Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kroki z speaker workshop

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za te informacje.

Muszę zrobić pomiary jeszcze raz bo poprzednio zmieniłem wysokość mikrofonu.

Generalnie myślałem, że w programach symulujących można korzystać z pomiarów bez obudowy a w programie zadać wielkość obudowy, położenie głośników i ilość wytłumienia.

W ten sposób nie trzeba by składać wcześniej skrzynki.

Można ale musiałbyś sobie zrobić obudowę DIN lub jedną z obudów pomiarowych Visatonu. Wtedy we właściwościach możesz sobie wybrać której obudowy używałeś i wtedy możesz symulować prawie wszystko łacznie z rozłożeniem głośników na przedniej ściance.

Tutaj znajdziesz obudowy pomiarowe Visatonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...
Lub inaczej. Z odległości z której będzie się słuchać i wysokości gdzie znajduje się oś głośnika wysokotonowego poprowadzić linię prostą do środka głośnika niskośredniotonowego i mikrofon ustawić na tej lini w odległości 1m od kolumny.
I tu mogę się zgodzić :)

Generalnie myślałem, że w programach symulujących można korzystać z pomiarów bez obudowy a w programie zadać wielkość obudowy, położenie głośników i ilość wytłumienia.

W ten sposób nie trzeba by składać wcześniej skrzynki.

Ale żadna symulacja nie zastapi Ci rzeczywistości. Więc chyba lepiej mierzyć już tak jak będziesz słuchał, wtedy masz pewność, że tak jak zaprojektujesz tak wlasnie bedzie.

El sueño de la razón produce monstruos.

Ale żadna symulacja nie zastapi Ci rzeczywistości. Więc chyba lepiej mierzyć już tak jak będziesz słuchał, wtedy masz pewność, że tak jak zaprojektujesz tak wlasnie bedzie.

Też za bardzo nie wierzę w tą symulację rozmieszczenia głośników i wymiarów obudowy, ale może się mylę.

Wiem na pewno z doświadczenia że jeżeli pomierzy się głosniki w gotowych obudowach i pomiary zastosuje się do symulacji zwrotnicy to symulacja jest bardzo podobna do pomiarów gotowej zwrotnicy.

Ja stosowałem prawie takie same zwrotnice jak z symulacji wprowadzając jedynie lekkie korekty wartości elementów.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Wiem na pewno z doświadczenia że jeżeli pomierzy się głosniki w gotowych obudowach i pomiary zastosuje się do symulacji zwrotnicy to symulacja jest bardzo podobna do pomiarów gotowej zwrotnicy.

Zgadzam się z tym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.