Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja akustyczna pomieszczenia

Marcin Zając

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowy na forum.

Zajmuje się produkcją muzyki w zasadzie hobbystycznie. Wszystko co napiszę, może się okazać tutaj śmieszne i nieprawdziwe, ale zaryzykuję ;-)

Mianowicie pracuje na wieży Technicsa SC-EH760, leciwy zestaw ma dobre głośniki, procesor trochę szumi, ale przyzwyczaiłem ucho.

Jak do tej pory działam w pokoju i ustawienie głośników nie jest zbyt szczęśliwe, bo mam narożne biurko , stoją na nich głośniki klawiatura i monitor.

Przenieść chciałbym się do piwnicy (ze względu na domowników) konkretnie do tego pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W pierwszej kolejności zastanawiam się nad umieszczeniem "monitorów" i myślałem że dobrym miejscem będzie ustawienie ich w odległości 150 cm od ściany z oknem po środku.

Na podłodze wyłożone będą płytki, a to myślę przyłożyć dywanem (chyba, że to zły pomysł).

Mam sporo czasu, dlatego mogę się bawić w DIY (zależy mi też na minimalizacji kosztów ;-) )

Co przydałoby się do takiego pomieszczenia (jakie ustroje itd.). Co zrobić w pierwszej kolejności? Czy bez pomiarów się nie obędzie?

Pozdrawiam i dzięki za każdą pomocną radę ;-)

Marcin

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93388-adaptacja-akustyczna-pomieszczenia/

Ja bym ustawił monitory na ścianie dolnej na obrazku. Najlepiej na solidnym, czytaj ciężkim i stabilnym standzie (Rogoz, VAP lub DIY).

Dywan szczególnie na podłodze z płytek to bardzo dobry pomysł.

Jak ma być minimalnym kosztem kup paczkę lub dwie wełny mineralnej i zrób pochłaniacze szerokopasmowe.

Receptura tutaj:

Ukryta Zawartość

Ustaw je w miejscach pierwszych odbić i będzie OK. Do teog przydały się jakieś meble, wersalka itp. rzeczy żeby pokój nie był pusty. Im bardziej zagracony tym lepiej.

A jak zostanie kilkaset złotych to pomyśl o zakupie używanego podstawowego wzmacniacza z oferty Denona, Rotela, Marantza itp. i do tego monitory np. Acoustic Energy, Paradigm, itp..

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Dzięki za odpowiedź, teraz w międzyczasie się zorientowałem i takowe panele będę starał się zrobić. Meble będę miał, stary narożnik + fotel większy i jakaś szafka się znajdzie ;)

Ogólnie moje głośniki (podobno i w moim przekonaniu nie są najgorsze) i przyzwyczaiłem się do nich jedynie drażniące są szumy więc sam amplituner by się przydał, z tym że te kolumienki mają kable osobno na każdy głośnik i musiałbym podobierać zwrotnice do nich żeby cokolwiek innego podłączyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.