Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CS 505-4 problem

kot_filemon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądałem różne tematy z podobnymi problemami, ale nie bardzo znalazłem odpowiedź.

Jestem w posiadaniu kilkuletniego gramofonu Dual CS 505-4 (kupiłem używany). Ramię wyważone, nacisk igły przestawiany był od 1,25 do 2, antyskating przestawiany od 0 do 2. Oryginalna igła Dual 168E, aktualnie wymieniona na nową Ortofon OM 10.

Problem polega na tym, że mimo regulacji, wymiany igły itp. cały czas w podobnych fragmentach płyt igła przeskakuje. Przy antyskatingu ustawionym na 0 jest jakby nieco lepiej, ale i tak skacze (zmniejszyłem bo igła skacze w kierunku odśrodkowym). Te same płyty grane były na nowym Denonie DP 300F i grał czystko, bez przeskoków. Co może być nie tak z tym Dualem?

Pozdrawiam

Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/92974-dual-cs-505-4-problem/

Witam.

Przeglądałem różne tematy z podobnymi problemami, ale nie bardzo znalazłem odpowiedź.

Jestem w posiadaniu kilkuletniego gramofonu Dual CS 505-4 (kupiłem używany). Ramię wyważone, nacisk igły przestawiany był od 1,25 do 2, antyskating przestawiany od 0 do 2. Oryginalna igła Dual 168E, aktualnie wymieniona na nową Ortofon OM 10.

Problem polega na tym, że mimo regulacji, wymiany igły itp. cały czas w podobnych fragmentach płyt igła przeskakuje. Przy antyskatingu ustawionym na 0 jest jakby nieco lepiej, ale i tak skacze (zmniejszyłem bo igła skacze w kierunku odśrodkowym). Te same płyty grane były na nowym Denonie DP 300F i grał czystko, bez przeskoków. Co może być nie tak z tym Dualem?

Pozdrawiam

Wojtek

Może podpórka winy ramienia jest krzywo i za wysoko. Zobacz czy pomiędzy belką ramienia opuszczonego na płytę a ta podpórką jest odpowiedni prześwit. Trzeba posprawdzać w różnych miejscach płyty, i przy brzegu, i bliżej środka longplaya.

Pozdro,

Yul

Dzięki za odpowiedzi.

Przy opuszczonym ramieniu odległość od windy jest jak na zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W każdym fragmencie płyty praktycznie jest podobnie. Problem chyba nie jest z tym związany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używałeś szablonu do ustawiania wkładki?

Jest dobrze wypoziomowany?

Wypoziomowanie jest ok. Wymieniałem samą igłę, wkładki nie ruszałem. Ale szablon dostałem z nową igłą, sprawdzałem ustawienie i zdaje się być ok.

Czy ramię chodzi lekko, bez żadnych oporów? Nie kręciłeś śrubkami ?

Chodzi lekko. Nic przy ramieniu nie grzebałem.

Może ktoś się orientuje, czy gdzieś w okolicach Poznania można go oddać do diagnostyki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.