Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna pomoc w budowie replik Tannoy System 800

Jareen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Naszła mnie ochota zbudowania replik tych wspaniałych jak na moje ucho monitorów, a że jestem w posiadaniu 6szt. dualkoncentryków 1678 i dedykowanych zwrotnic, nic nie szkodzi na przeszkodzie. Posiadam wszelkie wymiary oraz litraż komory, jednak bez rezultatu poszukuję wymiarów rurek BR. Czy ktoś z forumowiczów dysponuje planami bądź ma sposób jak takie szczegóły budowy odnaleźć?

Pozdrawiam

Jeśli nikt nie będzie wiedział zapytaj w grupie Tannoy Yahoo, siedzi tam trochę DIYowców, może pomogą.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ajajaj doszło do ciekawej pomyłki. Postanowiłem przyjrzeć się głośnikom, po 3 latach zajrzałem do pudła w których były i wszystko się zgadza, z jedną poprawką - to są głośniki typu 2046 a więc 20cm dualkoncentryk, takie jak stosowane w System 800, profile 635, i8AW. Tak więc klonujemy system 800 :)

Ajajaj doszło do ciekawej pomyłki. Postanowiłem przyjrzeć się głośnikom, po 3 latach zajrzałem do pudła w których były i wszystko się zgadza, z jedną poprawką - to są głośniki typu 2046 a więc 20cm dualkoncentryk, takie jak stosowane w System 800, profile 635, i8AW. Tak więc klonujemy system 800 :)

Napisałem Ci cos na priv, ale teraz to juz nieaktualne

Witam forumowiczów.

Naszła mnie ochota zbudowania replik tych wspaniałych jak na moje ucho monitorów, a że jestem w posiadaniu 6szt. dualkoncentryków 1678 i dedykowanych zwrotnic, nic nie szkodzi na przeszkodzie. Posiadam wszelkie wymiary oraz litraż komory, jednak bez rezultatu poszukuję wymiarów rurek BR. Czy ktoś z forumowiczów dysponuje planami bądź ma sposób jak takie szczegóły budowy odnaleźć?

Pozdrawiam

Tu masz instrukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w niej na str 8. jest wykres impedancji, z którego wynika że całe to ustrojstwo jest strojone na 40 Hz. A następnej stronie pisze, że głośnik pracuje w 21 litrach. Więc oblicz sobie (choćby za pomocą programu WinIsd) wymiary bass-refleksów.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Witam ponownie, milczałem ze względu na wyjazd.

Dziękuję za wszelką pomoc, kuzyn55 - dziękuję za instrukcję, tej nie znalazłem a będzie bardzo przydatna przy budowie. Mr.X - Również dziękuję za chęć pomocy :)

Ze względu na to, że posiadam aż 6 głośników 2046 bardzo możliwe, że równolegle zbuduję drugi model oparty o ten sam przetwornik - Profile 635 / D50. Dysponuję kompletem wymiarów do budowy tego modelu, w razie gdyby ktoś potrzebował, chętnie się podzielę.

Oczywiście będę informował o postępie w gromadzeniu informacji i postępie samej budowy.

Nastąpił spory skok wiedzy jaką posiadam na temat głośników 2046. Posiadam już komplet parametrów TS do tego zakumplowałem się z pewnym panem z Tannoya, udostepnił mi część danych odnośnie budowy Profile 635, mam też note katalogowa rurek BR stosowanych w system 800. Nic tylko budować.

Ukryta Zawartość

Warto je zrobić aktywnie.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dzieki kolego ahaja, w linku od Ciebie ktoś dokładnie opisał wszystkie kluczowie wielkości "as original" budując System 800 + center. Ale zastanawia mnie tylko, czemu w kolumnach jest tylko jeden port BR a nie dwa. Policzył powierzchnie obu i zastosował odpowiedni ale jeden?

Co do uaktywnienia - jestem na etapie budowy syma, gdybym miał 2 takie samo trafo... Sugestia mogłaby przerodzić się w czyn. Ale z drugiej strony nie byłoby zabawy z różnymi wzmacniaczami.

Jedyne co rozważam to to czy robić dokładne repliki osiemsetek czy coś z zachowaniem litrażu ale w innej formie. Samemu ciężko będzie mi wykonać te ścięte rogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.