Skocz do zawartości
IGNORED

Restauracja Pilot SA-232

janvideo24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów.

Ostatnio wpadł mi w ręce wzmacniacz Pilot SA-232. Jest w dobrym stanie i pracuje miło dla ucha.

Chcę wyposażyć go w możliwie najlepsze elementy.

Końcówka jest na 2 x EL84 x 2. Niestety lampy są różnych producentów. Mogę kupić albo kwartet

Sovteka, albo Electro Harmonix - a. Jak sądzę można zastosować 6BQ5 , ale nie znalazłem sensownych ofert.

Ceny Sovteca i Harmonixa zbliżone.

W stopniach sterujących są 12AU7 i 12AX7. No name.

Mogę nabyć zamiast 12AU7 - 12AU7EH Harmonicsa lub Sino/Shuguang.

12 AX7 mogę zdobyć 7025 WA TAD lub 12AX7 Peavey Super7. Dostępne też są modele Svetlana.

Prostownik jest na 5AR4 i tu chyba nie ma co się silić na coś innego.

Ponieważ lampa jest dla mnie tematem nowym, proszę o rady odnośnie doboru lamp.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Jan

https://www.audiostereo.pl/topic/92356-restauracja-pilot-sa-232/

Witam Kolegów.

Ostatnio wpadł mi w ręce wzmacniacz Pilot SA-232. Jest w dobrym stanie i pracuje miło dla ucha.

Chcę wyposażyć go w możliwie najlepsze elementy.

Końcówka jest na 2 x EL84 x 2. Niestety lampy są różnych producentów. Mogę kupić albo kwartet

Sovteka, albo Electro Harmonix - a. Jak sądzę można zastosować 6BQ5 , ale nie znalazłem sensownych ofert.

Ceny Sovteca i Harmonixa zbliżone.

W stopniach sterujących są 12AU7 i 12AX7. No name.

Mogę nabyć zamiast 12AU7 - 12AU7EH Harmonicsa lub Sino/Shuguang.

12 AX7 mogę zdobyć 7025 WA TAD lub 12AX7 Peavey Super7. Dostępne też są modele Svetlana.

Prostownik jest na 5AR4 i tu chyba nie ma co się silić na coś innego.

Ponieważ lampa jest dla mnie tematem nowym, proszę o rady odnośnie doboru lamp.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Jan

Moim zdaniem nie ma co ruszać na razie małych lampek, jak nie wykazują objaw zużycia (ich trwałość jest bardzo duża). Jeżeli ELki są rożnych producentów, to małe są szanse, że ktoś je dobierał, więc tutaj przydałaby się wymiana na nowy kwartet dobranych lamp. Warto sprawdzić także kondensatory wewnątrz wzmacniacza, te zasilające, jak i sprzęgające.

Moim zdaniem nie ma co ruszać na razie małych lampek, jak nie wykazują objaw zużycia (ich trwałość jest bardzo duża). Jeżeli ELki są rożnych producentów, to małe są szanse, że ktoś je dobierał, więc tutaj przydałaby się wymiana na nowy kwartet dobranych lamp. Warto sprawdzić także kondensatory wewnątrz wzmacniacza, te zasilające, jak i sprzęgające.

Witam.

Kondensatory wymienione na Mundorfy i Sprague. Stare już mocno odbiegały od swoich wartości. Myślę jeszcze nad rezystorami, bo są węglówki. Ale tu wstawił bym Vishay- Dalle.

Jan

Witam.

Kondensatory wymienione na Mundorfy i Sprague. Stare już mocno odbiegały od swoich wartości. Myślę jeszcze nad rezystorami, bo są węglówki. Ale tu wstawił bym Vishay- Dalle.

Jan

Węglówki, ale jakie, osiowe? Właśnie moim zdaniem najlepsze byłyby węglowe osiowe np. firmy Allen Bradley, ale są też japońskie i niemieckie odmiany.

piszesz że lampa jest dla ciebie tematem nowym, trzeba dac do serwisu niech ci sprawdzą lampki ile jeszcze wytrzymają, pomierzą we wzmacniaczu co trzeba.

Dobór najlepszych elementów wcale nie gwarantuje sukcesu. Szczególnie że jakośc elementów oceniamy przez pryzmat ceny

Właśnie dlatego pytam się na forum. Jest tu z pewnością spora grupa osób, które znają temat.

Odnośnie lamp, nie sądzę, by zbieranina, jaką są 84 z wypustu RCA, Tungsram i Philipsa, była

odpowiednio zparowana. Co do serwisów, mam mieszane uczucia. Wolę kupić dobierany kwartet od

zaufanego sprzedawcy. Kondensatory dobierałem w/g moich doświadczeń z wzmacniaczy tranzystorowych.

Jan

Kondensatory wymienione na Mundorfy i Sprague.

to rewelacyjnie oceniany top vintage

gra fajnym dźwiękiem, lepszym moim zdaniem od Dynaco ST-35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdy zaczniesz wkładać do niego "audiofilskie" elementy zrobisz niego takiego chinola po upgrade

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Taipan.

Czemu nie, proszę o namiar na jakiś dobry serwis. W mojej miejscowości, raczej nic nie znajdę. Mieszkam w okolicach Warszawy.

Mamel, jak w nim były kondy, które powinny mieć 20 mikro a trzymały około 8 to raczej nie są sprawne. Rezystory Dalle wstawiam do wzmacniaczy i zawsze efekt jest wymierny. Wzmacniacz gra bardziej otwarcie i z dużą ilością detali. Nie wiem, czy to źle, że chcę wymienić węglówki, których przypadłością jest rozjazd parametrów w czasie. Chcę zastosować metal film rezystory. Może to dziwne, ale ma on cieszyć. Może przesadzam, ale ...

Mogę wstawić Rikeny. Mam ich trochę , w tranzystorowym sprzęcie sprawdzają się wyśmienicie.

Pozdrawiam i dziękuję za cenne uwagi. Czekam na więcej.

Jan

rezystorami Dali spieprzyłeś barwę wzmacniacza, dołóż do tego kompletem 4 x 6P14C-EW i będzie prawie manley :(

do vintage albo trzeba mieć podejście (i to się nazywa restaurowanie) albo jest się psujem

jedyne co wymaga w staruszkach wymiany to elektrolity (nie na "byleco" z Wolumenu)

niezbędna też jest kontrola wartości rezystorów węglowych

ale to przecież nie mój cyrk ...

Mamel.

Wręcz przeciwnie, dzięki za cenne uwagi. Rezystorów jeszcze nie wymieniłem. Kondy nie trzymały parametrów, więc wymieniłem. Rezystory wpierw pomierzę. Wzmacniacz zas kupiłem właśnie na Wolumenie !!!. Za 100 -kę. Troszeczkę za szybko zareagowałem na sprzęt i sprzedawca się zorientował, że chcę kupić. No i ,,wyśrubował ,, cenę. Wiem, że w lampówce ważne są transformatory, te jak widać są dobre, bo i ja przeczytałem trochę recenzji i wiele osób pisze o nim dobrze.

Dzięki. Potrafię słuchać, więc się pytam.

Jan

Drogo nie znaczy dobrze

wymiana kondziołków na pałę niczemu nie służy

Polecam co Fonar na Mińskiej, ale tam nie znajdziesz nawet na gram audiofilizmu

poczytaj sobie na trioda.pl forum, kącik audiofilski,Jakie kondensatory najlepsze w torze sygnałowym?

temat bardzo kontrowersyjny, warto go przeczytać czyli cena nie jest wyznacznikiem jakości

Polecam co Fonar na Mińskiej, ale tam nie znajdziesz nawet na gram audiofilizmu

czy aby ???????????????????????????????????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proponuję poobserwować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taipan.

Wspaniała stronka, o coś takiego mi chodzi, jest wiele cennych uwag. Jak widać nie palnąłem gafy, M-cap Supreme wypadają dobrze a te właśnie wstawiłem. Miałem ich sporo więc wstawiłem. Napięcia były dobre.

Dzięki.

JAn

Dziękuję Kolegom za pomoc. Wiele z tego co napisaliście pomaga mi zrozumieć ideę pracy nad wzmacniaczami lampowymi.

Mamel.

Pomogłeś mi w pewnej spreawie, masz rację , wszystko robi się pod klijenta. Napisałem do gościa, który zaopatruje mnie w części. Facet jest z Honh Kongu. Chętnie przygarnie ten wzmak, szczególnie, że jest on na 127 V. Ja poszukam następnego i będę miał sporo kasy na

czści do odnowienia. Nie wiedziałem, że aż tak są cenione. Fakt gra ładnie. Ja wypiaskowałem w nim obudowy traf i pomalowałem elegancko. Obudowę zdemontowałem i całą wygrzałem w 900 stopniach w piecu z kontrolowaną atmosferą wewnątrz. Beztlenowy. Pojechała do cynowania i została pięknie pokryta cyną na błysk. Grawer napuścił na czarno napisy i wygląda jak nówka. Jedynie grawer mnie kosztował. Ale chyba warto było, bo pięknie się prezentuje. Lamp już nie ruszam, sam sobie gość wymieni na to co chce.

Jak znajdę znowu coś ciekawego do odbudowania, napiszę.

Jak pisałem, lampa nie jest moją domeną. Jednak chba znów poszukam czegoś lampowego, bo ciepły dźwięk tego sprzętu miło zgrywa się z moją hybrydą Luxmana D105U.

Jeszcze jedno, przypomniałem sobie, że kiedyś woziłem sprzęt do niejakiego Kałuży, pewnie znów odnowię kontakt.

Pozdrawiam.

Jan

fuksa trafiłeś extra -:)

czesz ten stary Wolumen, coraz trudniej trafić na coś sensownego ale przy odrobinie farta jak widać można

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.