Skocz do zawartości
IGNORED

Ekranowanie kabli głośnikowych

jaworrr

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, mam pytanie czy warto ekranować kable głośnikowe? Za półką audio mam spore zagęszczenie kabli zasilających/zasilaczy, wszystkie poplątane również z kablami głośnikowymi.

Kable mam jakieś real cable średnica 4mm.

Jak ew to zrobić? Czy można kupić jakiś płaszcz ekranujący i go naciągnąć?

A po co je ekranowac ??

No chyba że takim wężem ogrodowym, takim grubaśnym... i najlepiej zasypac go opiłkami metalu albo piaskiem kwarcowym. Wtedy jest czad - i wyrwane terminale :) Ale dla Hajendu wszystko :D

Jak ew to zrobić? Czy można kupić jakiś płaszcz ekranujący i go naciągnąć?

Taki płaszcz ekranujący można kupić w formie plecionki, która zmienia średnicę w zależności od naciągnięcia. Popatrz w wątkach o kablach sieciowy DIY to dowiesz się gdzie można to kupić. Ekran należy podłączyć do ujemnego zacisku głośnikowego od strony wzmacniacza. Nie wiem czy jest to pozbawione sensu czy nie, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dodawanie czegokolwiek w audio w ciemno lub bo tak ktoś zrobił i mówi że jest dobrze to generalnie zły pomysł. Trzeba samemu słuchać. Jest pełno zawodowo brzmiących kabli ekranowanych, i pełno tych nie ekranowanych - także reguły nie ma.

Dynaudio kiedyś próbowało łączyć kolumny za pomocą koncentryka, system ten zwał się OCOS. Po kilku latach, z braku korzyści, system ten porzucono na rzecz tradycyjnego połączenia pojedynczym, normalnym, dwużyłowym i nieekranowanym przewodem.

Kiedyś podłączyłem ekran przewodu głośnikowego (dorobiony) z minusem wyjścia głośnikowego i wzmacniacz zaczął łapać różne śmieci - szumiało, a czasem trzeszczało. Jak już ma być ekran, to bym go uziemił, albo lepiej zastosował inne przewody plecione, co nie łapią zakłóceń i są bez ekranu.

Myślę, że tylko eksperyment to rozstrzygnie. Ekranowanie ma służyć do eliminacji zakłóceń indukowanych w kablu. Więc proponuję zewrzyj kable na wejściu i w warunkach ciszy np w nocy posłuchaj w głośnikach czy są zakłócenia. Oczywiście zadbaj, żeby te pobliskie przewody zasilające pracowały normalnie.

W ten sposób sprawdzisz zakłócenia w paśmie m.cz. Ale warto też sprawdzić, czy jakieś zakłócenia w.cz. nie powodują zakłóceń w działaniu wzmacniacza. Pamietaj też, że ekranowanie to dodatkowa pojemność, moze dojść do wzbudzania wzmacniacza. A to ciężko sprawdzić, spotkałem się z zasilaczem wzbudzającym sie na 70 MHz, ledwo było widać w szumach na oscyloskopie przy maksymalnym wzmocnieniu, coś ok 1 mV pp było.

Dodanie ekranu raczej dodaje tylko niepotrzebną pojemność pasożytniczą, a to potrafi narobić tylko problemów i spowodować wzbudzanie się, jeżeli jakiś producent kabli potrafi tym modelować brzmienie to brawa dla niego za pomysłowość, natomiast zasypanie piaskiem w wężu ogrodowym to jest całkiem niegłupi pomysł, pozbywasz się mikrofonowania przewodu, a to zakłócenia na bardzo niskiej częstotliwości których ciężko się pozbyć.

Witam

Są kable firmowe ekranowane np. Chord, są też koncentryczne np. Mogami, Klotz.

Dodanie ekranu do kabli głośnikowych zmniejsza ilość śmieci wcz które dostają się na wyjście wzmacniacza.

A co do mikrofonowania kabli głośnikowych to bez komentarza. Analogowcy nie skarżą się na mikrofonowanie kabli doprowadzających sygnał od wkładki gramofonowej gdzie sygnał jest dużo niższy.

Pozdrawiam Romek

Zastanówmy się, gdzie mają być eksploatowane owe ekranowane kable głośnikowe?

Jeśli dźwiękowcy, nagłaśniający studio nagraniowe, nie potrzebują ekranów a kabli "plączących się" w tym miejscu jest kosmiczna wręcz ilość- i to nie tylko sygnałowych, ale też zasilających sprzęt, oświetlenie, itp, to czy w domu jest gorsza sytuacja?

No chyba, że owe przewody głośnikowe biegną przez jakieś stacje transformatorowe, przy falownikach, spawarkach, czy innych tego typu ustrojstwach???

Moim zdaniem ekranowanie przewodów głośnikowych to czyste audiovoodoo.

To ciekawe, że na estradzie kable w większości są z dodatkiem przędzy bawełnianej chroniącej przed mikrofonowaniem, a przewód podłączony do mikrofonu nawet z taką ochroną potrafi przy poruszaniu wytwarzać niestworzone dźwięki doprowadzające do zgrzytania zębami i to wcale nie na częstotliwościach dla nietoperzy.

• 3 tygodnie później...

Wbrew pozorom poprzez kable głośnikowe mogą do wzmacniacza przedostać się znaczne zakłócenia RF. W typowym wzm. zaciski głosnikowe połaczone są nie tylko do wyjścia końcówki mocy ale też poprzez dzielnik na wejście odwracające wzm. (ujemne sprz. zwrotne) Rezystor "górny" tego dzielnika jest przeważnie zbocznikowany kondensatorem o małej pojemnośći ( w celu zapewnienia stabilnosci wzm.) i stanowi furtkę dla prądów wcz, ktore łatwo przesterowują czułe wejście (wzmacniacz ma wejscie bardzo czule dla RF ponieważ NFB nie jest skuteczne dla f rzędu MHz)

Jako stary krótkofalowiec spotkalem się u siebie i sąsiadów z takimi zakłóceniami z kabli głośnikowych w sprzęcie audio. Kable typowych długośći np 2x3m tworzą dipol półfalowy na ok 14-30 MHz. Nadając mocą 100 w na tych częstotliwościach powodowalo to straszne zakółócenia, wzmacniacz ryczał na sciszonym potencjometrze) Miałem też skrajny u siebie przypadek (Wzmacniacz chyba NAD) gdy zakłócenia były słyszalne w WYŁĄCZONYM Z SIECI sprzęcie. (prady w.cz indukowane w kablach głośnikowych detekowały się na złączach treanzystorów mocy)

Czy potrzeba stosować kable ekranowane ? Nie koniecznie, poniewaz dobre zabezpieczenie przed RF daje prosty filtr LC (nie polecam tylko kondensatora ze wzgledu na możliwość pogordzeia stabilnosci wzmaciacza) albo też zwinięcie bifilarne kabla głośnikowego na pałce ferytowej lub pierścionku o dyżym AL) Tak ciekawości podam, że w swoim sprzęcie audio stosuje kabel RG213 jako głośnikowy - zero zakłócen i dobre parametry RLC.

Hej

He he - ja też parę razy usłyszałem pobliskiego którkofalowca na totalnie wyłączonym sprzęcie (i to dość głośno) :D

Głośnikowych nie ekranuję - za kasę na ekran polecam kupić jakąś nową płytę:)

Pozdrawiam,

Najłatwiej sprawdzić, czy kable głośnikowe należy ekranować, badając sygnał testowy na oscyloskopie dwukanałowym.

Wszelkie śmieci smogu elektromagnetycznego zostaną wyłowione.

Oscyloskop podłączyć należy do zacisków głośnika, jeden kanał do jednej pary, drugi kanał do drugiej.

Jeden kabel ekranować, drugi nie.

Na wejście wzmacniacza podać sygnał np.1kHz, a potencjometr volume ustawić w pozycji, aby wzmacniacz oddawał na obciążenie jakąś niedużą moc, niedużą aby nie "waliło" po uszach.

Porównaniu podlega ten sam sygnał, dostający się bezpośrednio na jedną i drugą kolumnę (bezpośrednio na ich zaciskach).

Ten sposób jest również dobry do sprawdzenia, czy kabel głośnikowy wprowadza swoimi parametrami jakiekolwiek zmiany, odkształcania sygnału, czyli czy jest dla sygnału przeźroczysty, czy jednak wpływa na brzmienie.

W tym przypadku oscyloskop dwukanałowy podłączamy; jeden kanał bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza, a drugi kanał oscyloskopu do zacisków na kolumnie głośnikowej badanego kabla.

Podajemy sygnał jak we wcześniej opisanym przypadku.

Chwilowo mieszkam poza granicami w dziwnym kraju i budynek obok jest służba bezpieczeństwa. Ciągle miałem jakieśskrzeczenie i gadanie przy odłączonych wszyskich źródłach. Kable mam dosyć grube i od połoczątku podejrzewałem, że może to w nich się coś indukuje. Zaizolowałem kable folią aluminiową (kuchenną :)) podłączoną do masy. Nie wiem czy to voodoo czy nie, ale zadziałało. Zakłócenia praktycznie niesłyszalne.

Robszym a w jaki sposób podłączyłeś ekran z folii do masy. Dodam że kolega zmienił kable głośnikowe na ekranowany interconnect i poprawa była wielka pomimo nie podłączenia ekranu do masy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.