Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość wkładki a igła

sanders

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Vlado,ja pisałem o nacisku z jakim powinna pracować nowa wkładka,właśnie do 30 godż,tak robiłem u siebie z nowymi wkładkami,np Nagaoka 1,8-2,3 g.

Ustawiałem do 30 godż 1,8-1,9,po tym czasie na 2g,używam jej do płyt stanu Vg-Ex,pracuje już koło 250 godż,nic się nie dzieje złego,jak czytała po 30 godż tak i czyta obecnie,zawieszenie trzyma!

Masz racje właśnie w ten sposób dobija się wkładki,

Nagaoka kupiona wiadomo gdzie.

• 4 tygodnie później...

Odświeżam wątek. Otóż po korekcji przeciwwagi jakiś czas było ok. W końcu zauważyłem, że wkładka znowu jest niżej. Uznałem, że to kwestia niedopowiedniej przeciwwagi. Wcześniej korzystałem z standardowej dołączonej do gramofonu - 55 g(chyba). Ciężarek wisiał więc na samym końcu "trzpienia" od ramienia. Uznałem, że wszelkie małe ruchy wokół gramofonu(chociażby zamykanie pokrywy) sprawiają, że deliktanie się osuwa, co miało być przyczyną opadania wkładki. Założyłem przeciwwagę 75g, ustawiłem nacisk 1,807. Ciężarek dobrze się trzyma, jednak wkładka jest nisko - trochę wyżej niż na wcześniejszych zdjęciach. Nie wnikam już co jest przyczyną takiego stanu, a pytanie jedynie jakie są negatywne strony takiego ustawienia ? Czy dopóki body wkładki nie dotyka płyty :), można bez obaw słuchać ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.