Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO 608 - problem z HDMI - "no signal"

BMC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc.

Posiadam amplituner ONKYO 608 prawie dwa lata. Gwarancji już nie mam. Do tej pory nie było najmniejszych zastrzeżeń do jego pracy. Od tygodnia po włączeniu (nie zawsze - czasami) pojawia się komunikat "no signal" na wszystkich portach HDMI. Pod HDMI mam podłączone: dekoder TV, PC, blue-ray. Menu z Onkyo na ekranie TV się wyświetla, a więc sygnał z amplitunera wychodzi (TV podpięty pod HDMI out).

Sygnał powraca i wszystko działa jeżeli wyłącze z prądu ampli, wyciągne wszystkie wtyczki HDMI a następnie po paru minutach wszystko podłącze z powrotem. Wtedy działa. O CO CHODZI???

Oczywiście do czasu.

Przeczytałem co było na ten temat w necie. Dowiedziałem się o słabej jakości kondensatorach, które wysychają (100 uF/6,3V - 5 szt.) zamontowanych na płycie HDMI w modelu 606.

Z tego co zauważyłem, po ilości informacji w sieci, w 606 to bardzo powszechna usterka. Objawy te same co u mnie. Poprosiłem znajomego elektronika i wymieniliśmy 5 podejrzanych kondensatorów.

Niestety nie pomogło.

I teraz moje pytania:

1. Czy przyczyną może być któryś z podłączonych kabli HDMI? (choć nie chce mi się w to wierzyć)

2. Czy przyczyną może być któreś z podpiętych urządzeń (PC, bluray) - nie chcę popaść w paranoję ale niedawno zmieniłem bluray, właśnie w tym samym czasie, kiedy pierwszy raz pojawiło się "no signal".

3. Czy może być jakaś inna usterka na płycie HDMI, która powoduje to co wyżej opisałem.

4, Czy może zastosowaliśmy równie słabe kondki?

Proszę o jakieś wskazówki. Nie dzwoniłem jeszcze do serwisu, ale podejrzewam, że koszt naprawy u nich plus kurier nie będzie mi się opłacało. Zamierzałem sprzedać ten amplituner i kupić inny z pre-out'em i do tego wzmacniacz stereo z funkcją HT-bypass aby móc się równolegle cieszyć ze stereo i kina domowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/92982-onkyo-608-problem-z-hdmi-no-signal/

A czy wejście cyfrowe Coaxial i Optyczne ma ten sam problem? Dlaczego nie kupiels z polską gwarancja? Czy przypozadkowanie żrodła się zgadza?

Wejścia coaxial nie sprawdzałem. Wejścia optyczne są dwa i oba działają bez zarzutu.

Kupiłem z polską gwarancją tylko zapomniałem przedłużyć, więc po roku się skończyła.

Przyporządkowanie źródeł się zgadza.

Czy po wymianie kondensatorów obraz może być gorszej jakości? Mam wrażenie, że obraz w HD jest lepszy gdy dekoder podpięty jest bezpośrednio pod TV. W SD tego nie ma - amplituner poprawia zdecydowanie obraz.

Polska gwarancja bez przedłużania ma 2 lata. Nie potrzebnie wymieniałeś kondensatory teraz juz ci nie naprawia bo robiłeś sam. Nie może być tak że obraz jest pogarszany w HD. Natomiast aby się upewnic daj W wyjsciu obrazu nie skalowanie tylko THRU albo cos w tym stylu żeby tylko przepuszczał. Może wina obrazu jest bo tronie gorszego kabla od ampli do TV. Co do zlacza to dziwny problem. Wróżył bym tutaj raczej awarie układu odpowiedzialnego za HDMI – jakiś procesor niż kondensatorow.

Polska gwarancja bez przedłużania ma 2 lata. Nie potrzebnie wymieniałeś kondensatory teraz juz ci nie naprawia bo robiłeś sam. Nie może być tak że obraz jest pogarszany w HD. Natomiast aby się upewnic daj W wyjsciu obrazu nie skalowanie tylko THRU albo cos w tym stylu żeby tylko przepuszczał. Może wina obrazu jest bo tronie gorszego kabla od ampli do TV. Co do zlacza to dziwny problem. Wróżył bym tutaj raczej awarie układu odpowiedzialnego za HDMI – jakiś procesor niż kondensatorow.

Dzięki za odpowiedź.

Muszę to sprawdzić, bo myślałem, że tylko rok. Choć faktycznie, po ingerencji i tak nie ma to teraz w ogóle znaczenia.

Posprawdzam jeszcze obraz i jeśli dojdę do wniosku, że obraz jest gorszy przepuszczając go przez ampli, to wlutuję z powrotem oryginalne kondensatory (nie wyrzuciłem ich).

Jest jeszcze jedna dziwna rzecz. W tej chwili po HDMI jest tylko podłączony dekoder TV SAT (wizja po HDMI, dźwięk optykiem). Odłączyłem całkowicie blueray a PC podłączyłem bezpośrednio do TV (po HDMI) a dźwięk do ampli optykiem.

I od 4 dni nie pojawia się "no signal" nic się nie wiesza, a wcześniej raz dziennie był zwis.

O co chodzi? Gdzie szukać przyczyny? Wcześniej byłem pewien, że to wina płytki HDMI ONKYO. Teraz już sam nie wiem.

Czary mary?

Witam.

Wymieniłem dwa kable HDMI i nie podłączyłem PC. Blueray wpiąłem z powrotem. Póki co wszystko działa.

Nie wiem czy można wyciągnąć wniosek, że to wina podłączonego komputera osobistego. A nawet jeśli, to dlaczego?

Czyli dwa urzadzenia działaja ok. Zrob jeszcze jedna zagadkowa kombinacje. Podlacz tylko komputer i zobacz czy wtedy problem wystepuje. Potestuj rozne kable zobaczysz. Moze faktycznie. Lub jeszcze jedna opcja gniazdo HDMI do ktorego masz wpietego lapka powoduje zwarcie jest luzne nie kontaktuje itp. Sprawdz sam laptop w tym gzniezdzie co zwykle. Pozniej jesli problem bedzi wystepowal zmien gniazdo. Jesli problem bedzie wystepowal. komp jest niekompatybilny? Czemu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.