Skocz do zawartości
IGNORED

Mam CD Technics SL-PG390 - Jaki wzmacniacz??? Pomozcie, prosze!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie prosze o opinie, jakiej klasy jest ten odtwarzacz? Czy dorownuje on - powiedzmy - odtwarzaczom takim jak Cambridge Audio C300, NAD serii 300? Jezeli jest to niezbyt wysokiej klasy odtwarzacz, to prosze o szczere opinie. Mam kolumny AA Hyperion i ten odtwarzacz. Poszukuje optymalnego do tego zestawu rozwiazania (wzmacniacza). Gdyby jednak wymiana tego CDka okazala sie konieczna, to wtedy na jaki zestaw? Zaznaczam - dobieram do tych kolumn. Dziekuje za pomoc, bede wdzieczny.

Czy naprawde nie ma nikogo, kto potrafi mi pomoc? Jestem zdesperowany... Jak widze, ze piszecie tyle postow na naprawde najdziwniejsze tematy (!), to jest mi przykto, ze nikt nie pofatyguje sie ze znajacych temat i nie odpowie mi na moja kulturalnie przeciez zadana prosbe... Coz, moze jednak znajda sie ludzie, ktorych interesuja rowniez proste sprawy, a nie jedynie dosyc egzotyczne kwestie, takie jak "zakup stolika pod sprzet audio w cenie 1500 zl..." lub podobne... Z gory dziekuje i pozdrawiam.

To nie jest tak prosto - jak też pytałem o rotela 930ax i co - nico - ani jednej odpowiedzi. Co najgorsze teraz bym go kupił ale okazja już minęła :(

moj brat ma ten odtwarzacz. na poczatek moze byc. Nie ma ewidentnych wad, gra po prostu poprawnie, a biorac pod uwagę smieszną cenę nawet dobrze. Hyperiony na pewno nie pogniewają się na dobry wzmacniacz. Nie piszesz jaki budżet wchodzi w gre. Zakładam że max ok 2000-2500 zł. Polecam posłuchac CA A500, NAD C320 lub 350. Jeśli nowe za drogie, warto poszukać z drugiej ręki - zapłacisz 30-40% taniej niz za nowy. Potem wymiana odtwarzacza na lepszy.

To tak bardzo ogólnie. Podaj więcej danych (budżet, pokój, oczekiwania odnośnie brzmienia), wtedy łatwiej będzie doradzić

Dziekuje za pierwsze odpowiedzi ;-)

Moj budzet to raczej - jak napisaliscie 2 tys. zl na wzmacniacz (moze byc tez amplituner, ale niekoniecznie, choc tuner wbudowany by sie przydal. Oczywiscie nie kino domowe, ktore jak wiem ma juz marna jakosc za te pieniadze). Pokoj to 18 m kw. w kwadracie. Slucham "spokojnej" muzyki, poszukuje raczej precyzyjnego, detalicznego, a przede wszystkim "eleganckiego" i wyrownanego brzmienia - bez dominacji basu, srodka czy sopranow. Raczej nie slucham muzyki tetniacej rytmem i rozszadzajacej sciany, ale... dobrze by bylo, gdyby i z taka pozywka ow wzmacniacz/amplituner sobie poradzil. Stawiam glownie na dobra jakosc vocali, chorkow, instrumentow akustycznych (elektronika nie musi brzmiec idealnie). Poszukuje brzmienia zywego, ale naturalnego jednoczesnie i bardzo przyjemnego dla ucha (lubie, jak muzyka "saczy" sie z glosnikow i w pewnym momencie moge stwierdzic "oho, gra to juz ze 2 godziny i zupelnie mnie nie zmeczylo - przeciwnie, wprawilo w dobry nastroj"). Oczywiscie warunkiem jest tez precyzyjne pozycjonowanie sceny stereo... Aha, jak brzmi ten odtwarzacz Technicsa w porownaniu chocby z odtwarzaczem Yamaha CDX-396 badz Cambridge Audio C300? Dziekuje, pozdrawiam

tak sie zdesperowales, z w zasadzie zadajesz pytania retoryczne, gdyz nikt nie jest w stanie na nie odpowiedziec . Nikt oprócz ciebie samego. Sam musisz posluchac i sam wybrac. No a do tego byłoby super, gdybys sie pochwalił potem na forum co "usłyszałeś".

Mając 2 tys zdecydowanie szukalbym czegos z drugiej reki. Ale kazdy w tym zakresie ma swoje upodobania.

Proponuje takze kupic wzmacniacz a nie amplituner. Radio dokupisz za 100-200 zł a i tak ciekawych audycji jest coraz mniej i są przesuwane na po północy.

pokój kwadratowy - jesli tylko możesz ustaw kolumny diagonalnie. Ineczej bedziesz mial naprawde spory problem z rezonansami i generalnie z stereofonią