Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt audio - pokoj 11m^2

Szymex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od razu na wstępie przyznam, że nie znam się na sprzęcie audio, dlatego też proszę o szczere porady.

Sprawa wygląda następująco. Pokój ma 11m^2 (dokladnie 2,4x4,6m) i wysokosc 3m (nie wiem czy to wplywa jakos na akustyke, ale wydaje mi sie, że może tak być). Potrzebuję sprzętu audio, ale po pierwsze i najważniejsze nie wiem co jest najlepszym wyborem (wieża, kolumny, glosniki stereo). Ze względu na metraz chyba odradzicie mi kolumny, ale poczekam na potwierdzenie od Was.

Sprzet ma sluzyc do:

- TV (dekoder UPC)

- konsola PlayStation 3

- odsluch muzyki z komputera (to przede wszystkim)

- flimy z komputera na TV

Jesli chodzi o muzyke, to przede wszystkich RnB (czyli przydaloby sie troche bassu) ale takze od czasu do czasu rock, alternatywa. Zalezy mi na czystym dzwieku, nie na ciaglym dudnieniu, ale takze z dobrym bassem. Domyślam się, ze do odsluchu muzyki z komputera (notebooka) bedzie tez potrzebna jaka zew. karta dzwiekowa, ale tym zajme sie pozniej. Dlatego prosze o rade najpierw na czym sie koncentrowac (wieza, kolumny, glosniki) i podanie jakis znanych czesto polecanych modeli.

Jesli chodzi o budzet, to jestem w stanie pozbierac chwile i poczekac z kupnem, ale powiedzmy ze na chwile obecna jest to kwota 1000zł. I sprzet uzywany jak najbardziej wchodzi w gre. Z gory dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/92897-sprz%C4%99t-audio-pokoj-11m2/

uzywane napewno znajdziesz na allegro czy ebayu 2.0 ze wzmacniaczem ale ja bym zaproponowal nowy sprzet 2.1 naprzyklad edifier S530D ktory tez mam i uzywam go takze do kompa i PS3 ale do TV mam 5.1 S550 bo sie po prostu tutaj najlepiej sprawuje.

Na twoj pokuj to jest nawet az za duzy sprzet ale bedziesz mial wszystkie mozliwosci podlaczenia jak optyk itd.

Jest duzo opinii na temat tych glosnikow w niemczech tutaj mozesz sobie strony przetlumaczyc i mysle ze bedziesz bardzo zadowolony z takiego rozwiazania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj niezbyt dobrze go ocenili

Dodatkowo w jaki sposob podlaczyc do tego jednoczesnie konsole, TV i komputer?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli sprzęt używany to wzmak + monitory powinieneś skompletować w tej cenie. Efekt może być o niebo lepszy niż z komputerówki czy monitorów aktywnych w tej cenie. Polecę stare KEF-y (a może Tannoy M2 się trafi?) i do tego wzmak od Rotela. Szukajcie a znajdziecie , tylko jeśli na allegro to pilnie studiuj komentarze sprzedawców.

nie wiem jak mogli ten sprzet zle ocenic to jest jedyny test na swiecie gdzie dokladnie ten zestaw slabo wychodzi czyli dla mnie absolutnie nie wazny.

Jednoczesnie do niczego nie podlaczysz wszystkich sprzetow. Ale przeciesz mozesz sobie w zaleznosci co chcesz sluchac i uzywac podlanczac prawidlowy kabel.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Marca 2012 - źródła tylko PC, zaraz będą zgłoszenia żeby wywalić ze stereo
Ukryte przez misiomor, 17 Marca 2012 - źródła tylko PC, zaraz będą zgłoszenia żeby wywalić ze stereo

Jeszcze prosze o przeniesienie tego tematu do dzialu stereo (tam gdzie o tym napisalem), bo przeciez typowe glosniki PC odpadaja.

M1 i M2 są moim zdaniem znakomite, MX-y to inna szkoła, mogą się podobać jeśli ktoś lubi taki dźwięk a F-ki to już zupełnie inna bajka, mi się nie podobały. W takim pokoju stawiałbym na monitory, w podłogowce się nie pakuj.

Ok, czyli M1 M2 szukac, a M2,5? bo takie tez widzialem... i na jaki przedzial cenowy za uzywki sie spodziewac (bo niechcialbym przeplacic)? Jeszcze jakas alternatywa odnosnie glosnikow, czy jednak szukac tylko tych?

Udalo mi sie zarezerwowac Tannoy M2, choc wciaz prosilbym o potwierdzenie, ze poradza sobie z tak dynamiczna muzyka jak RnB. Jesli tak to teraz czas na wzmacniacz, chcialbym sie zmiescic w 500zl, aczkolwiek troche ponad tez przezyje.

Tannoy M2 to leciwa konstrukcja i nie pchałbym sie w nia mając 500zł... Zamówiłbym na allegro skrzynki 10-12litrów (strojenie na 50-45Hz) za ok 200-300zl i wstawił do nich taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O zwrotnice popros wlasciciela sklepu i powinien Ci udostepnic.

Sam mam teraz takie monitorki i basu jest sporo nawet w 25m^2.

Do tego wzmak za 200-300zł i wydaje mi sie to najlepsza propozycja...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co znaczy, że z diy różnie to bywa?:) Bywa tyle, że sklepowe kolumny kosztujące często 3tysiące można złożyć samemu za 500-600zł. I masz to samo w dowolnym wykończeniu pod siebie dobranym, no ale bez firmowej naklejki... Tylko pytanie czy ta naklejka gra? Jak masz dostęp do tannoy m2 to weź je ze sobą i zapraszam do siebie, porównamy te cuda z moimi monitorkami:)

Nie trzeba się znać, aby skompletować sobie dobry sprzęt. Wystarczy tylko ze zrozumieniem czasem poczytać kilka rzeczy. Skrzynki zamawiasz (projekt mogę udostępnić), a polutować okablowanie w kolumnach chyba filozofią nie jest...

Za 200-300zł to będzie wzmak na jakimś STK zapewne...

Kolejne brednie... Właśnie po takich nieudokumentowanych wypowiedziach powiela się dalej bzdury w sieci.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co znaczy, że z diy różnie to bywa?:) Bywa tyle, że sklepowe kolumny kosztujące często 3tysiące można złożyć samemu za 500-600zł. I masz to samo w dowolnym wykończeniu pod siebie dobranym, no ale bez firmowej naklejki... Tylko pytanie czy ta naklejka gra? Jak masz dostęp do tannoy m2 to weź je ze sobą i zapraszam do siebie, porównamy te cuda z moimi monitorkami:)

Nie trzeba się znać, aby skompletować sobie dobry sprzęt. Wystarczy tylko ze zrozumieniem czasem poczytać kilka rzeczy. Skrzynki zamawiasz (projekt mogę udostępnić), a polutować okablowanie w kolumnach chyba filozofią nie jest...

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 21.03.2012 - 09:38 napisał

Za 200-300zł to będzie wzmak na jakimś STK zapewne...

Kolejne brednie... Właśnie po takich nieudokumentowanych wypowiedziach powiela się dalej bzdury w sieci.

Co do 1) tak masz rację, ale zazwyczaj ma to sens przy większych kwotach. Sam napisałeś, że same skrzynki to 300pln. Do tego reszta oraz... umiejętności DIY. P.S. Te Tannoye to była jedna z lepszych konstrukcji wtedy i za tą kasę (400-500pln) nie chwytałbym się DIY bo to nie ma sensu.

co do 2) Nie licząc vintagu (a to już naprawdę ruletka) to większość używanych wzmaków w tej cenie jest gotowych końcówkach albo ma je w przedwzmacniaczu.

Te Tannoye to była jedna z lepszych konstrukcji wtedy i za tą kasę (400-500pln) nie chwytałbym się DIY bo to nie ma sensu.

Robiłem już wiele projektów w tej kwocie i każda biła na głowę tannoye... Tylko trzeba podejść do tematu z głową a nie kupować alfredy i inne wynalazki.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wskaż proszę dobrze udokumentowany (ma go wykonać początkujący, który dopiero dowiedział się z której strony trzyma się lutownicę) projekt zestawu minimonitorów w cenie całkowitej do 500pln dającej się pogonić wzmakiem 2x25W@8Ohm. Sam się zainteresuję :)

P.S. O tym, że mają grać lepiej od M2 nie wspominam.

RC-971 - to przedwzmacniacz więc przy Twoim budżecie to nie dasz rady jeszcze kupić końcówki mocy do tego zestawu. Prędzej już któryś z początkiem RA. Dobrym wyborem także są wzmacniacze Luxmana i przy odrobinie szczęścia można kupić do 350zł egzemplarz grający naprawdę ładnie. Najlepszym jednak wyjściem byłoby gdybyś miał możliwość odsłuchu różnych wzmacniaczy i wybrać model który brzmieniowo odpowiadałby Tobie.

Co do kolumn to ostatnio słyszałem zestaw KEF Cresta 1 z wzmacniaczem Denona DM-50 i byłem bardzo miło zaskoczony brzmieniem.

Wskaż proszę dobrze udokumentowany (ma go wykonać początkujący, który dopiero dowiedział się z której strony trzyma się lutownicę) projekt zestawu minimonitorów w cenie całkowitej do 500pln dającej się pogonić wzmakiem 2x25W@8Ohm. Sam się zainteresuję :)

P.S. O tym, że mają grać lepiej od M2 nie wspominam.

Proszę. Jeden z projektów na mojej stronie.

Ukryta Zawartość

i przykładowo monitorki 8-10litrów na 14SK+AWX od STXa.

Rozrysować obudowę zachowując odpowiedni litraż chyba problemem nie będzie...

Schemat zwrotki poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.