Skocz do zawartości
IGNORED

parę pytań początkującego...

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wydaje mi się, ze forum kino domowe bedzie najlepsze, majac na uwadze zestaw pytań jakie zadam... Sorry, ale nie wystarczy poczytac, teskt czesto jest zbyt bardzo techniczny no i nie wiem, a sprzedawców nie bardzo chce sluchac, bo pierwsze co to mi proponuja sprzet i zazwyczaj zawsze ten co stoi u nich na polce, a nie ten kotry trzeba sprowadzić...

Mam pare zł do wydania , jest to rząd ok. 4-5 tys na amplituner, tyle samo mniej wiecej na głośniki do tego jakis blu ray bedzie no i jest pare dylematow...

1.Przeczytawszy naprawde sporo stron www dalej mam wątpliwosci co daje tak naprawde kanał zwrotny audio? Na chlopski rozum dzwiek idzie przez hdmi z amplitunera i jednoczesnie wraca , ale co mi to daje ? Majac ampli , dzwiek idzie z ampli na tv po hdmi i co potem ?

Pytam tez o to , poniewaz ampli, ktrore maja hdmi 1.4a maja wlasnie zazwyczaj to audio return channel, tylko czy to jest potrzebne czy kolejne bicie piany, aby wyszlo cos nowego dla konsumenta , a co za tym idzie pociagniecie go za kieszen.

Nie wiem bo moze wystarczy mi w zupelnosci cos tanszego z hdmi 1.3?

2. Odtwarzacz sieciowy lub ampli z obsluga lan. Chce puszczasc po wi fi muze w mp3, a najlepiej we flac-u i teraz czy jesli mam apli z obluga lan to bede mogl to zrobic ? Jak to technicznie sie odbywa. Mam router wi-fi i poldaczam go do takiego ampli ? a laptop laczy sie po wi-fi z routerem ? Bo jezeli tak jest to odtwarzacz sieciowy z wi-fi wg mnie jest w ogole zbedny, no chyba, ze ma jeszcze jakies inne zalety, o kotrych nie wiem ...

3 Czy jezeli dokupie koncowke mocy do ampli , aby stereo sluchac poza ampli to mam mozliwosc regulacji barwy dzwieku czy tez sygnal leci czysty ? Pytam o to, poniewaz duzo osob jednak mowi, ze dobry wzmacniacz stereo jes duzo lepszy od super dobrego ampli, ale ampli musze miec bo akustyka mojego pomieszczenia jest tragiczna i tam gdzie mam odlsuch bas zanika. Dla tego zdecydowalem , ze pojde w ampli i sub, a jesli to stereo faktycznie ucierpli no to ew. ta koncowka mocy, tylko jak wyzej, czy mozna podkrecac bas sopran ?

4. Kable, jakie kupic z tych moze nienajtanszych, ale tez i bezsensownie drogich. Bede potrzebowal interkonekty, no i glosnikow. Mozna kupic kabel w media czy castoramie o srednicy 4mm2, typowo glosnikowy za 10-20 zl za metr, albo jakis np. QED za 100-200 za m. Ja rozumiem, ze jak sie wydaje 10 tys czy wiecej za sprzet to trzeba cos lepszego, tylko czy to nie jest popadanie w skrajnosc z mysla, ze jakos dzwieku bedzie lepsza. Wg mnie roznica bedzie nieslyszalna, ale moze sie myle, stad te wszystkie moje pytania....Nie wiem tez jakie interconnecty kupic. NO nie wierze sprzedawcom i koniec, wiec wole tutaj pytac, a tym bardziej kiedy ostatnio w jednym z salonów gosć mi mowil, prosze Pana , te kable są pokryte srebrem , kolosalna roznica w stosudnku do tych miedzianych z marketów, MOim zdaniem to totalna bzdura, bo jesli roznica jest to bedzie znikoma. Mowie o kablach tej samem srednicy rzecz jasna

Sorry za trucie d...., ale moze komus bedzie sie chcialo pare zdan napisac:-)

Michał

1. Jeżeli masz do telewizora wpiętą bezpośrednio antenę, to za pomocą HDMI ARC możesz przesłać dźwięk z TV do amplitunera. Telewizor musi też mieć wbudowaną obsługę kanału zwrotnego. Bez tego musisz podłączyć TV z ampli drugim kablem audio. Jeżeli używasz osobnego tunera SAT/DVB/TV kablowej to kanał zwrotny do niczego nie będzie potrzebny.

2. Jeżeli masz możliwość podpięcia amplitunera pod router WIFI to jedyna różnica między amplitunerami z LAN i WLAN to mniejsza ilość kabli w pokoju.

3. W zależności od trybu pracy amplitunera masz możliwość regulacji barwy dźwięku oraz korzystania z korekcji akustyki pomieszczenia wbudowanych w amplituner podczas używania wyjść pre-amp. Z kupowaniem od razu wzmacniacza pod pre-amp bym się na Twoim miejscu wstrzymał, bo może okazać się, że będziesz zadowolony z brzmienia samego amplitunera.

4. Zamiast kupować drogie kable lepiej te pieniądze wydać na akcję charytatywną dla fundacji na biedne czy chore dzieci itp. Co do interkonektów to powinny być porządne, z dobrym ekranowaniem np. Prolink, Bandridge, Klotz itp.

Witamki

Dzieki za odpowiedz, duzo mi to dało, chcialbym tylko uscislić pare kwestii.

Odp.3 Czyli tak jesli mam w domu wi fi i podlacze router wi fi kablem do amplitunera to normalnie bede mogl sobie odtwarzac muzyke z laptopa na ampli bezprzewodowo?. Laptop laczy sie po wi fi z routerem, a ten wysyla kablem sygnal do amplitunera?tak?

Co z nowym standardem o nazwie FLAC? Czy jesli bede chcial takei cos odsluchac to kwestia raczej obrobki tego w lapie czy tez amplituner musi tez miec w sobie jakis dekoder na tego typu pliki?

Rozwazalem kupno odtwarzacza sieciowego , kotry czyta pliki typu FLAC, ale to moze zbedny gadzet jesli to samo uzyskam bym przez amplituner, tym bardziej kiedy mam w domu router wi fi

I jeszcze odnosnie hdmi 1.3 i 1.4a , jaka jest roznica miedzy tymi standardami, ale chodzi mi o praktyke, bo w folderach to oni napiszą na 2 strony roznic, , chodzi mi glownie o to 3D i czy kable faktycznie musza byc jakies inne co obsługuja 3D...?

Po porstu nie wiem czy ladowac kase w cos nowszego i miec hdmi 1.4a czy tez styknie 1.3. Audio return channel to mi w ogole jest zbedne bo mam tuner n-ki

Dziękuje za rady

1. Tak jak napisał Kolega Mrfx. Ja dodam, że dekoder cyfrowy podłącza się światłowodem i jest OK. Wówczas kanał zwrotny z TV nie jest do niczego potrzebny.

2.

Nie mieszamy komputera z Amplitunerem z wejściem LAN. W Ampli lub Wzmacniaczu Stereo (również takie bywają) jest możliwość podpięcia się pod określone serwery audio-video lub audio i odbioru treści. Zazwyczaj ta funkcjonalność jest ograniczona do określonych serwerów (usług). Wciąż optymalniejsze jest tu stosowanie komputera (mówię o audio) i przesłanie z niego treści do Ampli/Wzmacniacza. Najlepiej to przesłanie realizować w sposób izolowany (światłowód lub USB z izolacją galwaniczną).

3.

Mity!

Wystarczy posłuchać u mnie Ampli za ok. 5tys zł z górno-półkowym wzmacniaczem. Zresztą robiłem jaja na odsłuchach; Ampli był schowany wespół z klasowymi wzmacniaczami. Rozróżnialność: żadna!

Trochę oczywiście przesadzam, ale niewiele.

Jeżeli nastawiasz się na SACD to wydzielenie lepszego wzmacniacza na frontowe głośniki jest dyskusyjne. Lepiej zainwestować w lepszy Ampli. Tym bardziej, że jeśli oddzielny wzmacniacz stereo to już Pure Direct bez udziału regulacji (bas, wysokie,…) Ampli.

4.

Nie zaprzątaj sobie głowy kablami. Tak czy owak na komplet kabli musisz wydać pewnie z 500zł. Tak wychodzi po cenach z MM.

Jeszcze Ad 1:

Ja jestem przeciwnikiem używania Amplitunera jako "mózgu" całego audio-video w domu; wszystkie źródła na Ampli a on jest przełącznikiem. W praktyce okazuje się, że nie do końca to chce działać (głównie po stronie video). Urządzenia nie dogadują się protokołem HDMI. Chyba, że coś się zmieniło przez ostatnie miesiące?

Ja łączę np. odtwarzacz video bezp. z TV. Dźwięk z odtwarzacza na Ampli (zwłaszcza, że mówi się o wyższej jakości RCA nad HDMI ;). Przesyłanie obrazu nie zawsze "zaskakuje" a bo to TV nie potrafi się dogadać, a bo to są włączone inne odbiorniki HDMI i TV włącza się kiedy tego nie chcę,...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.