wersja 6N1P chyba...

Ukryta Zawartość

-----------------

Pisałem do założyciela wątku bo gra na 6n1p z yaqinem ms34d. Ogólnie chciałem zwrócić tylko uwagę na to, że często w internecie (zwłaszcza na aukcjach internetowych) podawane jako zamienniki sa różne lampy, które nie są zamiennikiami, np. ECC88 jest podawany jako zamiennik 6n1p chociaż nim nie jest. Zamienniki 6n1p są w tej tabeli:

Ukryta Zawartość

P.s. Przecież 6J1 to Chińska wersja 6N1P chyba...

Kolego plastik1989 dobre chęci to nie wszystko, trzeba mieć elementarną wiedzę. Lampa 6N1P ma 9pinów zaś lampa 6J1 jest 7pinowa to taka niewielka różnica. Tak więc jak można 6N1P włożyć do gniazda MS-34D, nie doczytałem się też, że założyciel tematu takie lampy użył.

Nie pisz w tematach o których wiesz coś na " chyba " bo wprowadzasz zamęt i meritum umyka na wyjaśnienia, które nie miałyby miejsca gdybyś wiedział na pewno!

P.S.

Czy kolega widział kiedyś lampę 6N7 z bliska ?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Kolego plastik1989 dobre chęci to nie wszystko, trzeba mieć elementarną wiedzę. Lampa 6N1P ma 9pinów zaś lampa 6J1 jest 7pinowa to taka niewielka różnica. Tak więc jak można 6N1P włożyć do gniazda MS-34D, nie doczytałem się też, że założyciel tematu takie lampy użył.

Nie pisz w tematach o których wiesz coś na " chyba " bo wprowadzasz zamęt i meritum umyka na wyjaśnienia, które nie miałyby miejsca gdybyś wiedział na pewno!

P.S.

Czy kolega widział kiedyś lampę 6N7 z bliska ?

6J1 i 6NP1 to całkiem inne lampy chodziło mi o to, że w chińskich lampowcach (np ms34d tak ma) pisze na obudowie obok lampy sterującej 6j1 a w podstawce włożona jest 6N1 (czyli chinska wersja 6N1P). Pisząc to wydawało mi się, że kolega SZUB miał włożone lampy 6N1P a pisał że ma 6j1 wprowadzony w błąd opisem na obudowie samego wzmacniacza. Nie znam się za dobrze ani na lampch ani na elektronice, ale mam w kolekcji 4 stare radia lampowe i na własnej skórze przekonałem się czym kończą się próby wsadzenia lampy która nie jest 100% zamiennikiem a jedynie podobną lampą która w większości aplikacji może działać, ale różni się na przykład takimi "szczegółami" jak pobór prądu.

-----------------

Sprawa jest prosta jak drut. Mam wzmacniacz MS-20L. Tam są lampy 6J1. Ich zamienniki wymieniłem wyżej. Chciałbym prosić o uwagi, jak brzmią np. NOSy tych wersji. Wiem, jakie mam lampy i jakie są zamienniki. Wiem też, że w 7 dziurek nie wejdzie 9 pinów. Kolega rzeczywiście wprowadził niepotrzebny zamęt, zwłaszcza że wątek jest o lampach 6Ż1P, czyli o 6J1, czyli o 6AK5 etc. A nie o innych.

• Moderatorzy

Sprawa jest prosta jak drut. Mam wzmacniacz MS-20L. Tam są lampy 6J1. Ich zamienniki wymieniłem wyżej. Chciałbym prosić o uwagi, jak brzmią np. NOSy tych wersji. Wiem, jakie mam lampy i jakie są zamienniki. Wiem też, że w 7 dziurek nie wejdzie 9 pinów. Kolega rzeczywiście wprowadził niepotrzebny zamęt, zwłaszcza że wątek jest o lampach 6Ż1P, czyli o 6J1, czyli o 6AK5 etc. A nie o innych.

echh tak masz rację, pisze jak wół 6ż1p, a ja cały czas myslałem o 6N1P... A ja myślałem, że chcesz zamiast 6N1P wsadzić te lampy z aukcji i dlatego się tak bulwersowałem... :D mój błąd sorry...

-----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.