Skocz do zawartości
IGNORED

Uzycie granitu w audio

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

tak czy inaczej zmieniam koncepcje z granitowych blatow na debowe . gdybym nie zalozyl tego watku pewnie popelnil bym spory blad na szczescie nie jestem sam w swiecie audio

O! bardzo to ciekaw :)

Panowie, proszę Was - nie róbcie sobie z faceta jaj :)

Achmed, blat ma być twardy, stabilny i ciężki. A z czego będzie wykonany to tylko kwestia estetyki a nie "walorów sonicznych". Jak Tobie sie podoba to może być nawet z różowego gównolitu aby spełniał trzy podstawowe warunki.

Masza,

ja piszę na poważnie.

Uściślę:

-same blaty jak najbardziej powinny być stabilne, natomiast na blaty powinno się postawić platformy antywibracyjne, zwłaszcza pod lampę.

Podłożenie zwykłego korka o grubości 1 cm pod moje Dynaco spowodowało znakomite otwarcie sceny, wszystko nabrało powietrza i lekkości.

W większości transportów pomaga dociążenie , u mnie spowodowało zmulenie.

Pozostają próby na "własnym materiale"

pzdr

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

jesli zastosuje blat z kolcami , podkladkami opartymi na metalowej ramie stolika to blaty nie beda pelnily roli platformy antywibracyjnej ?

pomimo tego powinienem isc dalej i stosowac na to typową platforme antywibracyjna ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Ahmed,

zrób blat, jaki chcesz, a na próbę podłóż pod lampiaka korek, o którym wspomniałem wyżej. Chodzi o wytłumienie rezonansów własnych urządzenia.

Stabilny blat izoluje tylko od zewnętrznych.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

O! bardzo to ciekaw :)

Panowie, proszę Was - nie róbcie sobie z faceta jaj :)

Achmed, blat ma być twardy, stabilny i ciężki. A z czego będzie wykonany to tylko kwestia estetyki a nie "walorów sonicznych". Jak Tobie sie podoba to może być nawet z różowego gównolitu aby spełniał trzy podstawowe warunki.

To o co właściwie chodzi, skoro nie o dźwięk? Skoro uważasz, że ma stać na twardym, to zrób coś takiego - połóż rękę na transformatorze zasilającym włączonego lampowca, a następnie przeanalizuj konsekwencje zaobserwowanego zjawiska. Jeśli nawet u Ciebie nie drga, to nie znaczy, że u innych też sobie spokojnie siedzi. Jak postawisz wzmacniacz na twardym podłożu, to zmaksymalizujesz przeniesienie drgań transformatora na lampy.

ogladam inne dosc drogie stoliki i np Rogoz-Audio stosuje balast w nogach stolikow . ja tez mam mozliwosc stosowania balastu jak np suchy piasek . czy jest tu sens stosowania takiego balastu ?

To o co właściwie chodzi, skoro nie o dźwięk? Skoro uważasz, że ma stać na twardym, to zrób coś takiego - połóż rękę na transformatorze zasilającym włączonego lampowca, a następnie przeanalizuj konsekwencje zaobserwowanego zjawiska. Jeśli nawet u Ciebie nie drga, to nie znaczy, że u innych też sobie spokojnie siedzi. Jak postawisz wzmacniacz na twardym podłożu, to zmaksymalizujesz przeniesienie drgań transformatora na lampy.

Michelangelo masz słuszność. W moim przypadku ręka położona na obudowie transformatora wyczuwa jego drgania. Mam w związku z tym pytanie. Czy na tej obudowie można położyć kawałek grubej gumy a na niej kawał solidnego czegoś np. granitu aby te drgania zniwelować? Czy takie dociążenie od góry nie uszkodzi transformatora i w konsekwencji sama wzmacniacza?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

u mnie danego efektu nie zaowazylem jesli chodzi o trafa

tak sobie mysle . u mnie nogi stolika w tym wypadku rury dzialaja przeciez jak komora rezonansow i jesli jest pusta to wzbudza ja sie w niej fale i przez to prawdopodobnie stolik jest bardziej podatny na wszelkie stukniecia pukniecia . zaraz pomysle nad zapelnieniem . dociazeniem tych nozek suchym piaskiem i zobacyzmy jaki efekt bedzie . mysle ze bedzie duzo lepiej jesli chodzi o rezonanse

dwie godziny walczylem ale udalo sie . zapelnilem nogi stolika suchym piaskem . stolik poczatkowo wazyl 10 kg bez blatow . z piaskiem 16 kg

efekt mikrofonowania zmiejszyl sie . drgania nie przenosza sie juz tak po calym stoliku jak to przedtem bylo . przyklad. pre a koncowke mam na 2 polkach . gdy piasku nie bylo wystarczylo w koncwoke lekko palcem puknoc a w pre na 2 polce byl juz efekt slychac . teraz tego prawie nie slychac . no i wwystarczylo w noge lekko palcem puknoc i byl efekt mikrofonowania . z piaskiem tego nie ma . cale szczescie ze moje 2 godziny nad napelnieniem tych nog nie poszly na marne .

dodam jeszcze ze urzadzenia na innych polkach nie przenosza juz drgan na inne polki tak jak przedtem to mialo miejsce z blu ray na dolnej polce . przedtem gdy przeskakiwala plyta na inna sciezke efekt mikrofonowania byl slyszalny . teraz go nie ma

tak czy inaczej polecam to jesli ktos chce odizolowac sprzed od drgan

napisalem do pana ktory rozprowadza stoliki rogoz - audio

odpisal mi tak

"balast wyrównuje (linearyzuje) podatność rezonansową całego układu (jego reakcję na wzbudzenia dynamiczne - podkolorowania wąskopasmowe o silnych amplitudach). Stalowe profile rurowe zapewniają sztywność i wytrzymałość na obciążenia statyczne i są efektywne dla wibracji o długim okresie drgań (bas) - natomiast, jako materiał o wysokiej gęstości, posiadają swoje rezonanse o wysokich składowych (tzw. dzwonienie - z ang. ,,ringing"), które balast pochłania (jako materiał o niskiej gęstości). W efekcie dźwięk jest pozbawiony sygnatur (łatwo rozpoznawalnych podkolorowań dla niektórych częstotliwości). Podkolorowania w wąskich pasmach nie maskują sąsiednich informacji. Zyskują na tym takie cechy przekazu jak naturalność barw, plastyczność, długość wybrzmień, mikrodynamika, kontrola basu."

Ahmed,

zrób blat, jaki chcesz, a na próbę podłóż pod lampiaka korek, o którym wspomniałem wyżej. Chodzi o wytłumienie rezonansów własnych urządzenia.

Stabilny blat izoluje tylko od zewnętrznych.

możesz rozwinąć swoją myśl o wytłumieniu rezonansów własnych,bo według mnie rezonans własny ma stałą wartość a generują go zarówno drgania od podłoża jak i z eteru,jeżeli podasz drgania zgone z częstotliwością drgańwłasnych masy sprzętu to zajdzie rezonans czyli amplituda się wzmocni

Jak już wspominałem wyżej, wszystkie iformacje znajdziecie na tym forum w wątku poświęconym budowie platformy antywibracyjnej.

Miłej lektury.

pzdr

Wu

rozmawialem z stolarzem . wycenil mi zrobienie takich 4 blatow z litego debu o bejcowanych i polakierowanych na 700 zl . co o tym sadzicie ? duzo malo ?

80 zl kolce wiedz liczac 800 zl taki uprage . sam stolik kosztowal mnie 650 zl . czyli razem okolo 1500 zl taki stolik by mnie wyszedl

a za podobny musial bym zaplaci 2.5 tys bez kolcow . jak by nie bylo to stolik z duzymi regulowanymi kolcami u dolu . komora na balast w nogach i dobrej konstrukcji . swietnie nadajacy sie na uprage . wydaje mi sie ze jest sens

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.