Skocz do zawartości
IGNORED

Procesor 9.2 onkyo co o nim powiecie?

Marcin Skrzypczak

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz zastanawiam sie czy 5009 dac do sypialni 25mkw,a do salonu procesor plus wzmacniacz...

Poniewaz juz idzie wzmacniacz pm 5500 a jak w poprzednim wątku ustaliłem nie podłacze go pre out do 5009 bo powstanie 18 kanałowy chaos

Gość Gość

(Konto usunięte)

Poniewaz zastanawiam sie czy 5009 dac do sypialni 25mkw,a do salonu procesor plus wzmacniacz...

Poniewaz juz idzie wzmacniacz pm 5500 a jak w poprzednim wątku ustaliłem nie podłacze go pre out do 5009 bo powstanie 18 kanałowy chaos

Jaki chaos? Jakie 18 kanałów?

Możesz do wyjść pre-out 5009 podłączyć końcówkę którą będziesz miał i uzyskasz lepszy efekt 9.2.

Po co Ci 5009 w sypialni? Też tam chcesz zbudować kino domowe?

Nie rozumiem co da mi dodatkowo taka sama koncówka mocy jak w 5009 jest taki sam blok zasilania?

czy te 220w przy 6 ohm w 5009 i 220w przy 6 ohm

w koncówce 5500 są lepsze?

Jaki chaos? Jakie 18 kanałów?

Możesz do wyjść pre-out 5009 podłączyć końcówkę którą będziesz miał i uzyskasz lepszy efekt 9.2.

Po co Ci 5009 w sypialni? Też tam chcesz zbudować kino domowe?

Przepraszam 9 kanałow tyle ze z koncowką 5500 mialo stworzyc to 9 kanałow pro czyli 9 kanalow z ampli plus dodatkowe zasilanie na dodatkowe 9 glosnikow...ilosc kanałow nadal bylaby 9...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie rozumiem co poprawi pa mc 5500 podłaczony pre out do 5009?

Jeśli ta końcówka ma większą moc jet ten amplituner to takie połączenie da Ci lepszą jakość. Ale nie znam tej końcówki, to Ty zamawiałeś no to chyba jest lepsza od 5009 bo jaki byłby sens takiego zakupu?

A już najlepiej byłoby wykorzystać końcówki mocy w 5500 i 5009. Np. z amplitunera zasilić tyły a fronty i center z 5500. Dowiedz się czy jest mozliwość połączeń bi-amping z 5500. Wtedy by to miało sens.

A najlepiej to sprzedać 5009 bo można za niego dostać przyzwoite pieniądze i kupić dobry procesor.

Jeśli ta końcówka ma większą moc jet ten amplituner to takie połączenie da Ci lepszą jakość. Ale nie znam tej końcówki, to Ty zamawiałeś no to chyba jest lepsza od 5009 bo jaki byłby sens takiego zakupu?

A już najlepiej byłoby wykorzystać końcówki mocy w 5500 i 5009. Np. z amplitunera zasilić tyły a fronty i center z 5500. Dowiedz się czy jest mozliwość połączeń bi-amping z 5500. Wtedy by to miało sens.

A najlepiej to sprzedać 5009 bo można za niego dostać przyzwoite pieniądze i kupić dobry procesor.

Ma bi amping ta koncowka pa mc 5500...

Chyba jednak sprzedam 5009 i do kupie procesor onkyo pr sc 5509...

Rozmawialem z eic i powiedzieli ze podlaczenie koncówki do 5009 da okolo 5% poprawy,a polaczenie procesora z koncowka jest o 35,40% slyszalna poprawa w stosunku do ampli;-)

wielki szacun dla pracownikow eic za tak dokladne wyliczenie poprawy jakosci dzwieku i wyrazenie jej w procentach ;)

PS ciekawe o ile % wzrasta komfort jazdy po przesiadce z bmw serii 5 do 7

wielki szacun dla pracownikow eic za tak dokladne wyliczenie poprawy jakosci dzwieku i wyrazenie jej w procentach ;)

PS ciekawe o ile % wzrasta komfort jazdy po przesiadce z bmw serii 5 do 7

No tego musiałbys sie zapytac takowych uzytkowników...

Ja ze swojej strony moge powiedziec Ci ze przesiadka z mercedesa 211 na s klasse jest nieporównywalna;-)

Ale to nie forum motoryzacyjne...

Poprostu uswiadomiliscie mi ze mialem błedny pogląd i teraz juz mysle inaczej...

Kupie (najprawdopodobniej) ten procesor onkyo i zostane przy 9.2 plus 2 satelitki wyzej nad lcd i raz bede do koncertow itp uzywał wide a do kina hide:-)

Ale wracając do początku,mozecie mi cos napisac o tym procku?

Pozdrawiam

P.s z czasem bede starał sie Wam nie podrzucac takich "kąsków" jak to 18.2 zeby naprawic swój wizerunek w Waszych oczach...

Mam rowniez inne pytanie...

Zalozmy ze ostatecznie zostaje procesor plus koncówka mocy onkyo...9 glosnikow i 2 suby...

Do tego mam rowniez cd onkyo 7555 i blue onkyo...ps3...

I z tym nie mam problemu...

Problem mam mianowicie z ampli stereo onkyo 8555

Do czego moge go wykorzystac w tym pomieszczeniu?

9 glosnikow i 2 suby beda podl pod procesor...

Jeśli miałbym dać jakąś radę jak najefektywniej zainwestować środki to sugerowałbym:

- zostawić onkyo 5009. Procek + końcówka osobno w tym przypadku nie wniesie większej różnicy, gdyż końcówka jest dokładnie ta sama co w ampli, więc uzysk będzie tylko na procku vs sekcja cyfrowa w ampli. A tak się składa że ta ma dwa osobne zasilacze i jest bardzo dobrej jakości.

- sprzedać obecne głośniki

- kupić dobry zestaw 7.2 (to da jakieś 238% przyrostu jakości :) i ew. jak chcesz to podłączysz jeszcze te dwa przednie-górne z tego co Ci zostanie

- tego starego amplitunera stereo do niczego tu już nie wykorzystasz

- odtwarzacz CD możesz spokojnie zostawić - będzie znacznie lepszy niż odtwarzacz BR

- jak już końcówka jedzie i musi zostać, to wykorzystałbym na jeden z poniższych sposobów:

- bi-amping z ampli (ampli steruje np. sekcjami wysokotonowymi, końcówka - niskotonowymi)

- fronty zasilać z ampli w bi-ampingu, końcówka zasila centralny i resztę

Jeśli miałbym dać jakąś radę jak najefektywniej zainwestować środki to sugerowałbym:

- zostawić onkyo 5009. Procek + końcówka osobno w tym przypadku nie wniesie większej różnicy, gdyż końcówka jest dokładnie ta sama co w ampli, więc uzysk będzie tylko na procku vs sekcja cyfrowa w ampli. A tak się składa że ta ma dwa osobne zasilacze i jest bardzo dobrej jakości.

- kupić dobry zestaw 7.2 (to da jakieś 238% przyrostu jakości :) i ew. jak chcesz to podłączysz jeszcze te dwa przednie-górne z tego co Ci zostanie

- odtwarzacz CD możesz spokojnie zostawić - będzie znacznie lepszy niż odtwarzacz BR

- jak już końcówka jedzie i musi zostać, to wykorzystałbym na jeden z poniższych sposobów:

- bi-amping z ampli (ampli steruje np. sekcjami wysokotonowymi, końcówka - niskotonowymi)

Czyli 5009 plus końcowka bedzie lepszym rozwiazaniem niz pozbycie sie 5009 i dokupienie procka?

A te glosniki 7.2 jakie bylyby odpowiednie?

Te siesty sa zle?

Znajomy mi je polecil...posluchalem z onkyo 906 i spodobaly mi sie...

Stwierdzilem ze z 5009 tez dobrze wypadna i wedlug mojej subiektywnej opini graja przyzwoicie...

Czyli sekcja cyfrowa w ampli 5009 jest lepsza niz w procku?

A reklamuja ten procek jako hi end...

Nie napisałem, że ampli (jako pre) jest lepszy niż procek, tylko że ma bardzo dobrą sekcję cyfrową z dwoma osobnymi zasilaczami i uzysk z zastąpienia jej prockiem może być śladowy.

Oczywiście trzeba przyjąć, że pre+końcówka będą ciut lepsze niż sam ampli, pytanie czy różnica warta jest dopłaty. Gdyby końcówka była znacznie lepsza - wtedy to co innego.

Najlepiej zostaw sobie ampli a kasę przeznaczoną na końcówkę przeznacz na kolumny. Siesty to low-end (gdzie jest Radul, pojawił się tag-trigger) i ich wymiana na coś ze średniej półki da skok zasadniczy a nie iluzoryczny. Możesz je sobie zostawić jako afektowe, ale LCR to powinny być lepsze głośniki.

W ogóle rozważania czy proc z końcówką czy sam topowy ampli jest trochę bez sensu w sytuacji gdy i tak grają budżetowe głośniki.

W linkach macie "bebechy" amplitunera, procesora i końcówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać że:

- końcówka to ampli bez sekcji cyfrowej

- tylnia ścianka ampli i procesora są takie same oprócz, co oczywiste, parteru

Generalnie wszystko wskazuje też, że procek to też jakaś mutacja amplitunera i to on jest generalnie dawcą organów i do procka i do końcówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie napisałem, że ampli (jako pre) jest lepszy niż procek, tylko że ma bardzo dobrą sekcję cyfrową z dwoma osobnymi zasilaczami i uzysk z zastąpienia jej prockiem może być śladowy.

Oczywiście trzeba przyjąć, że pre+końcówka będą ciut lepsze niż sam ampli, pytanie czy różnica warta jest dopłaty. Gdyby końcówka była znacznie lepsza - wtedy to co innego.

Najlepiej zostaw sobie ampli a kasę przeznaczoną na końcówkę przeznacz na kolumny. Siesty to low-end (gdzie jest Radul, pojawił się tag-trigger) i ich wymiana na coś ze średniej półki da skok zasadniczy a nie iluzoryczny. Możesz je sobie zostawić jako afektowe, ale LCR to powinny być lepsze głośniki.

W ogóle rozważania czy proc z końcówką czy sam topowy ampli jest trochę bez sensu w sytuacji gdy i tak grają budżetowe głośniki.

W linkach macie "bebechy" amplitunera, procesora i końcówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać że:

- końcówka to ampli bez sekcji cyfrowej

- tylnia ścianka ampli i procesora są takie same oprócz, co oczywiste, parteru

Generalnie wszystko wskazuje też, że procek to też jakaś mutacja amplitunera i to on jest generalnie dawcą organów i do procka i do końcówki.

Radul co to znaczy?tag trigger?

Jakie bykyby dobre LCR ktore wizualnie pasowalyby do siest?

Lub inne?

A suby?

Mam 2 aktivy 250 tonsil...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radul to taki nick, co się zawsze nagle pojawia jak gdziekolwiek pojawi się coś o tonsilach :)

Co do kolumn to musisz trochę pogrzebać, tu wybór jest ogromny, zakres cenowy również. Tu zobaczysz największy progres.

W każdym razie sam musisz trochę poczytać, pogłówkować, posłuchać, porównać, tu nie ma prostych recept. Pracę domową trzeba odrobić.

Mam jeszcze pytanie od mojego przyjaciela...

Tak jak pisalem wczesniej,ma 906 onkyo i nie chce zmieniac...

Ma zestaw 7.1 siesta tonsil i 2 zeusy jako stereo

I pyta sie czy jakby dokupil taka koncowke jak ja czyli onkyo 5500 i jeszcze jeden sub to zrobilby zestaw 7.2 do kina i zeusy na bi amp na stereo?

I pyta sie czy jakby dokupil taka koncowke jak ja czyli onkyo 5500 i jeszcze jeden sub to zrobilby zestaw 7.2 do kina i zeusy na bi amp na stereo?

Przepraszam 5.1 siesta i 2 zeusy...

Przepraszam 5.1 siesta i 2 zeusy...

Znalazł w instrukcji ze jest tylko 1 wyjscie pre out sub...

Wiec 7.2 odpada prawda?

Zostanie mu tylko po dokupieniu koncowki wzmocnienie frontow na bi i podlaczenie centr do koncowki...a w 906 zostanie surr l p i surr back l p i sub prawda?

A moze na to mi odpowiecie?

Gdy podlacze ten ampli 5009 do tego wzmacniacza pm 5500 i pod ampli zostanie 6 glosnikow efektowych czyli fr poszerzane,surr i surr back i 2 suby a central i fronty na bi amp w pm 5500 to czy w ampli oznaczam te glosniki jako not use jak sa po pre out?

A audysey wychwyta te glosniki podlaczone pod pm 5500?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.