Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję chętnego do budowy lampy

djrobus1

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim napiszę, od kogo nabyłem sprzęta to zapytam, czy mogę napisać. Może nie potrzebuje rozgłosu i ani żadnej reklamy, w każdym razie jest to użytkownik z innego forum.

Co do dźwięku: nareszcie wiem (usłyszałem) do czego są potrzebne różnego rodzaju loudnesy, reg. barwy i inne "polepszacze" w tańszych i średniej jakości tranach. Są potrzebne, aby nie było widać takiej przepaści dźwiękowej między nimi a dobra lampą czy kozackim tranem.

Ja podłączyłem do nowego nabytku swojego cienkiego cd i szok- nie brakuje basu, ani średnich czy wysokich, wszystko gra równo, dużo bardziej dynamicznie i przyjemnie. Dużo większa szczegółowość więc na nowo będę słuchał swoich płyt- słychać wiecej i dużo lepiej. Dźwięk jest bardziej klarowny, nareszczie usłyszałem scenę za głośnikami, można zlokalizować poszczególne instrumenty bądź wokalistów.

Kozak!!!

Jak dostanę jeszcze lepsze monitory, wygrzeję je deczko wtedy będę mógł powiedzieć więcej lub jak podepnę lepsze cd.

Na razie jestem happy i nie żałuję żadnej wydanej złotówki.

Pozdr

Konstrukcja to PP na EL84 (w moim przypadku 6p14p). U mnie pierwsza trioda to 6n2p-ew, a druga to ecc82 (tak jak w dynaco). Więc układ został zmodyfikowany co do wartości rezystorów. Stopień wstępny i odwracacz to u mnie 2 lampy, z których wykorzystywane jest tylko po jednej połówce- w lewym kanale są używane lewe połówki triod a w prawym prawe, jak lampy stracą emisję (a nie szybko to nastepuje) to można przełożyć z lewego do prawego kanału i są praktycznie nówki. Oczywiście można pozbyć się ecc82 i zrobić wszystko klasycznie na 6n2p-ew lub ecc83, a w wolne miejsce wstawić np. magiczne oko lub pozostawić wolne. Obudowa ma tyle podstawek, że możliwe są chyba wszystkie kombinacje z 6p14p (el84).

Do tego przedwzmacniacz gramofonowy na lampach, 3 wejścia.

Nie mam akurat cyfry pod ręką bo panna ostro ją eksploatuje. Jak będę miał aparacik na stanie to pstryknę coś lepszego. Takie poglądowe fotki z fona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-41115-0-33251700-1337373583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.