Skocz do zawartości
IGNORED

Mini test Oppo 93 vs konkurencja

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

miałem mozliwość zrobienia testu porównawczego plejerka Oppo 93 z konkurentami w podobnej cenie tj : Maranz SA 7003 Marantz UD5005 jesli chodzi o dzwiek CD i Sacd, oraz Denon DBP-2012 i Onkyo BD-SP809 jesli chodzi o obraz z BD i BD 3d i dziwk HD, sprzęt obsługujacy to amplituner NAD T775, oraz 2 monobloki +przedwzmacniacz firmy Krell, kabelki interkonektory Duelund i głosnikowe Goertz, jesli chodzi o HDMI to Supra oraz Atlona , Projektor Sony HW20, głosniki zestaw 5.1 firmy Akkus , oraz Focal

Więc tak:

Stereo:

1: Oppo, 2 Marantz SA 7003,3 Onkyo , 4 Denon, 5 Marantz UD5005

generalnie Oppo zdeklasowało wszystkie odtwarzacze , nie jestem zdziwiony ze bluray-e poległy ale najwieksze zdziwienie wywołało u mnie tak duża róznica miedzy Oppo a CD Marantza SA 7003, niby jest to dotwarzacz cenowo około 2500 PLN a Oppo za 3200 ale przecież to kombajn do wszystkiego a nie dedykowany sprzęt do stereo, skupie sie na porównaiu własnie z Marantzem CD:

góra w Maranzu skrzecząca i przesterowana , oppo kulturalnie szeroko z oddechem bez zadnych syków i trzeszczeń, średnica maranz ok Oppo szybko i punktowo, dół Maranz i oppo bardzo podopobnie i poprawnie. Przede wszystkim różnica w scenie ,detaliczności i przestrzeni na korzyść Oppo , Maranz grał jakby był zamknięty w kartonie :-) Jesli tak dobrze daje rade 93 to nie wiem co robi 95!!!

Dzwięk SACD

Porównywałem tylko Oppo Denona i Maranza bo reszta nie ma mozliwości odtwarzania SACD

znowy na korzyśc Oppo ale juz nie tak duża róznica , zapiaszczenie w wysokich tonach Maranza , Denon podobnie ale za twardo w srednicy, reszta zbliżona i poprawna

Wizja i dzwięk HD:

Obraz

1 Oppo, 2 Onkyo, 3 Denon, 4 Maranz

Procesor wizyjny w Oppo robi poprostu cuda z obrazem tak ostrego przestrzennego i dobrze zbalansowanego kolorystycznie obrazu dano juz nie widziałem, Onkyo też ma bardzo dobry obraz ale jakby mniej plastyczny i wyraźnie mniej ostry, denon i Maranaz w zasdzie podobnie tylko Denon ma ostrzejszy obraz i minimalnie lepsze barwy

Dzwięk

1 Oppo, 2 Onkyo, 3 Denon i Maranz

szeroko scena z doskonałą lokalizacja dziwęków mocarny bas i doskonałe przestrzen dookoła widza wtapia cię w fotel, onkyo tez bardzo dobrze min imalnie gorzej z lokalizacja dzwięków reszta bez zarzutu, Denon i Maranz poprawnie ale bez oddechu i jakby wycofabny dzwiek zwłaszcza w tylnych kanałach

Obraz 3d

patrz jak wyżej , generalnie Oppo deklasuje reszte stawki

to tyle i cóż prawda jest taka ze kupiłem to Oppo jakąś nieznana firmę z USA której odtwarzacz zszokował mnie jakoscia zarówno dzwieku ajk i obrazu

Fajnie że robia takie playery i sa one w miare przystepnej cenie do jakości jaka prezentują

https://www.audiostereo.pl/topic/92174-mini-test-oppo-93-vs-konkurencja/

Porównanie OK. Mógłbyś się jeszcze pokusić o przetestowanie dźwięku za pomocą różnych metod przesyłania sygnału: analogowo, HDMi - z użyciem dekoderów HD we wzmacniaczu oraz LPCM przesyłany do Daca NADA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.