Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie kolumn

Orzeł

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum Witam wszystkich :)

Wpadł mi w ręce ostatnio komplet głośników do Altonów 110 w stanie do regeneracji(pare razy już regenetrowałem więc nie mam problemu z naprawą) . Mam zamiar zbudowac zestaw kolumn na tych głośnikach który mniej więcej wyglądać będzie tak:

- GDN 30/80/4 w osobnej skrzyni ok 70l

- GDN 16/80 i prawdopodobnie GDWK 10/80 jako wysoka kolumna podłogowa.

Mam teraz kilka pytań na które niezabardzo umię znaleźć odpowiedź a szukam już od kilku dni:

- WinISD podaje mi otwór br śr 10cm 17cm długości przy strojeniu na 37Hz przy litrażu dokładnie 63,4l. Jakiej wielkości były by 2 otwory br? Jakiej objętości są wasze obudowy do tych głośników i jak się spisują?

- Czy w kolumnie z głośnikami średnio i wysoko tonowymi mógł bym zastosowac GDN 20/60 tak aby GDN 30/80 miały za zadanie odtwarzanie najnizszego pasma dźwięku?

Obudowy zostaną wykonane z płyty wiórowej grubosc 18mm.

Czekam na waszą szybką odpowiedź ponieważ mam teraz kilka dni wolnego i chciał bym zabrać się za budowę skrzynek.

Dzięki i pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/93211-pomoc-w-budowie-kolumn/

Jeśli masz głośniki do regeneracji, to obliczenia w WinIsd możesz sobie darować. Po prostu nie jest możliwe po regeneracji uzyskanie fabrycznych parametrów, więc i dane producenta nie będą mogły być podstawą do obliczeń.

1.kiedys robilem paczki maja podobne/zadne doswiadczenie w tej dziedzinie, uzywalem podobnych tonsiloskich glosnikow.

z wyliczenia wyszla mi rura o podobnych wilkosciach, okazalo sie ze 1. jest za duza 2. strojenie basu tak nisko spowodowalo ze wcale go nie bylo, dopiero zmniejszenie otworu i skrucenie bas rexflexu nadalo konstrukcji kopa, wiecej wyzszego basu daje pozornie wrazenie ze jest go wiecej, tak jak sie stroi monitory.

2.wciaz wiem malo o budowie kolumn i jesli mial bym sie za to zabierac to zastosowal bym jakis sprawdzony pelny projekt.

wystarczajaco duzo jest zabawy zeby samemu zbudowac zestaw, strojenie go to wyzsza szkola jazdy i jak masz malo doswiadcznia to beda slepe strszaly i metody prob i bledow, tym bardziej z regenerowanymi glosnikami.

poszukaj w watkach diy pasujacy ci projekt i do dziela, albo zloz paczki jak ci wylicznia mowia i baw sie w strojenie.

zycze udanego majsterkowania

pozdro

Witam,

Wiem ze pisze trochę nie w temacie, ale jeżeli ktoś się zna na fornirach i pracy z nimi to poproszę o odpowiedź.

Chciałbym okleić front amplitunera fornirem (palisander bądź orzech) i tu mam zagwozdkę:

Czy w praktyce klei się fornir do plastiku, czy to ma sens. A może są inne sposoby na to.

Czy są do nabycia forniry od razu polakierowane?

Załączam poglądową wizualizacje.

Seb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.