Skocz do zawartości
IGNORED

C.E.C. 780CD - Jaki zegar?

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem właśnie kondensatorki w zasilaniu na te Japońce i mam pierwsze doświadczenia (subiektywne) odsłuchowe. Bas jest trochę mniej "twardy" trochę poprawiła się przestrzeń i barwy na średnicy. Z mniej subiektywnych obserwacji - napięcie na nóżce zasilania DAC wzrosło z 4,7 do 4,78 V. Na razie tyle - muszę posłuchać dłużej i zapuścić CD na kilka nocek - niech sobie pogra. Acha - jedna smutna informacja. Odkręciłem płytkę z wyświetlaczem i okazało się, że w miejscu, gdzie powinna być dioda i elementy do RC są tylko puste miejsca :-( Z pilota na razie nici, chyba, że znajdę gdzieś co tam wlutować, bo procek sterujący jest taki sam jak do CD do którego mam serwisówkę, a tam jest RC, więc nic straconego. Przepraszam - jeśli za dużo fotek, ale jestem maniakiem fotografii i nie mogę się powstrzymać - dokumentuję wszystko co robię (no prawie)

[obrazekLUKASZ-140832_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>> rekin

Moj z zewnąrtz wygląda identycznie ale w środku trochę inaczej. Jednak przetwornik D/A mamy taki sam.

U mnie wyświetlacz jest LCD i pokazuje tylko nr utworu i index (czasy jakoś się wyświetla ale chiba z pilota - do którego z kolei wszystko jest:-))

Paska niestety nie widziałem ale sam napęd jest tak samo zamocowany jak u Ciebie. No i jaki cichy - po prostu bajka. Yamaszka chodzi przy nim jak traktor :-)))

No, u mnie nie ma też wyjścia cyfrowego - w końcu niższy model...

[obrazekLUKASZ-140853_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A u mnie wyświetla się tylko numer ścieżki. To już absolutny minimalizm. Mechanizm chodzi też absolutnie bezgłośnie i to zresztą przesądziło o zakupie, bo bardzo się tego obawiałem. Naczytałem się o tym na forum i nie tylko tu, zresztą własne doświadczenia z "bezgłośnym" napędem Samsunga w komputerze sporo mnie nauczyły (do tego i sam komputer też do bezgłośnych nie należy) i był to dla mnie jeden z podstawowych warunków.

Napęd faktycznie działa super. Cichutko i nawet przy otwartej obudowie nie słychać go prawie. Paseczek od napędu jest schowany pod osłoną i nie za bardzo da się go pokazać bez demontarzu napędu, ale jest. Na zdjęciu widać fragment osłony paska wystający spod napędu i jeden z gumowych "resorków" o których pisałem wcześniej.

[obrazekLUKASZ-140906_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po przerwie. Dawno nie trawiłem płytek, więc trochę to trwało, ale przejściówki SIP9->DIL8 już gotowe i zamontowane. Teraz zakup opampów. Na początek planuję zakup 2143 i 2604 ale w Poznaniu ich nie znalazłem - może ktoś ma na zbyciu?

Jak nie to zamówię w TME. Znalazłem też zworkę doprowadzającą +5V do opampów i DAC. Na szczęście można wydzielić zasilanie bez rycia w druku. Zegar i procesor cyfrowy mają osobne ścieżki, ale wszystko z jednego 7805CT - mam zamiar to zmienić. Szkoda, że nie mam schematu - od wpatrywania się w druk już mnie bolą oczy :-(

Jak zamontuję opampy to wypowiem się na temat zmian w brzmieniu. Nie spodziewam się rewelacji, ale kto wie?

Może ktoś wie czy warto kombinować z pojedynczymi AD8027, bo mogę kupić za grosze i nie wiem czy warto?

[obrazekLUKASZ-142191_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po przerwie.

Właśnie powróciłem z wyjazdu. Mogę napisać kilka słów do CEC-owców o wymianie opampów w moim 780CD.

Testowałem w różnych kombinacjach OPA2604, OPA2134, AN4558, NE5532, oraz pojedyncze AD8027.

Te ostatnie to najbardziej szczegółowe brzmienie, niestety nie nadają się do bezpośredniej podmiany za pomocą przejściówek - nie pracują stabilnie. NE5532 - przeciętne - żadnej zmiany na korzyść w stosunku do NJM2068. AN4558 - miło mnie zaskoczyły- brzmienie bardziej otwarte niezłe wysokie tony reszta taka sobie. OPA2134 dość detaliczne, ale raczej suche brzmienie, jeśli pracują tylko one. OPA2604 - brzmienie mocno ocieplone - dla mnie za mocno. Tworzą ładny klimat, ale detale jakby schowane. Ostatecznie wybrałem zestawienie OPA2134 jako I/V, a dalej OPA2134 i OPA2604. To chyba najlepsze co da się osiągnąć w moim CEC-u tylko z wykorzystaniem przejściówek. Efekt całkiem zadowalający za niewielkie pieniążki.

Mam zamiar podmienić opampy również w starym Rotelu RA921 mojej kobiety. Jestem ciekaw efektu.

Mam trochę przejściówek o których pisałem w innym wątku. Zainteresowanych, którzy do mnie pisali przepraszam za brak odpowiedzi, ale wyjechałem w krainę bez netu, więc nie mogłem odpisać. Poprawię się.

No, miłośnicy C.E.C.'a !

Zajrzyjcie no tu:

Ukryta Zawartość

RFT CD 9000 ale to dokładnie to samo pudełko, w którym siedzi mój C.E.C. 540 CD.

Cena dość okazyjna!

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

W moim CEC-u (CD 780) po odkręceniu płytki z wyświetlaczem okazało się, że są tylko wolne miejsca pod elementy do RC. Nie miałem czasu grzebać z ich wlutowaniem i sprawdzeniem efektu - robiłem preamp do mojej lampy. Zobaczę co da się zrobić w najbliższym czasie

Pozdrawiam

Zapomniałem napisać. Jak ktoś zabrał się za przerabianie CEC-a, to najprostszym sposobem poprawy zasilania jest wymiana stabilizatora 7805 na LT1086-CT-5 (inne wyprowadzenia i aplikacja - nie wystarczy wlutować w miejsce starego), lub jeszcze prościej (efekt mnie zaskoczył) wymiana rezystora szeregowego przed stabilizatorem oznaczonego jako fuse (to zabezpieczenie przeciążeniowe) z wartości 4,7 oma na np. 2,2 oma. Przy zmianach obciążenia na tym rezystorku odkłada się proporcjonalny do tych zmian spadek napięcia, który skutkuje dużymi zmianami napięcia przed stabilizatorem. Zmniejszając jego wartość podwyższymy wprawdzie napięcie przed 7805, ale zmiany napięcia również zmaleją - proste. Ogólnie zasilanie w CD często woła o pomstę do nieba. Z tym rezystorkiem spróbujcie koniecznie - efekt zaskakuje (lepsza przestrzeń). Jeśli dokonujecie zmian w CD, na bardziej energochłonne układy, to naprawdę trzeba spojrzeć jakie zasilanie było dotychczas, bo jest ono już często niedostosowane (niewystarczające) dla CD po modyfikacji (szczególnie wymiana opampów z podwójnych na pojedyncze powoduje przyrost zapotrzebowanej mocy/prądu).

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

I fotka wnętrza odtwarzacza C.E.C. 540 CD czyli takiego jak mój. Tak, tak - ten odtwarzacz jest w kolorze srebrnym!

[obrazekLUKASZ-213310_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy później...

Wklejam link do tej aukcji, bo i ja może też mam jakieś cudo ;-)

Ukryta Zawartość

Co Wy na ten opis?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

a co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że już go masz! To znaczy, nie wiem, czy już dostał się w Twoje ręce ale to Ty wygrałeś licytację. Myślę, że to w tym przedziale cenowym rzecz absolutnie bezkonkurencyjna - w końcu za te pieniądze trudno dostać wręcz cokolwiek, a jest to solidny, tani i do tego niesprawiający kłopotów odtwarzacz. Jedyny kłopot jaki mi sprawiał mój egzemplarz, to jest "samodzielnie" zamykająca się szuflada zaczął mi nawet odpowiadać po zmianie miejsca ustawienia. Tak jest teraz bezpieczniej! U mnie działa prawie tyle czasu, ile jestem na forum, teraz "zdegradowany" do źródła w systemie monofonicznym (bez cudzysłowu, bo dosłownie). I wyjąwszy tą drobna usterkę, o której napisałem żadnych innych problemów przez ten czas nie sprawił. Pod względem niezawodności to chyba ekstraklasa. Twój to model wyższy i chyba - sądząc po numerze - podobniejszy do tego posiadanego przez rekina.

I wklejam jako ciekawostkę zdjęcie wyświetlacza z modelu 540CD - czyli takiego jak mój. Widać prawdziwy audiofilski minimalizm. Wyświetlacz pokazuje tylko numer ścieżki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LInk do aukcji, na której wystawiony jest RFT-9000:

Ukryta Zawartość

Wklejam go, bo wśród zdjęć jest zdjęcie tego odtwarzacza oraz innego C.E.C'a - 880CD po zdjęciu obudowy. Wyglądają na oko ...identycznie. To jest oczywiście pierwsze wrażenie i może byc bardzo mylne. Jednak podejrzewam, że któryś z odtwarzaczy C.E.C'a musiał być punktem wyjścia dla konstrukcji RFT-9000 i bez wątpienia już wyprodukowany zopstał w tej samej fabryce. Obudowa zaś jest żywcem zdjęta z 540CD ale wnętrze już z widoku różne. Na innej aukcji tegoż sprzedającego RFT-9000 ale tylko w widoku.

Ukryta Zawartość

I oto to zdjęcie zresztą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafał, postanowiłem w ciemno wziąć.

Dobre opinie mają cece, a 50zł to śmieszna cena za CD takiej firmy heh.

NArazie czekam aż do mnie pojdzie. jak dojdzie to napisze coś więcej,

ale widze że też będzie mieć nieco powietrza w środku hehehe

Mam przed sobą numer 12/2000 HFiM, gdzie są testy odtwarzaczy CD z przedziału 1000-2000 złotych - no i tam w środku wygląda bardzo podobnie jak na tych ;-) Trzeba było przejść na wyższą półkę cenową, by środek zaczął się zapełniać - i to wcale nie błyskawicznie :-D

Dzis do mnie dotarł CEC 680 cd.

Pierwsze wrażenia - znośna przestrzeń, nie ejst zmulony, cichutki naped.

słuchowo - piękna góra, ale za to słabo z basem.

no i problem natury technicznej, raz ze klapka chodiz jak traktor, ale kij z tym.

główny problem jest tak iże czyta wszystko............ale nie zawsze

tzn czasem trzeba zastartowac płytke od nowa, czego to może być sprawa?

wyczyszczenia lasera chyba, a może i mechaniki

poza tym płyta strasznie drga jak sie odtwarza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.