Skocz do zawartości
IGNORED

Umiejscowienie głosników 2drożnych, w kolumnach, pod sufitem

Pinkin21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym dorobić dodatkowe 2 głośniki w pokoju podwieszane pod sufitem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-42831-0-77340000-1329517023_thumb.jpg

Mam takie głośniki, lub będę miał podobne 2drożne. Myślałem o zabudowaniu ich w kolumny. Jest jednak pewne zjawisko, którego chciałbym uniknąć. Nie chcę żeby przez ścianę rozchodziła sie fala kinetyczna do sąsiadów. Czasami słucham muzyki po 22 i chciałbym zapewnić komfort dla obu stron. Wpadłem na pewien pomysł podwieszenia kolumn na sznurkach, ale pomyślałem że na pewno znaleźlibyście bardziej praktyczne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam tak zamocowane kolumny, tzn. sa one zawieszona w rogach salonu na sznurach na pewnej wyzszej wysokosci. Ponizej jest lawa i stol, dlatego kolumny sa wyzej, aby nie przeszkadzac siedzacym. Osie sa skierowane na ukos w dol, i schodza sie w pt. odsluchu. Troche trwalo zanim wyliczylem ( tak, wykorzystalem w tym matematyke ) i sprawdzilem praktycznie wysokosc i pochylenie kolumn, tak aby scena dzwiekowa byla na poziomie uszu,

Umieszczenie głośników w rogach pomieszczenia skutkuje mocno podbitym zakresem basowym. Jeśli zależy Ci na takim efekcie to ok, warto być jednak tego swiadomym :)

Generalnie, pomóc moze umieszczenie kolumn na kawałkach kilkucentymentrowej gąbki. Dzięki temu drgania nie będą się przenosić bezpośrednio na konstrukcję budynku. Dodatkowo, odizolowanie kolumn od podłoża czesto

skutkuje lepszym, bardziej skupionym brzmieniem basu.

Pozdrawiam.

Umieszczenie głośników w rogach pomieszczenia skutkuje mocno podbitym zakresem basowym. Jeśli zależy Ci na takim efekcie to ok, warto być jednak tego swiadomym :)

Generalnie, pomóc moze umieszczenie kolumn na kawałkach kilkucentymentrowej gąbki. Dzięki temu drgania nie będą się przenosić bezpośrednio na konstrukcję budynku. Dodatkowo, odizolowanie kolumn od podłoża czesto

skutkuje lepszym, bardziej skupionym brzmieniem basu.

Pozdrawiam.

Witam. Czy do tego rodzaju izolacji nadaje się również guma??

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Dziękuję za odpowiedzi!

Ukryta Zawartość

Drobna zamiana planów. Kupiłem takie 2 głośniki, bo w poprzednich 1 harczał. Jestem na etapie projektowania zwrotnicy.

Właśnie takie, jak kolega mówi, umieszczednie kolumn na kawałku gąbki byłoby tym rozwiązaniem. Tylko głośniki mają być na górze, bo tylko tam jest dla nich miejsce.

Odpowiednie kąty nachylenia planuję zrobić przy projektowaniu pudeł kolumn. Trochę pracy stolarskiej...

Dzięki za info o uwydatnianiu basu w tym przypadku. Pomyslę o jakimś filtrze podbicia wyższych tonów na wejściu. Bo na nich to mi najbardziej zależy. Basu mam wystarczająco z frontów.

Chyba zdecyduje się na powieszenie tego na sznurkach. Dostałem również taką podpowiedź, żeby między kolumną a ścianą dać gąbkę, i/lub piankę. Czyli miałoby to być podwieszone do haka wkręconego w sufit, a opierać się ściśle na piance. Zastanawiam się jakiego rodzaju sznurka mógłbym użyć, żeby przez niego również nie przechodziły np fale podłużne?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.