Skocz do zawartości
IGNORED

Problem wysokiej temperatury przy GM70

miku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam monobloki na GM70.

Na razie stoja sobie w wersji szkieletu aluminiowego, wszystko poza lampami schowane jest wewnatrz (obudowa tower)

W koncu zamierzam je wlozyc do ladnej skrzyneczki z drewna.

Tyl zostawie z blacha perforowana, jednak boki i przod bedzie obudowany. w gornej pokrywie sa wyciete otwory wokol lampy GM70.

zasilacz lampowy no 6D22S a pierwszy stopnien to 6e5p.

wszystko pieknie, tylko ze ta lampa wytwarza duzo ciepla.

Mam do kolegow dwa pytania,

Czy stosowaliscie kiedys radiatory na lampach (takie wyciete pod srednice lampy, odprowadzajace cieplo)

Jakie sa sposoby pasywnego wymuszania dobrego chlodzenia?

Ja mysle o stworzeniu wyzszej obudowy, z przerwa od dolu, zeby powietrze dobrze krazylo.

Ponadto chcialbym zamonowac jakis analogowy wskaznik temperatury. (to tez ladnie wyglada)

slyszeliscie gdzie mozna taki wskaznik dorwac? chodzi mi o cos podobnego do amperomierza, ktory juz mam na przodzie.

Zdjecia beda jak dotre do domu.

https://www.audiostereo.pl/topic/92402-problem-wysokiej-temperatury-przy-gm70/

Myślę że elementy od najchłodniejszych na dole do najgorętszych na górze w obudowie.

U dołu od tyłu otwór(czy w o ogóle spód z blachy perforowanej.), górna blacha z otworami przy lampach (to już masz), tak jak to robią niektóre firmy.

No i z tyłu na górnej części też otwór. Powinien się wytworzyć samoistnie ruch ciepłego powietrza. Bo jak dasz cały tył z siatki to już czegoś takiego nie będzie.

Co do samego chłodzenia lamp myślę, że jest to kwestia drugorzędna bo widziałem już ogromne PP, które nie miały żadnego dodatkowego chłodzenia lamp.

a jaka jest bezpieczna temperatura pracy dla gm70?

To nie tranzystor, dopóki bańka się nie stopi a anoda nie będzie świecić na czerwono to jest ok.

Pod warunkiem że nie zostaną przekroczona moc wydzielana na lampie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.