Skocz do zawartości
IGNORED

Asus gt440 a amplituner

maxkolonko123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupilem karte asus gt440 gdyz chcialem puscic dzwiek przez hdmi do mojego onkyo 3008 aby sie w pelni cieszyc z filmow Blu-ray ogladanych z PC...aczkolwiek po zainstalowaniu najnowszych sterownikow i po kilku godzinnych walkach mam problem... Gdy wlaczam TV na wyjscie HDMI na moim onkyo pokazuje sie NO SIGNAL i jest czarny obraz wyglada to tak jakby z karty nie byl wysylany zaden sygnal, probowalem na kazdy mozliwy sposob poprzez klonowanie obrazow, dualview, i dalej jest tak samo, dzwieku tez nie ma, w ustawienia dzwieku w panelu sterowania jest pokazane HDaudio ale i tak nie mam zadnego dzwieku dalej pokazuje sie na onkyo Brak Sygnalu...ale co najdziwniejsze ze podczas wlaczania komputera gdy ustawie tv na HDMI bios i obrazek bootowania windowsa jest, w momenciu kiedy powinien pokazac sie pulpit obraz robi sie czarny i jest brak sygnalu...naprawde skonczyly mi sie pomysly i nawet jak szukac rozwiazania dlatego zwracam sie z prosba o pomoc do bardziej doswiadzczonych osob ktore sa na tym forum... bede wdzieczny za kazde wskazowki.

dzieki

mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/92188-asus-gt440-a-amplituner/

tak

Sprawdź w ustawieniach karty jaką masz ustawioną rozdzielczość i częstotliwość odświeżania, ewentualnie ustaw 1080p jeśli jest inna. Na początek nie rób klonowania ekranu tylko dualview. Ustaw również HDMI Audio jako domyślną kartę muzyczną. Sam używam w HTPC od zawsze kart ATI/AMD więc nie mogę porównać Twojej konfiguracji ze swoją. Skoro widać BIOS to wygląda na to, że problem dotyczy konfiguracji sterownika w Windows.

• 1 miesiąc później...

A jaki masz system?

win xp sp3

Sprawdź w ustawieniach karty jaką masz ustawioną rozdzielczość i częstotliwość odświeżania, ewentualnie ustaw 1080p jeśli jest inna. Na początek nie rób klonowania ekranu tylko dualview. Ustaw również HDMI Audio jako domyślną kartę muzyczną. Sam używam w HTPC od zawsze kart ATI/AMD więc nie mogę porównać Twojej konfiguracji ze swoją. Skoro widać BIOS to wygląda na to, że problem dotyczy konfiguracji sterownika w Windows.

zainstalowalem najnowsze sterowniki i nie mam dualview :( ... zainstalowalem rowniez win7 zeby sprawdzic czy tam bedzie dzialac i jest ok nie wiem czemu pod xp mam problem

• 2 tygodnie później...

Witam panowie poradzilem sobie juz z powyzszym problem...

Aby nie zaczynac nowego tematu chcialbym zapytac o cos tutaj....

Nurtuje mnie mnie sprawa DAC-ow :

Posiadam Audiotrak Prodigy HD z wymienonymi OpAmpami -> 2xRCA -> onkyo 3008 dodatkowo XPA-3 emotivy... muzyki to glownie slucham we FLAC-u z foobara wszystko na win xp ( Win7 uzywam do filmow gdyz na 7 dziala mi bezproblemowo hdmi a co za tym idzie dts-hd itp ) i teraz pytanie czy w moim przypadku potrzebuje jakiegos zewnetrznego DAC-a do poprawy dzwieku oczywiscie nie mowie tu a jakis hi-endach, tylko o czyms tj Musical Fidelity M1 DAC-A czy Onkyo 3008 i jego wewn DAC w zupelnosci wystarczy i nie uslysze specjalnie duzej roznicy w jakosci dzwieku dodajc DAC-a ???

dziekuje za pomoc

ja podlączyłem cube pod yamahe rxv1400 i byla różnica w jakości dzwięku po analogu szczegolnie jak sie podepnie pod 6ch input ale nie orientuje sie jakiej jakosci jest to onkyo co posiadasz, sam się nastawiam na m1dac ale do dzielonego stereo do ampli kina albo dac nic nie da albo wyzej niż to co masz bym nie kombinował, masz uszy to sprawdź czy lepiej po tej karcie czy dacu z ampli. majlepsze ze różnice w dzwieku byly po podlaczeniu ic aq coperhard

Ja chyba nie rozumiem pytania.

Bo albo wypuszczasz dzwiek po analogu z karty dzwiekowej albo cyfrowo po hdmi (i wtedy czesc analogowa karty dzwiekowej nie ma znaczenia). Tak wiec w pierwszym przypadku uzywasz dac'a z onkyo a w drugim z audiotraka. Czy na jakims zewnetrznym dac bedzie lepiej to jesli ktos nie mial bezposredniego porownania to mozna tylko gdybac. Jak juz napisano - wyporzycz M1, posluchaj wszystkich trzech konfiguracji i sam zadecyduj.

server unreachable;--

Ja chyba nie rozumiem pytania.

Bo albo wypuszczasz dzwiek po analogu z karty dzwiekowej albo cyfrowo po hdmi (i wtedy czesc analogowa karty dzwiekowej nie ma znaczenia). Tak wiec w pierwszym przypadku uzywasz dac'a z onkyo a w drugim z audiotraka. Czy na jakims zewnetrznym dac bedzie lepiej to jesli ktos nie mial bezposredniego porownania to mozna tylko gdybac. Jak juz napisano - wyporzycz M1, posluchaj wszystkich trzech konfiguracji i sam zadecyduj.

Analogowo idzie z Audiotraka poniewaz tak jak mowilem na win xp hdmi mi dobrze nie dziala z gt440... Po HDMI (gt440) slucham muzyki tylko pod win7 w foobarze mam ustawione WASAPI ale rzadko kiedy poniewaz win7 sluzy mi do filmow Blu-ray a na win xp glownie muza...

Czyli mowisz ze jak analogowo jest podlaczona to wykorzystywany jest DAC z Onkyo, a jak po hdmi z gt440 to DAC w onkyo jest nie uzywany? myslalem ze w obu przypadkach idzie przez DAC w Onkyo

sorry za takie "glupie" pytania ale o DAC nie ma za wiele pojecia

Analogowo idzie z Audiotraka poniewaz tak jak mowilem na win xp hdmi mi dobrze nie dziala z gt440... Po HDMI (gt440) slucham muzyki tylko pod win7 w foobarze mam ustawione WASAPI ale rzadko kiedy poniewaz win7 sluzy mi do filmow Blu-ray a na win xp glownie muza...

To XP trzymasz na kompie z jakiegoś innego ważnego powodu niż słuchanie muzyki? Jeśli tylko do muzyki to trochę bez sensu, lepiej będzie jak zostawisz tylko Win7.

Czyli mowisz ze jak analogowo jest podlaczona to wykorzystywany jest DAC z Onkyo, a jak po hdmi z gt440 to DAC w onkyo jest nie uzywany? myslalem ze w obu przypadkach idzie przez DAC w Onkyo

Jest odwrotnie. Analogowo jest używany DAC Prodigy i jeśli w Onkyo używasz Pure Direct i masz wyłączony Audyssey to DAC w Onkyo nie jest używany. Jeżeli używasz innych trybów to w Onkyo używany jest najpierw ADC a potem DAC - to jest chyba najgorsze rozwiązanie. W przypadku HDMI używany jest tylko DAC Onkyo i moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie.

To XP trzymasz na kompie z jakiegoś innego ważnego powodu niż słuchanie muzyki? Jeśli tylko do muzyki to trochę bez sensu, lepiej będzie jak zostawisz tylko Win7.

Do XP jestem strasznie przyzwyczajony poza tym mam tam wszystkie programy, ktorych uzywam, ogolnie jade na xp od dobrych paru lat a obecnie tego akurat nie formatowalem z 1,5 roku i wszystko smiga jak trzeba...

Win7 zostal zainstalowany tylko do przetestowania polaczenia gt440 przez hdmi do onkyo poniewaz na xp nie idzie dzwiek dts-hd ma i truehd.... Druga sprawa ktora mnie drazni w polaczeniu win7 i hdmi ze kolory sa strasznie zywe/ostre takie przejaskrawione probowalem juz kalibracji itp ale ciagle jest zle, a wiec sluzy on glownie do filmow blu-ray no i jak juz zalaczony to i muzyka LOL

Jest odwrotnie. Analogowo jest używany DAC Prodigy i jeśli w Onkyo używasz Pure Direct i masz wyłączony Audyssey to DAC w Onkyo nie jest używany. Jeżeli używasz innych trybów to w Onkyo używany jest najpierw ADC a potem DAC - to jest chyba najgorsze rozwiązanie. W przypadku HDMI używany jest tylko DAC Onkyo i moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie.

Audyssey mam wlaczony, muzyki slucham w trybie stereo czyli z tego co mowisz najgorsze rozwiazanie...jak sie ma sprawa jak puszcze po SPDIF??

Druga sprawa, mowiac ze przypadku HDMI jest uzywany tylko DAC z Onkyo ale rozumiem ze w kazdym trybie ? muzyki zazwyczaj slucham w trybie stereo

pozdrawiam

Audyssey mam wlaczony, muzyki slucham w trybie stereo czyli z tego co mowisz najgorsze rozwiazanie...jak sie ma sprawa jak puszcze po SPDIF??

Druga sprawa, mowiac ze przypadku HDMI jest uzywany tylko DAC z Onkyo ale rozumiem ze w kazdym trybie ? muzyki zazwyczaj slucham w trybie stereo

Przez SPDIF, podobnie jak przez HDMI z komputera wychodzi sygnał cyfrowy i używany jest tylko DAC w odbiorniku (w Twoim przypadku Onkyo).

W przypadku HDMI i SPDIF nie ma znaczenia jakiego trybu używasz w Onkyo, zawsze używany jest tylko DAC amplitunera.

Przez SPDIF, podobnie jak przez HDMI z komputera wychodzi sygnał cyfrowy i używany jest tylko DAC w odbiorniku (w Twoim przypadku Onkyo).

W przypadku HDMI i SPDIF nie ma znaczenia jakiego trybu używasz w Onkyo, zawsze używany jest tylko DAC amplitunera.

Dzieki wielkie za pomoc i wyjasnienie mi tego gdyz mnie to nurtowalo :))

A wracaj do mojego glownego pytania - czy dodajac zewn DAC uslysze poprawe dzwieku? czy bedzie ona znikoma albo malo co slyszalna? czy DAC w Onkyo jest wystarczajaco dobry ??

przeczytaj jeszcze raz wpisy, a najlepiej przestan czytac a zacznij sluchac, ampli kina to nie wzmacniacz stereo i cudow sie nie spodziewaj, zaryzykowalbym stwierdzenie ze twoj ampli plus dac za 1-1,5tys bedzie, moze gorzej zagrac jak taki cube za 400zl a do tego wzmak stereo w okolicy tys, cos pokroju ra-04 lub 01 ze stajni rotela

czy ten twoj ampli ma wejscie milti ch input ?

czy ten twoj ampli ma wejscie multi ch input ?

oczywiscie ze ma... i czemu uwazasz ze ampli do kina za 6tys zagra gorzej niz wzmak stereo za 1tys?? znasz specyfikacje tego onkyo ?? czy mowisz ze kazdy dobry amp do kina bedzie gorszy niz wzmak stereo z dolnej polki?? mozesz to rozwinac

zobacz w okolicy czy ktos moze cie zaprosic lub pozyczyc taki wzmak, sluchalem tez roznych ampli i placi sie za znaczek dekoderow itp a amplitunery maja paskudna przypadlosc do przepuszczania wszystkiego przez wewnetrzne procesory, jesli nie uslyszysz roznicy to fajnie bo mniej siana wyadasz, a jak ten fajnie gra bo przeciez kosztowal 6tys to inna sprawa

nie mowie ze cos musi fajnie grac bo duzo kosztuje, czytalem na roznych forach od avsforum, avforums, emotivalouge, ze model 3008 jest dobry jezeli chodzi o muzyke...pozatym mam amp poniewaz uwielbiam ogladac filmy i sluchac muzyki ale nie jestem az takim muzykofilem aby robic osobna dedykowana sekcje pod muzyke stereo ( lampy + wzmaki + DACi ) poprostu chce uzyskac jak najlepszy jakosc z tym co mam i z tego co wiem onkyo dobrze do tego pasuje, nie mowie tutaj ze bedzie o wiele lepiej gral niz dedykowana do tego konfiguracja...

Myslalem ze moze ktos mial doswiadczenie z onkyo w sekcji audio i moze mi troche rozjasnic sprawe...

ja tylko z yamaha i po podlaczeniu daca pod wejscie jak wyzej jest roznica, tyle ze moj ampli ma juz lata swoje ale ponoc to sa lata w ktorych jeszcze jako tako robili sprzety, ale do wzmacniacza stereo niema co porownywac, masz chyba dobra karte stereo to podlacz i uslysz czy jest roznica to bedziesz wiedzial czy jest sens zmieniac na cos lepszego, co gorsza mimo takiego zestawu slysze roznice na kablach i nie na kazdym to podlaczenie bylo lepsze od daca w ampli

A wracaj do mojego glownego pytania - czy dodajac zewn DAC uslysze poprawe dzwieku? czy bedzie ona znikoma albo malo co slyszalna? czy DAC w Onkyo jest wystarczajaco dobry ??

Różnica będzie znikoma. Zaoszczędzone pieniądze lepiej będzie wydać na wymianę głośników na lepsze, albo na wycieczkę. ;)

Różnica będzie znikoma. Zaoszczędzone pieniądze lepiej będzie wydać na wymianę głośników na lepsze, albo na wycieczkę. ;)

Glosniki mam MA RS8 a wiec nie jest zle :)) na te ktore bym chcial miec na razie mnie nie stac ( Reference Signature S8 v3 ) a wiec zostaje wycieczka hehe

ja tylko z yamaha i po podlaczeniu daca pod wejscie jak wyzej jest roznica, tyle ze moj ampli ma juz lata swoje ale ponoc to sa lata w ktorych jeszcze jako tako robili sprzety, ale do wzmacniacza stereo niema co porownywac, masz chyba dobra karte stereo to podlacz i uslysz czy jest roznica to bedziesz wiedzial czy jest sens zmieniac na cos lepszego, co gorsza mimo takiego zestawu slysze roznice na kablach i nie na kazdym to podlaczenie bylo lepsze od daca w ampli

sluchajac po analogu z ProdigyHD2 a po SPDIF musze stwierdzic ze nie slysze diametralnej roznicy, rzeklbym nawet " nieslyszalna " na moje ucho...po spdif "wydaje" mi sie ze jest czystsza, mnie mulowata ale tak jak mowie reki nie dalbym bym sobie odciac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.