Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-100B + tor cyfrowy

filus

Rekomendowane odpowiedzi

Od przeszlo trzech dni ciesze sie jak dziecko brzmieniem Yaqina MC-100B (poki co wymienione sa kondensatory oraz lampy) – na dniach zamierzam wyslac go do naszego forumowego kolegi Muda44 na bardziej kompleksowe modyfikacje. Z brzmienia jestem nieprawdopodobnie zadowolony (wczesniej Yamaha AX1) - literalnie nie wyobrazam sobie powrotu do tranzystora.

Reszta zestawu to:

• Denon DVD-2910 (dvd-audio i SACD)
  • Paradigm Studio 40v4
  • Audioquest type 6

Jako ze zrodlo nie jest zbyt audiofilskie w kwestii odczytu plyt CD – nagrywam plyty DVD-AUDIO – ostatnio miedzy innymi Peter Gabriel Half Blood 24bit/96khz co sprawia nie mam ochoty patrzec juz w strone 16 bitowych plyt CD :) Roznica jest tak kolosalna, ze przy zwyklej plycie CD mam wrazenie, iz ktos narzucil koc na glosniki a wokal cofnal sie przynajmniej dwa metry do tylu, nie mowiac juz o szczegółowosci oraz detalach.

Jako ze nagrywanie plyt DVD-AUDIO uwazam za etap przejsciowy – chcialbym stworzyc w pelni cyfrowy tor czyli zrodlo cyfrowe + DAC. I tu wlasnie pojawia sie moja prosba o pomoc.

Przeczytalem gro watkow na naszym forum jednak dalej nie znajduje zero jedynkowej odpowiedzi na moje rozterki.

Jaki zestaw rekomendujecie abym byl w stanie z pliku cyfrowego FLAC lub WAVE odbierac sygnal przynajmniej tak dobry jak obecnie z denona dvd-2910 lub lepiej.

1. Czy slusznym jest szukanie zintegrowanego serwera plikow z DAC-kiem?
  2. Czy moze powinienem spojrzec w strone DAC-ow „stand alone” ala Havana (tyle ze bardziej przyszlosciowe 24bitowe) i zrodlo cyfrowe dolaczyc oddzielnie
  3. Jesli odzielnie to jaki system sterowania biblioteka? via iphone? Ipad?

Jestem w pelnie otwarty na kolegow i kolezanki propozycje/sugestie. Bede bardziej jak wdzieczny za każde słowo w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/92560-yaqin-mc-100b-tor-cyfrowy/
  • 6 miesięcy później...

Kurcze - nikt nie pomógł ... No to może ja podpowiem, że Cambridge Audio ma fajny odtwarzacz sieciowy za niecałe 3 tys. Ponoć najlepszy w cenie do 10 tys. ZaznAczam: nigdy jeszcze nie słuchałem - ale jestem nim zInteresowany. Pozdrawiam

rozpoznawałem ten temat jakiś czas temu aż zdenerwowany stwierdziłem że za wcześnie na poważniejsze inwestycje, z kilku względów;

możliwości jest kilka, z czego najwygodniejsze to

1) odtwarzacz strumieniowy z wbudowanym przetwornikiem

2) odtw. multimedialny + DAC

3) dysk sieciowy/serwer + DAC

4) laptop + DAC - tutaj pomijam.

generalnie doszedłem do wniosku że opcja 1) odpada, ponieważ ceny nie są absolutnie adekwatne do możliwości tych playerów. głównie dlatego że prawie żaden z nich nie ma wbudowanego HDD, co jest dla mnie absolutnym absurdem. mało tego, większość z nich ma porty USB które nie obsługują partycji NTFS więc absurd się potęguje. po trzecie, polscy dystrybutorzy żartują z cenami. denon 720 na amazonie jest za pół ceny polskiej - czyli 1k. mniejsza o to. te playery mają miejsce na HDD ale producent musi wyprzedać co naprodukował a poza tym niektórzy kupują te playery więc na rozwój trzeba jeszcze poczekać. 3 tysiące za playera który, owszem na dobry wew. DAC ale muszę zgrywać po kilka albumów na pendrive żeby posłuchać za każdym razem ? postawić dysk sieciowy podbijając koszt o 80% ? bez sensu.

3) dysk sieciowy to lepsze rozwiązanie, ale jego budowa to też koszt - serwer dobrej klasy (qnap, synology) kosztuje.

na dziś stwierdziłem że najlepszym rozwiązaniem jest 2). odtwarzaczy multimedialnych jest multum, a ceny bardzo przystępne. popcorn hour i dune hd to wiodący producenci i ich sprzęt do 1k zł można spokojnie kupić, dokupić dysk do środka, puścić sygnał przez DAC i już można się cieszyć muzyką; dodatkowo większość z nich przy podpięciu do sieci da się obsługiwać z poziomu iphone/android, więc zaleta przy np,. przeglądaniu folderów. jest to rozwiązanie pośrednie w stosunku do 1) i 3) bo mamy i odtwarzacz plików wszelkiej maści, dostęp do dysków bez potrzeby budowania serwera, niski koszt zakupu odtwarzacza a więc większość gotówki można przeznaczyć na lepszy DAC. z czasem można postawić dysk sieciowy i wtedy już w ogóle problem z głowy.

w powyższym pominąłem jakość dźwięku strumieniowców, nie słuchałem wielu i nie porównywałem z przetwornikami dedykowanymi więc można ew,. poczytać ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.