Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja karty dźwiękowej i mikrofonu.

FlowPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. To mój pierwszy post, w dodatku na forum o zupełnie obcej mi tematyce także jeśli umieściłem temat nie tam gdzie trzeba to proszę go umieścić w stosownym miejscu.

Mój problem polega na konfiguracji karty dźwiękowej Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro z mikrofonem Shure SV100. Niby wszystko działa ale dźwięk nagrywany przez mikrofon jest bardzo cichy a w dodatku pełny szumów. Na dodatek wystarczy, że nieco go oddalę od siebie i dźwięk już praktycznie do niego nie dociera.

Oba urządzenia są w pełni sprawne, ponieważ karty używam na co dzień do słuchania muzyki a mikrofon był używany z profesjonalnym sprzętem estradowym i działał bez problemów.

Oczywiście grzebałem w ustawieniach próbując zwiększyć czułość i tym podobne ale wystarczy, że to zrobię i już mam więcej szumów niż dźwięku. Mikrofon co prawda nie kosztuje 10 tyś no ale w połączeniu z taką kartką chyba można od niego wymagać braku szumów. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Z tego co czytałem mogę mieć następujące problemy:

- mikrofon jest połączony kablem XLR>JACK i dodatkowo przejściówką na mini jack do karty, dodam, że kabel wygląda na mono (jedna opaska na wtyku) a przejściówka jest stereo (dwie opaski), nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy to właśnie tutaj popełniam błąd,

- potrzebuje ?przedwzmacniacza? czyli czegoś co zapewni wystarczające napięcie w mikrofonie i pozwoli mu działać, zastanawiam się czy moja karta dźwiękowa posiada coś takiego.

Po co to wszystko?

Muszę nagrać krótki film a ze względu na jakość mikrofonu w kamerze chciałem nagrać audio osobno. Jedyne czego oczekuję to dobra jakość dźwięku bez masakrycznych szumów i to, żeby mikrofon wyłapywał głoś mniej więcej z odległości 30-50 cm (nie chcę, żeby mikrofon był widoczny w kadrze)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.