Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do posiadaczy Ampli Onkyo

Rakim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jest to mój debiut liczę na wyrozumiałość - neta przeczesałem i nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie.

Otóż od niedawna stałem się posiadaczem ampli Onkyo TX-NR3007 i mam parę pytań do posiadaczy amplitunerów Onkyo z nowszego sortu a więc serii z TX-NR od 6 do 9 na końcu (no chyba że są jeszcze nowsze :))

-Czy przy odtwarzaniu np. filmu w momencie gdy np następuje zmiana formtu dzwięku słychać załączanie przekaźnika( -ów) a jeśli tak to co on załącza (np. gdy wyświetlane jest menu płyty i dzwięk jest w DPL a potem odtwarzany jest sam film w DD) ?

-Czy jest jakaś możliwość żeby przesłać dzwięk po HDMI do telewizora w momencie gdy ampli jest w trybie standby (chodzi o przesłanie dzwięku z n-ki do tv) ?

-Jako że mój ampli kupiony był bez wyposażenia to czy ktoś wie jakiego typu jest mikrofon pomiarowy - czy jest to zwykły mikrofon pojemnościowy czy jakiś wynalzek ?

I ostatnie pytanko - do czego służą zaciski Front High L/R - chodzi bardziej o to że skoro w srodku mamy 9 końcówek to z czego one są zasilane, czy jest w nich ten sam sygnał co w kanale lewym i prawym.

To chyba na tyle - jak mnie z czymś olśni to dopiszę.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/93472-pytanie-do-posiadaczy-ampli-onkyo/

1. tak slychac pstryk w kazdym amplitunerze tak jest wlacza sie odpowiedni procesor dzwiekowy

2. tak jest taka mozliwosc w suatieniach HDMi musisz zmienic na HDMI Contron ON

3. mikrofon jest audysseya - sam sie keidys nad tym zastanawialem czy mozna podpiac inny przeczuwam ze tak. pod warunkiem ze bedzie on o zblizonej charakterystyce rejestracji dzwieku. Zeby nie byl bardziej detaliczny ani mniej

4. Front High sa to glosniki przednie gorne poszerzaja one scene frontowa nie tylko o horyzont ale takze o pionowe wrazenia. Słuzy do tego dekoder Dolby Pro Logic IIz

Kabelki głosników w moim 5009 mam podłacze dla frontów poszerzonych i frontow podwyzszonych (zone2)

A ktore maja grac zmieniam w ustawieniach

Do koncertow polecam fr poszerzane a do kina podwyzszane

Razem nie zagrają tylko albo te albo te

Jest to wygodne zebys nie musial przepinac kabli

Pozdrawiam

Kabelki głosników w moim 5009 mam podłacze dla frontów poszerzonych i frontow podwyzszonych (zone2)

A ktore maja grac zmieniam w ustawieniach

Jest to wygodne zebys nie musial przepinac kabli

Pozdrawiam

Przepraszam,poszerzane fronty sa pod zone 2

Czyli zrówno głosniki przednie poszerzane jak i podwyższane zasilane są z jedej końcówki - o to mi właśnie chodziło tylko źle trochę sformułowałem pytanie (w środku jest 9 końcówek mocy a zacisków głośnikowych 11). W sumie i tak korzystam z systemu 5.1 i na wiecej skrzynek na razie nie ma szans ze względów lokalowych.

Wracając do tematu mikrofonu - czy zakładając że będzie jakaś tam różnica w czułości między tym fabrycznym a zwykłym to objawi się to tylko mniejszym/większym poziomem wysterowania końcówek mocy po kalibracji czy czymś jeszcze.

Co do HDMI to zaraz powalczę i dam znać jak wyszło.

PS. Czy znalazł się smialek który zagladał do środka lub jeszcze lepiej coś tam dłubał ??

Equalizer audyssey zostanie skonfigurowany na podstawie nieprawidlowych danych jesli charakterystyka mikrofonu bedzie sie znaczaco roznic od orginalnego, ale podejrzewam ze tam jest jakis standardowe chinskie dziadostwo. Tylko trzeba by sie dowiedziec jakie dokladnie.

Albo moze ktos z twoich znajomych tez ma ampli z audyssey i dostal mikrofon? Ostatecznie mozesz isc do sklepu audio, "kupic" ampli z mikrofonem, zawiezc do domu, skalibrowac sobie tylko swoj ampli i odwiezc do sklepu nawet niewypakowany ampli. ;) Albo po prostu poprosic czy by ci nie pozyczyli.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.