Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ja muszę kupić Lampę?

Jaerk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam taką półke o wysokości 30 cm, tylko otwartą z 4 stron. Na niej stoi wzmacniacz. Czujnik temperatury zawiesiłem na wyższej półce bezpośrednio nad jedną z lamp KT-66 (jakieś 9 cm). Wzmacniacz włączyłem i gra ze średnią głośnością , gdzieś 1/3 mocy. Po kilku minutach temperatura wyniosła 39 stopni. Obecnie po godzinie grania 59.

Oczywiście nie wszystkie lampy się grzeją tak samo, ale trzeba ten czynnik wziąć pod uwagę umieszczając na półce otwartej tylko od frontu.

Ok, kupuj lampke, wszadź do szafki, słuchaj na kolumnach od KD i DVD bez DACa i ciesz się

muzyką słuchaną pól godziny dziennie z żoną przy kawie. I nie zawracaj gitary :)

Mam taką półke o wysokości 30 cm, tylko otwartą z 4 stron. Na niej stoi wzmacniacz. Czujnik temperatury zawiesiłem na wyższej półce bezpośrednio nad jedną z lamp KT-66 (jakieś 9 cm). Wzmacniacz włączyłem i gra ze średnią głośnością , gdzieś 1/3 mocy. Po kilku minutach temperatura wyniosła 39 stopni. Obecnie po godzinie grania 59.

Oczywiście nie wszystkie lampy się grzeją tak samo, ale trzeba ten czynnik wziąć pod uwagę umieszczając na półce otwartej tylko od frontu.

I to jest konkret. Będę musiał to powaznie przemyśleć - czy do tej wnęki, czy też szukać innego mebla na ewentualny sprzęt...

Konstruktorzy wielu lampiaków brali ten czynnik pod uwagę i wyszło im, że wzmacniacz można dość szczelnie obudować i też będzie działał latami, czego potwierdzeniem jest mnóstwo takich konstrukcji. Parsknęliby pewnie śmiechem gdybyś ich przestrzegał przed umieszczeniem odkrytego wzmacniacza w otwartej dość wysokiej półce a następnie pokazaliby Ci chętnie te konstrukcje gdybyś nie chciał uwierzyć na słowo.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Parsknęliby pewnie śmiechem gdybyś ich przestrzegał przed umieszczeniem odkrytego wzmacniacza w otwartej dość wysokiej półce a następnie pokazaliby Ci chętnie te konstrukcje gdybyś nie chciał uwierzyć na słowo.

To pokaż mi zamkniętą konstrukcję na lampach KT-66.

Panowie dyskusja się robi z waszej strony akademicka. Jeśli kupię ten sprzęt wsadzę go do tej półki. Jeśli stwierdzę, że faktycznie robi się zbyt gorąco to będę wtedy kombinował z otwartą przestrzenią.

Proszę o uwagi który wzmacniacz brać - większy z lepszym teoretycznie dźwiękiem, bardziej grzejący, czy też tańszy, słabszy(?) dźwiękowo, pewnie chłodniejszy. Proszę wziąć pod uwagę, że nie będę grzebał w środku wzmaka, nie będę go przerabiał. Co najwyżej podmieniał lampy. I tu nasuwa się pytanie o dostępność tychże lamp - zwłaszcza tych 6n5p. To mnie interesuje. I oczywiście jest niebagatelna było nie było różnica w cenie.

Jakie lampy są dostępne możesz sprawdzić tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te które podajesz mają zdaje się zamiennik 6AS7, ale tych akurat nie ma.

Przekopałem ten sklep juz wcześniej. A lampy 6080 będą pasować?

Ukryta Zawartość

Słaby z Ciebie broker w takim razie. Widziałem diabełki w gitarowym wzmacniaczu w standardowej drewnianej obudowie. I jakoś działają i.... nie palą się:) W porównaniu do tego, taka szafka to komfortowe miejsce.

znam takich co denaturat piją i żyją

jedno i drugie tak samo zdrowe

a odnośnie szczelnie obudowanych wzmacniaczy poczytaj na zachodnich forach o proponowanych aktywnych upgrade by tym przegrzanym urządzeniom przedłużyć życie

temperatura zabija nie tylko kondensatory

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Jaerk,czy poczytałeś tak naprawdę dużo w temacie lamp?

Ja nie mam zamiaru odwodzić Cię od zakupu lampy,czytając ten wątek kilku Kolegów zwróciło uwagę na krótkie 30-60minutowe odsłuchy,na mniej jak 2-3 godż nie warto włączac lampiaka.

Druga sprawa,dobre żródło dżwięku,trzecia kolumny,czwarta pomiary biasów z miernikiem w ręku,wymiany lamp,nie tylko mocy,bo będzie chciało się lepiej.

Piszę to były już użytkownik lampy i obcowania z nią 5 lat,lampy z auto-biasem.

Zastanowiłbym się na twoim miejscu jeszcze trochę:)

Pozdrawiam.

<<Jaerk,czy poczytałeś tak naprawdę dużo w temacie lamp?

Ja nie mam zamiaru odwodzić Cię od zakupu lampy,czytając ten wątek kilku Kolegów zwróciło uwagę na krótkie 30-60minutowe odsłuchy,na mniej jak 2-3 godż nie warto włączac lampiaka.

Druga sprawa,dobre żródło dżwięku,trzecia kolumny,czwarta pomiary biasów z miernikiem w ręku,wymiany lamp,nie tylko mocy,bo będzie chciało się lepiej.

Piszę to były już użytkownik lampy i obcowania z nią 5 lat,lampy z auto-biasem.

Zastanowiłbym się na twoim miejscu jeszcze trochę:)

Pozdrawiam.

Dlaczego pozbyłeś się lampy? Z powodu jej upierdliwości, czy też po prostu znudziło Cię jej brzmienie?

Z tego ostrzegawczego postu wynika wniosek - jeśli już kupisz to kup tę na której mniej stracisz.

Również pozdrawiam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dlaczego pozbyłeś się lampy? Z powodu jej upierdliwości, czy też po prostu znudziło Cię jej brzmienie?

Z tego ostrzegawczego postu wynika wniosek - jeśli już kupisz to kup tę na której mniej stracisz.

Również pozdrawiam.

Może nie upierdliwości:)5 lat 2 awarie,jedna poważniejsza,uwalona lampa mocy,przy okazji strzelił kondensator,trochę dymu,smrodu,byłem na miejscu:)

Lampa wciąga,to bezustanne poszukiwania,wymiany lamp mocy,wymiany lamp wchodzących,sterujących,takie lampy kosztują 400-500 zł i więcej,muszą być kupione z dobrego-pewnego żródła,dobrane w pary,kupisz Telefunkeny,za miesiąc już myślisz o Mullardach,RCA,Tung-sol,itd,itd :)

Jak to ma byc pierwsza lampka to MC-10L polecam mialem go ponad 3 lata super wzmacniacz tanie lampki no i gra pieknie wokalami basu ma sporo troche misiowaty ale daje rade wysokie tez fajne zalezy to tez od lamp jakie w nim mamy ale ogolnie to godny uwagi wzmacniacz .

Widzialem ostatnio w ogloszeniu za 1400pln w tej cenie zaden inny tak nie zagra .

Teraz mam tranzystor Baltlab Epoca 2 ma dzwiek bardzo podobny do Yaqina MC-10L na lampach Electro harmonix jednak Baltlab jest bardziej szczegolowy detaliczny szybszy ale nie moge powiedziec jednoznacznie ze lepszy niz Yaqin to wszystko zalezy od reszty systemu i od wlasnych upodoban ;)

Jak to ma byc pierwsza lampka to MC-10L polecam mialem go ponad 3 lata super wzmacniacz tanie lampki no i gra pieknie wokalami basu ma sporo troche misiowaty ale daje rade wysokie tez fajne zalezy to tez od lamp jakie w nim mamy ale ogolnie to godny uwagi wzmacniacz .

Widzialem ostatnio w ogloszeniu za 1400pln w tej cenie zaden inny tak nie zagra .

Teraz mam tranzystor Baltlab Epoca 2 ma dzwiek bardzo podobny do Yaqina MC-10L na lampach Electro harmonix jednak Baltlab jest bardziej szczegolowy detaliczny szybszy ale nie moge powiedziec jednoznacznie ze lepszy niz Yaqin to wszystko zalezy od reszty systemu i od wlasnych upodoban ;)

A jak będzie brzmiał YAQIN - MC-84L w porównaniu do MC-10L (szukam raczej nowego z gwarancją)

A może skoro pamiętasz radio dziadka to zacznij od starego radia? Obędzie się bez zmiany cd, kolumn , klimat lampowy uzyskasz, trójki posłuchasz. Najlepiej z magicznym okiem ja zacząłem swój "powrót" do słuchania muzyki od Nordmende Parsifale. Po drodze są jeszcze gustowne amplitunery z lat 70 -80. Dalej jakoś pójdzie i progresu doświadczysz :)))

A może skoro pamiętasz radio dziadka to zacznij od starego radia? Obędzie się bez zmiany cd, kolumn , klimat lampowy uzyskasz, trójki posłuchasz. Najlepiej z magicznym okiem ja zacząłem swój "powrót" do słuchania muzyki od Nordmende Parsifale. Po drodze są jeszcze gustowne amplitunery z lat 70 -80. Dalej jakoś pójdzie i progresu doświadczysz :)))

Heh. Mam Ampli Pioneer to sobie kupię Pioniera

Ukryta Zawartość

Naprawi mi ktoś??;-)

Ukryta Zawartość

Heh. Mam Ampli Pioneer to sobie kupię Pioniera

To raczej piękny mebel. Mój teść ma dwa podobne, oryginalne lampy w środku, ale chyba nie grają. Ale przecież ważne, by ładnie wyglądały... ;)

Naprawdę nie widziałeś czegoś takiego? Jest ich bardzo dużo, nie tylko na KT66 ale nawet KT88. Jeden z modeli Marshalla jest zbudowany na OŚMIU sztukach KT88

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czyli Panu Taku Hyodo z Lebena mówiąc wprost poje....ło się w głowie, skoro do swoich prostopadłościennych skrzynek pakuje lampy:

CS300 - EL84

CS600 - EL34

pomijam kwestię obudowy, czy jest metalowa, drewniana czy też jest to drewniana szafka lub półka, w konstrukcjach Lebena które wymieniłem lampy są zamknięte w środku obudowy i ciekawy jestem jaka tam panuje temperatura gdy wzmacniacz się rozgrzeje, zwłaszcza w CS600, a przecież takie pudełko prostopadłościenne to dopiero kusi żeby postawić w jakiejś szafce lub wnęce

Ps.

Również uważam, że w miarę posiadanych możliwości należy zapewnić sprzętowi jak najlepsze warunki pracy, ale nie dajmy się zwariować

KT66 to mały pikuś. VTL - ma osiem lamp 6550 !, Audio Research podobnie. To oczywiście nie jest poziom 2tyś, ale chodzi mi o zasadę.

Mam 150W z lampy i wzmacinacz jest ledwo ciepły. Używałem tranzystorowego ModWrighta 150 i można było na nim smażyć jajecznicę i to z grubo krojonym boczkiem.

Każde urządzenie potrzebuje swobodnego przepływu powietrza, ale nie demonizujmy lamp. Rozumiem Masze, który ma diabełki w układzie SET. Ten potwór potrafi podnieść temperaturę w niewielkim pokoju, a latem jest nie do słuchania bez klimatyzacji. Jednak w większości chińskich przypadków łatwiej wywołasz pożar kiepską jakością i wadliwym wykonaniem niż samą temperaturą lamp.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jednak w większości chińskich przypadków łatwiej wywołasz pożar kiepską jakością i wadliwym wykonaniem niż samą temperaturą lamp.

Między innymi właśnie to napisałem. Kolega rozgląda się z chińskim wzmacniaczem a ja do końca im nie ufam.

Łatwiej będzie zgasić jak będzie stał na wierzchu :)

Przynajmniej wyrwać przewód zasilający...

2. Która z powyższych pozycji będzie na dłuższą metę mniej kłopotliwa?

Najlepiej zapomnij o tych wynalazkach i kup sobie chińczyka z rodowodem. Jolidę 502B z drugiej ręki powinieneś wyrwać za 2,5 tyś. Piękne urządzenie, ładnie gra i dużo potrafi napędzić. 5 stów nie majątek (najwyżej kolumny poczekają) a różnica spora.

I najlepiej zapomnij o wszystkich słabiakach (pod względem mocy) na EL34, KT66, czy 6CA7. Odpuść też wszelkie SETy, to zabawa dla audiofili. Będziesz się później kulał dwa lata z doborem kolumn. Jak chcesz słuchać od włączenia, to powinieneś zwrócić uwagę na mocniejsze wzmacniacze na KT88 lub 6550 w PP. Dzwięk może i mniej mniej wyrafinowany, ale jestem pewien, ze bardziej Ci się spodoba.

Jaerk, jak rozumiem szukasz wzmacniacza, który będzie "ładnie" brzmiał i fajnie wyglądał (lampy) podczas niedzielnych niezobowiązujących odsłuchów w czasie rodzinnych spotkań przy kawie. Nie jesteś jakimś ortodoksyjnym audiofilem, który rozkłada muzykę na czynniki pierwsze a muzyka jest czymś co ma uprzyjemnić wspólnie spędzony czas. Sprzęt ma być nowy, niedrogi i mieścić się we wnęce pod TV.Chciałbym Ci zwrócić uwagę, na wzmacniacze lampowe firmy Fatman. Słyszałem je na Audioshow w Sobieskim. Pomimo niepozornego wyglądu wzmacniacz zagrał bardzo fajnym, ładnym dźwiękiem , po prostu miał w sobie to coś co spowodowało,że w tym pokoju chciało się zostać trochę dłużej.Nie jest to jakiś 8 cud świata ale przecież nie tego szukasz.. Sprzęt ma polskiego dystrybutora, więc problem z dostępem do lamp i ewentualnym serwisem nie byłby chyba kłopotem. Moim zdaniem na pewno warto sprawdzić ten sprzęt w swoim systemiem. Być może to jest to czego szukasz. Pozdr!

Jaerk, jak rozumiem szukasz wzmacniacza, który będzie "ładnie" brzmiał i fajnie wyglądał (lampy) podczas niedzielnych niezobowiązujących odsłuchów w czasie rodzinnych spotkań przy kawie. Nie jesteś jakimś ortodoksyjnym audiofilem, który rozkłada muzykę na czynniki pierwsze a muzyka jest czymś co ma uprzyjemnić wspólnie spędzony czas. Sprzęt ma być nowy, niedrogi i mieścić się we wnęce pod TV.Chciałbym Ci zwrócić uwagę, na wzmacniacze lampowe firmy Fatman. Słyszałem je na Audioshow w Sobieskim. Pomimo niepozornego wyglądu wzmacniacz zagrał bardzo fajnym, ładnym dźwiękiem , po prostu miał w sobie to coś co spowodowało,że w tym pokoju chciało się zostać trochę dłużej.Nie jest to jakiś 8 cud świata ale przecież nie tego szukasz.. Sprzęt ma polskiego dystrybutora, więc problem z dostępem do lamp i ewentualnym serwisem nie byłby chyba kłopotem. Moim zdaniem na pewno warto sprawdzić ten sprzęt w swoim systemiem. Być może to jest to czego szukasz. Pozdr!

Pierwsze cztery zdania opisują w 100% moją sytuację. Poczytam, sprawdzę. Dzięki

A jak będzie brzmiał YAQIN - MC-84L w porównaniu do MC-10L (szukam raczej nowego z gwarancją)

Nie slyszalem MC-84L tylko MC-10L co prawda drozszy ale jest juz sprawdzonym piecykiem wiec moze lepiej na poczatek kupic wlasnie MC-10L ale oczywiscie wybor nalezy do Ciebie ;)

Ps. Ja kupielm mojego MC-10L w ciemno czytajac tylko to co o nim pisza na forum i nie zaluje ze go mialem 3 lata bez zadnych problemow technicznych a tego sie wlasnie najbardziej balem przed zakupem .

Jaerk

Przesłuchałeś już coś ? Czy trzeba Cię w dupę kopnąć abyś głowy nie zawracał ? Jak na razie pier**lisz jak stara baba na targu aby tylko gadać. Weź się za przesłuchiwanie wzmacaniaczy a nie dywagowanie jak co i kiedy czy w szafkę wejdzie.

Jaerk

Przesłuchałeś już coś ? Czy trzeba Cię w dupę kopnąć abyś głowy nie zawracał ? Jak na razie pier**lisz jak stara baba na targu aby tylko gadać. Weź się za przesłuchiwanie wzmacaniaczy a nie dywagowanie jak co i kiedy czy w szafkę wejdzie.

Mistrzu:-). Nie przesłuchałem jeszcze niczego. Brak czasu - mieszkam daleko od centrów rozrywki. Ale pociesz się - nie będę już nic pisał dopóki nie kupię. Wiem już mniej więcej wszystko czego się mogłem dowiedzieć. A czego się nie dowiedziałem to wyjdzie w praniu Jak kupię coś to dam znać na forum. Dziękuję wszystkim za porady. Te krytyczne zwłaszcza.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.