Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło do Lampy

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . szukam dobrego źródła do przyszlego wzmacniacza lampowego . w tej chwili mam wzmacniacz yamahe ax 900 ale startuje na phasty triode se

opcje sa dwie . albo zewnetrzny dac podlaczony z blu ray bd-s 1067 yamahy albo odtwarzacz cd

slucham duzo wocali jak i meskich tak i damskich bardzo lubie dzwieki instrumentow skrzypkowych jak i perkusji . szukam dobrej spójności i wyrownanego pasma ale i przyjemnego cieplego dzwieku . prosze o jakas porade

obserwuje na razie r dac i yamaha cd s2000 jako źródła ale po to zalozylem ten watek byscie mogli mnie nakierowac

budzet 3 tys

z gory dziekuje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/92129-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-do-lampy/

yamachę sobie odpuść, bo nie dość, że to kiepski cd to z phastem się nie zgra na pewno. spróbuj np. meridiana 506. Z jakimi kolumnami to będzie grało, bo od tego dużo zależy.

z B&W cdm 7se

dodam jeszcze ze szukam najlepszego wiedz wchodzi w gre kupno odtwarzacza z lampami lub kupno jakiegos odtwarzacza i zamowienie lampizacji u kogos jesli ktos taka wykonuje na zamowienie .

jestem otwarty na propozycje .

a czemu nie trzeba mi lampizacji ? tak pytam z ciekawosci . no to juz mamy 2 modele .

z tego meridian jeszcze by $ zostalo bo drogi nie jest ale trzeba szukac

a cos innego oprócz meridiana 506 ? cos bardziej estetycznego ? surowego , aluminiowego

np. copland cda 288 ale to już trochę droższa zabawka:) Z lampizacją nie zawsze jest tak kolorowo i nie każdy cd się do tego nadaje. Polecam tylko te urządzenia które dobrze znam i wiem co potrafią. najlepiej będzie jak będziesz miał możliwość odsłuchu w swoim systemie, wszystko jest kwestią dopasowania i nie zawsze droższe znaczy lepsze:)

ps. sprzedaję swoją wadię 21. Gdybyś miał ochotę to zapraszam na odsłuchy:)

U mnie bardzo fajnie z Phastem gra CEC TL5100Z - koszt c.a. 2,5k

Bardzo fajny cd, również godny polecenia, tylko troszkę inna szkoła grania niż wyżej wymienione. Najlepiej będzie jak wepniesz phasta i będziesz w stanie powiedzieć czego ci brakuje a z czego jesteś zadowolony, jeśli głębi, barwy, nasycenia to lepiej sprawdzi się np. meridian. Jeśli będzie brakowało troszkę dynamiki, konturu, szybkości, to CEC prawdopodobnie zagra lepiej.

np. copland cda 288 ale to już trochę droższa zabawka:) Z lampizacją nie zawsze jest tak kolorowo i nie każdy cd się do tego nadaje. Polecam tylko te urządzenia które dobrze znam i wiem co potrafią. najlepiej będzie jak będziesz miał możliwość odsłuchu w swoim systemie, wszystko jest kwestią dopasowania i nie zawsze droższe znaczy lepsze:)

ps. sprzedaję swoją wadię 21. Gdybyś miał ochotę to zapraszam na odsłuchy:)

Bardzo fajny cd, również godny polecenia, tylko troszkę inna szkoła grania niż wyżej wymienione. Najlepiej będzie jak wepniesz phasta i będziesz w stanie powiedzieć czego ci brakuje a z czego jesteś zadowolony, jeśli głębi, barwy, nasycenia to lepiej sprawdzi się np. meridian. Jeśli będzie brakowało troszkę dynamiki, konturu, szybkości, to CEC prawdopodobnie zagra lepiej.

problem jest taki ze phasta zamierzam kupic w tym roku . do tego czasu chcialem kupic dobre cd ktore bedzie zdawac rezultat z przyszlym phastem jak i z moim dotychczasowym ax 900 . obecnie mam rozbudowany system kina domowego 5.1 z blu ray i chcialem isc w kierunku stereo , lamp . bylem na odsluchach phasta . byl tam tez dobry odtwarzacz cd . niestety nie pamietam marki ale byl to dosc drogi odtwarzacz . razem pieknie spojnie gralo . obecnie slucham na bluray 1067 plyty bo brzmia lepiej bardziej analogowo niz na dobrej karcie dzwiekowej jaka posiadam . pragne kupic dobry odtwarzacz cd , nie szukam jakis czarow sa-cd i wogole . ma to byc dobrze brzmiacy odtwarzacz . sa-cd to ma blu ray choc bardziej sklaniam sie ku normalnym cd-r odsluchiwalem phasta jak i dobry cd tak wiedz wiem jakiego dzwieku szukam i znam oczekiwania ale macie wiecej doswiadzenia wiedz mam nadzieje ze mnie nakierujecie

problem jest taki ze phasta zamierzam kupic w tym roku . do tego czasu chcialem kupic dobre cd ktore bedzie zdawac rezultat z przyszlym phastem jak i z moim dotychczasowym ax 900 . obecnie mam rozbudowany system kina domowego 5.1 z blu ray i chcialem isc w kierunku stereo , lamp . bylem na odsluchach phasta . byl tam tez dobry odtwarzacz cd . niestety nie pamietam marki ale byl to dosc drogi odtwarzacz . razem pieknie spojnie gralo . obecnie slucham na bluray 1067 plyty bo brzmia lepiej bardziej analogowo niz na dobrej karcie dzwiekowej jaka posiadam . pragne kupic dobry odtwarzacz cd , nie szukam jakis czarow sa-cd i wogole . ma to byc dobrze brzmiacy odtwarzacz . sa-cd to ma blu ray choc bardziej sklaniam sie ku normalnym cd-r odsluchiwalem phasta jak i dobry cd tak wiedz wiem jakiego dzwieku szukam i znam oczekiwania ale macie wiecej doswiadzenia wiedz mam nadzieje ze mnie nakierujecie

B&W grają dosyć ostro, yamaha raczej też do misiaczków nie należy więc jeśli potrzebujesz więcej masy, nasycenia i troszkę czary mary to meridian i roksan taki jest.

ps. nie gra ci to za ostro trochę, nie przeszkadza nic przy dłuższych odsłuchach?

B&W grają dosyć ostro, yamaha raczej też do misiaczków nie należy więc jeśli potrzebujesz więcej masy, nasycenia i troszkę czary mary to meridian i roksan taki jest.

ps. nie gra ci to za ostro trochę, nie przeszkadza nic przy dłuższych odsłuchach?

owszem masz racje . gra to dosc ostro . jasno z ax 900

planuje wymiane filtra na najwyzsze twery w zwrotnicy by lekko sciszyc o pare db te najwyzsze partie . sprawdzalem to juz sciszajac najwyzsze rejestry 3 stopniowym eq w ax 900 tak wiedz to kwestia dopracowania by zyskac harmonie

owszem masz racje . gra to dosc ostro . jasno z ax 900

planuje wymiane filtra na najwyzsze twery w zwrotnicy by lekko sciszyc o pare db te najwyzsze partie . sprawdzalem to juz sciszajac najwyzsze rejestry 3 stopniowym eq w ax 900 tak wiedz to kwestia dopracowania by zyskac harmonie

nie wiem czy to dobry pomysł, bo może zabraknąć spójności. poza tym i tak masz zmieniać wzmacniacz więc nie wiem czy jest sens grzebać. nie da się kupić kilku klocków w ciemno, połączyć ze sobą i czekać na fajerwerki. na razie nic nie kombinuj tylko kup cd i zobaczysz co się stanie, a jeszcze lepiej jak byś mógł wypożyczyć coś na odsłuch.

nie wiem czy to dobry pomysł, bo może zabraknąć spójności. poza tym i tak masz zmieniać wzmacniacz więc nie wiem czy jest sens grzebać. nie da się kupić kilku klocków w ciemno, połączyć ze sobą i czekać na fajerwerki. na razie nic nie kombinuj tylko kup cd i zobaczysz co się stanie, a jeszcze lepiej jak byś mógł wypożyczyć coś na odsłuch.

podobnie wlasnie mysle . wymiana zrodla a zwlaszcza wzmacniacza okaze czy potrzebna jest jakas ingerencja tak wiedz na chwile obecna z tym sie wstrzymuje i szukam dobrego zrodla

tak czy inaczej zciszajac leciutko najnizsze rejestry slucha sie juz przyjemnie .

poprawilem troche srednice i niskie rejestry stosujac equilibrium music link . poprawila sie ogolna prezentacja . szersza scena ale problemu wysokich tonow nie zniwelowalem . mam nadzieje ze nowe zrodlo i inny wzmacniacz zmieni to . ax 900 jest oceniany jako jasny wzmacniacz wiesz tez mysle ze w nim drzemie tez spory problem ale z drogiej strony jego harakter tez jest fajny . szczegolowy a niskich rejestrow nigdy mu nie brakuje ale chce zakupic te phasty bo magia tych lamp zrobila na mnie duze wrazenie

mozna jeszcze transportem miedzy cd a wzmakiem manipulowac ale to juz nie zrobi takich roznic jak wzmak czy zrodlo

Postanowilem ze sprzedaje caly swoj zestaw kina domowego i za jego kwote zakupie zestaw stereo oparty na tych phastach wraz z pre cd i kolumnami

bedzie co wybierac bo kwoty nazbiera sie kilka nascie tys na wszystko

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Dopiszę się do tematu. Od wczoraj posiadam Arcam Alpha 8 CD, Jak narazie jestem pod ogromnym wrażeniem tego źródła, moim zdaniem świetnie zgrywa sie z lampą, w moim przypadku Yaqin MS34D. Jako cd jest bardzo ciekawy brzmieniowo, łaczący niby przeciwstawne właściwości, łagodność, detaliczność, przestrzeń i szybkość, niesamowita gradacja sopranów, nie sądziłem że z moich Celestionów można jeszcze coś wykrzesać, a tu cała feria barw, wybrzmień, smaczków. Do tej pory przerabiałem całe stado japończyków i holendrów, ale dopiero ten delikatnie( front plastik fantastik) wykonany Anglik, przenosi dźwięk poziom, dwa wyżej. Ja swój egzemplaż nabyłem za całe 500 zł i uważam że to jeden z moich lepszych zakupów, zważywszy że nówki były sprzedawane za ok 3 tyz zł (1000$).

Ja osobiście polecam Cambrigde Audio 840 jak dla mnie brzmi lepiej od Yamahy 2000 S oraz od cedeka Ayona 1 .

Kompakt CA 840 fenomenalnie łączy dynamikę z muzykalnością u mnie zgrywa się doskonale z Amplifonem Wt 40 II, Luxmanem L 550 A oraz z Yaqinem B 100 a do tego ma bardzo dobry przetwornik cyfrowo analogowy szwajcarskiej firmy Anagram z próbkowaniem 24/384 , w/g mnie najlepszy klocek jaki wypuściła ta firma .

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.