Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana głośników

DIDI73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

powoli zmieniam swój zestaw kina. Po wymianie TV zmieniłem ampli z panasa na denona 2809. Zestaw zyskał na dynamice, szczegółowości, wiele nowych funkcji. Obecnie chciałbym wymienić zestaw głośników. Obecnie używam zestawu eltax linear response i całość gra trochę zbyt ostro, trochę sucho tak jakby "technicznie". Chciałbym coś cieplejszego, bardziej dynamicznego (przy stosunkowo cichym słuchaniu) z dobrym basem ale nie takim pudełkowatym. Chodzi mi po głowie kilka zestawów i proszę o sugestie ponieważ chciałbym się skupić na 2-3 zestawach, odsłuchać i kupić :-))

Muzyka różna, szczególnie pop/rock lat 80 gdzie nagrane płyty nie mają tak potężnego brzmienia jak te obecnie nagrywane + filmy. Źródłem jest BR panasa. Pokój w blokach ok.20m2 ale miejsce odsłuchowe nie zajmuje całego pokoju a jedynie ok.14m2. Na pewno będzie kupiony sub velodyne 8". Myślę czy zamiast podłogówek nie skupić się na zestawie złożonych z podstawkowców? Koszt z velodyne 5-6 tysia.

Z "dużych" zestawów myślę nad:

paradigm monitor 9s7,c1s7, atom

monitor audio bx6/bxclcr/bxfx

wharfedale diamond 10.7/10.1/cm

jamo c607 hcs

jbl studio 180/130/c

lub zestawy na podstawkach jak wyżej tylko:

zamiast 9s7 dać mini monitor s7

zamiast bx6 dać bx2 lub rx1

zamiast 10.7 dać 10.2

oraz dodatkowo zestaw oparty na klipsch referenace II rb61/rc52/rb41

inne sugestie?? Dzięki za pomoc :-))

https://www.audiostereo.pl/topic/91576-wymiana-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Jeszcze jest druga opcja aby na razie wstrzymać się z wymianą głośników, dozbierać kasy na jakieś lepsze zestawy typu MA RX bądź paradigm studio a teraz kupić jakąś końcówkę mocy. Myślałem tak 3-4 tysia a mam na uwadze rotel rb1562 lub audiolab 8200P, denon pma1510. Zna ktoś sprzęt firmy AMC??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zamiast tych w/w zestawów wybrałbym taki na ten metraż:

Ukryta Zawartość

będziesz miał świetny bas, soczyste i nasycone brzmienie, szczegółową ale analogową górę

ceną się nie sugeruj, to zestaw na poziomie MA BX i Paradigm (o ile te zostały ulepszone w stosunku do poprzednich wersji...), jednak charakter brzmienia Roth wg mnie jest bliższy temu co opisałeś

Ukryta Zawartość

Witam

Dwa tygodnie temu kupiłem zestaw 5.0 Dali Concept 6. Wszyscy specjaliści z którymi rozmawiałem mówili, że w tej klasie cenowej są poprostu najlepsze (przez to że dystrybutor teraz obnizył cenę na ten zestaw to zeszły do niższej półki cenowej). Na odsłuchu zdecydowanie były lepsze niz JBL E80 i Tannoye mercury V4 pod względem głębi i harmonii dźwięku (średnie tony). Polecam :-)

Pozdrawiam

Paweł

Witam,

powoli zmieniam swój zestaw kina. Po wymianie TV zmieniłem ampli z panasa na denona 2809. Zestaw zyskał na dynamice, szczegółowości, wiele nowych funkcji. Obecnie chciałbym wymienić zestaw głośników. Obecnie używam zestawu eltax linear response i całość gra trochę zbyt ostro, trochę sucho tak jakby "technicznie". Chciałbym coś cieplejszego, bardziej dynamicznego (przy stosunkowo cichym słuchaniu) z dobrym basem ale nie takim pudełkowatym. Chodzi mi po głowie kilka zestawów i proszę o sugestie ponieważ chciałbym się skupić na 2-3 zestawach, odsłuchać i kupić :-))

Muzyka różna, szczególnie pop/rock lat 80 gdzie nagrane płyty nie mają tak potężnego brzmienia jak te obecnie nagrywane + filmy. Źródłem jest BR panasa. Pokój w blokach ok.20m2 ale miejsce odsłuchowe nie zajmuje całego pokoju a jedynie ok.14m2. Na pewno będzie kupiony sub velodyne 8". Myślę czy zamiast podłogówek nie skupić się na zestawie złożonych z podstawkowców? Koszt z velodyne 5-6 tysia.

Z "dużych" zestawów myślę nad:

paradigm monitor 9s7,c1s7, atom

monitor audio bx6/bxclcr/bxfx

wharfedale diamond 10.7/10.1/cm

jamo c607 hcs

jbl studio 180/130/c

lub zestawy na podstawkach jak wyżej tylko:

zamiast 9s7 dać mini monitor s7

zamiast bx6 dać bx2 lub rx1

zamiast 10.7 dać 10.2

oraz dodatkowo zestaw oparty na klipsch referenace II rb61/rc52/rb41

inne sugestie?? Dzięki za pomoc :-))

Dwa tygodnie temu kupiłem zestaw 5.0 Dali Concept 6. Wszyscy specjaliści z którymi rozmawiałem mówili, że w tej klasie cenowej są poprostu najlepsze (przez to że dystrybutor teraz obnizył cenę na ten zestaw to zeszły do niższej półki cenowej).

Dali Concept najlepsze w klasie cenowej ? to musiała być naprawdę ostra przecena, fronty 1,5 tys. max, nie więcej...

Miałem na myśli, że poprzednio Dali był w wyższej półce. Obecnie zestaw 5.0 Concept 6 kosztuje 3 tys. (kiedyś 4,5 tys. sam center kosztuje do dzisiaj 850 zł) Producent wycofuje po 9 latach ten model i zastępuje prawie takim samym zensorem (głownie zmieniony design). Wg mnie są lepsze niż warfedale 10.7. Ale najlepiej umów się na odsłuch, to jest podstawa. Czasami front za 2 tys. moze być dla Ciebie gorszy niż ten 1 tys.

Pozdrawiam

p

Dali Concept najlepsze w klasie cenowej ? to musiała być naprawdę ostra przecena, fronty 1,5 tys. max, nie więcej...

3k to już normalna cena i można rozważyć ten zestaw, ale też nie ma się co podniecać, sprzedawcy trochę podpuścili Cię stwierdzeniem że to najlepszy zestaw w tej cenie :)

za podobne pieniądze można złożyć zestaw na Oli Roth albo Monitor Audio MR, obydwa zestawy zagrają co najmniej tak samo dobrze jak Dali na średnicy-górze, natomiast wyraźnie lepiej sobie radzą z basem

Dzięki don11, trafiłem również na trop roth audio. Można znaleźć sporo pozytywnych opinii i w tej cenie wydają się super propozycją. Zestaw podstawkowy oli 20/10/C za ok.2 tysia to może być strzał w 10 :-)) Słuchałeś tych monitorów roth??

Czytałem kilka wpisów na forach rozczarowanych ludzi, którzy odsłuchali różne zestawy w sklepie/studio a później w domu okazywało się, że kicha. Szkoda, że u nas nikt jeszcze nie oferuje (przynajmniej nie trafiłem na takie info), że można wpłacić kasę i odsłuchać zestaw w domu i ewentualnie bez problemu odesłać np. w ciągu miesiąca.

Znajomy poleca mi wharfedale diamond 10 i jakąś modyfikację okablowania w samych głośnikach, może być aż taka różnica?? Cena porównywalna z roth

nie wiem, ale nie sądzę aby nawet po modyfikacji zagrały chociaż na zbliżonym poziomie do Roth czy niektórych innych kolumn z tego przedziału cenowego

jeśli chodzi o Oli to podstawkowych nie słuchałem, swoją opinię na ich temat mam na podstawie domowych odsłuchów podłogowych Roth 40, bardzo mi się spodobały, pewnie dlatego że grają w stylu jaki mi odpowiada - tj dość nasyconą, przejrzystą średnicą i analogową góra, na dokładkę znakomity bas, całość gra bardzo soczyście i miękko, delikatnie ale detalicznie... rzadko słychać ten styl grania w tanich kolumnach

trzeba tylko brać poprawkę na to, że pod amplitunerem kinowym zagrają trochę słabiej, u mnie grały pod porządną końcówką mocy Sansui, teraz zasila Monitor Audio BX6 - bardzo zbliżony poziom do Roth 40, więc wystarczy porównać ceny obu :)

dlatego właśnie w moim drugim wpisie zastanawiam się nad dokupieniem jakiejś końcówki do mojego denka2809. Może kupując rozsądną ofertę głośników (nie za wielką kasę) starczyłoby kasy na końcóweczkę a wówczas brzmienie zyskałoby jeszcze bardziej na jakości.

Tak na mój rozum czy aż takie będą równice w brzmieniu w zestawie za 3 a 6 tysia. Wiele chyba zależy od akustyki pomieszczenia i może się okazać że zestaw za 6 tys słabo wpisał się w pokój a ten za 3 gra b.dobrze :-)) Zbyt dużo dylematów a mało możliwości, szczególnie odsłuchu w warunkach domowych.

Co do sprzedawców to pytałem w 4 salonach jaki zestaw polecili by mi do 3 tys. i wszyscy wśród polecanych wymieniali dali concept 6 (większość na 1 miejscu). Nie twierdzę, że są idealne ale przez te dwa tygodnie jakoś nie zaważyłem braku basów (wiem, że na różnych forach jest to wskazywane jako minus) trudno mi też porównywać do oli roth i monitora audio bo ich nie znam. Napewno Dali sprawdzają się w różnych gatunkach muzyki i w kinie (koncerty przy tym centralu to jest to) ale nie wykluczam zakupu za jakiś czas suba żeby mieć pełen "obraz". Wg mnie są to uniwersalne głośniki i teraz w dobrej cenie. Potwierdza się wg mnie opinia z jednego z artykułow - jeszcze nie audiofilskie ale nie idące w tanie efekciarstwo.

Pozdrawiam

P

3k to już normalna cena i można rozważyć ten zestaw, ale też nie ma się co podniecać, sprzedawcy trochę podpuścili Cię stwierdzeniem że to najlepszy zestaw w tej cenie :)

za podobne pieniądze można złożyć zestaw na Oli Roth albo Monitor Audio MR, obydwa zestawy zagrają co najmniej tak samo dobrze jak Dali na średnicy-górze, natomiast wyraźnie lepiej sobie radzą z basem

Ogólnie dali ma dość pochlebne opinie. W szczególności nowa linia zensor. Zestaw 5/1/vokal bez suba można trafić do 4 tysia. Jeżeli dźwięk byłby rzeczywiście taki jak piszą niektórzy to warto. PAWELAUD odsłuchiwałeś te zensory??

Jak pisałem wyżej, wg mnie i innych odsłuch w sklepie nie gwarantuje później w domu, nie przygotowanym akustycznie, zadowolenia mimo zadowolenia w sklepie. Dlatego wolę oprzeć się o opinię innych użytkowników którzy mają swoje zestawy w "normalnych" domowych warunkach i mają swoje za i przeciw.

Niestety nie odsłuchiwałem Zensorów bo miałem budżet 3 tys. Z opinii które znam, to, że zmiana w stosunku do Conceptów głównie dot. designu a w niewielkim stopniu strony technicznej ale pewnie jakaś różnica w odbiorze jest. Tak jak napisałeś każdy odsłuch jest uzależniony od pomieszczenia i szczególnie jest to ważne przy muzyce stereo, przy surrandzie napewno mniej to wpływa. Ja mam salon 30 m połączony z kuchnią a część "odsłuchowa' ma 20 m 2 i Concepty w muzie, koncertach i kinie dają radę :)

Pozdrawiam

Paweł

Ogólnie dali ma dość pochlebne opinie. W szczególności nowa linia zensor. Zestaw 5/1/vokal bez suba można trafić do 4 tysia. Jeżeli dźwięk byłby rzeczywiście taki jak piszą niektórzy to warto. PAWELAUD odsłuchiwałeś te zensory??

Jak pisałem wyżej, wg mnie i innych odsłuch w sklepie nie gwarantuje później w domu, nie przygotowanym akustycznie, zadowolenia mimo zadowolenia w sklepie. Dlatego wolę oprzeć się o opinię innych użytkowników którzy mają swoje zestawy w "normalnych" domowych warunkach i mają swoje za i przeciw.

Zensor to jest nowa ale nie podstawowa seria Dali tak jak Concept, więc raczej trudno wierzyć w to, że różnice są kosmetyczne... nie słuchałem Zensor, więc się nie będę mądrzył :)

Z Conceptami i Zensorami dokładniej sytuacja wygląda tak (cytuję za sklepem Koris gdzie kupiłem swoje i gdzie usłyszałem opinię o Zensorach):

Seria Concept składała się z kilku modeli, ponad Conceptem 6 była 8 (front za 2 tys.) i 10 (front za 3 tys.) Dali już zaprzestało produkcji modeli 8 i 10 natomiast 6 jako najbardziej udany model z serii zastępuje Zensorem. Są 2 modele podłogowe Zensora 5 (front za 1300) i Zensor 7 (front za 1700). Front Concept 6 jest jeszcze teraz do kupienia za 1400 czyli pomiędzy Z5 i Z7 i zbliżony wymiarami do Z7 (Z5 jest znacznie mniejszy). Ale za kilka miesięcy Concepty znikną zupełnie i będą tylko Zensory jako podstawowa seria. Właśnie dlatego twierdziłem, że Zensor jest następcą Concepta 6. Wizualnie faktycznie są bardziej dopracowane ale jak się przyjżeć dokładniej to są bardzo podobne. Ciekawostką jest też fakt, że teraz SUB Concepta jest droższy od SUBa Zensora.

Szczegóły na stronie dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

P

Zensor to jest nowa ale nie podstawowa seria Dali tak jak Concept, więc raczej trudno wierzyć w to, że różnice są kosmetyczne... nie słuchałem Zensor, więc się nie będę mądrzył :)

Ukryta Zawartość

masz rację że Zensor to następca Concept, myślałem że Zensor to nie będzie najniższa seria Dali patrząc na ceny bo kosztują więcej niż Concept nawet na początku (odpowiednik Concept 6 to Zensor 7)

Concept 6 pamiętam dobrze bo były w kręgu moich zainteresowań parę lat temu i mogłem je kupić poniżej 2k, cały zestaw też był w okolicach 3k, wystarczyło popytać...

w każdym bądź razie cena do jakości za te Concepty jest ok, choć jakąś wyjątkową okazją bym tego nie nazwał

Ok faktycznie nie jest to wyprzedaż typu - dajemy za półdarmo ;-) Cena poniżej 2 tys była za parę?

A jeśli mozna wiedzieć - na co się finalnie zdecydowałeś? Jesteś zadowolony z wyboru ?

Pozdrawiam

P

masz rację że Zensor to następca Concept, myślałem że Zensor to nie będzie najniższa seria Dali patrząc na ceny bo kosztują więcej niż Concept nawet na początku (odpowiednik Concept 6 to Zensor 7)

Concept 6 pamiętam dobrze bo były w kręgu moich zainteresowań parę lat temu i mogłem je kupić poniżej 2k, cały zestaw też był w okolicach 3k, wystarczyło popytać...

w każdym bądź razie cena do jakości za te Concepty jest ok, choć jakąś wyjątkową okazją bym tego nie nazwał

A czy któryś z szanownym forumowiczów miał styczność z nowymi zestawami tannoy'a, np. mercury V?? Pamiętam, że dość dawno temu słyszałem jakiś zestaw małych podłogówek tannoy z ampli onkyo i brzmiało to bardzo fajnie. Nie wiem jak teraz brzmi tannoy, mogło się zmienić??

A czy któryś z szanownym forumowiczów miał styczność z nowymi zestawami tannoy'a, np. mercury V?? Pamiętam, że dość dawno temu słyszałem jakiś zestaw małych podłogówek tannoy z ampli onkyo i brzmiało to bardzo fajnie. Nie wiem jak teraz brzmi tannoy, mogło się zmienić??

To właśnie porównanie odsłuchu Mercure V4 z Conceptami 6 skłoniło mnie do poważnego rozważenia zakupu Conceptów ... Polecam umówienie się na odsłuch, bez tego trudno się zdecydowac a opieranie się na opinii innych ma swoje minusy (każdy ma innych gust i często chwali swoje ;-))

p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.