Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa pękniętej pokrywy

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy jestem czy sa jakies metody na naprawę pękniętej pokrywy od gramofonu.

Wiem ze sa firmy które robia pokrywy na zamówienie ale wolałbym oryginalną z logo,

Mam małe pęknięcia na 4 i 5 cm.

Na forum znalazłem jak usunąć rysy ale co z peknięciami?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/93600-naprawa-p%C4%99kni%C4%99tej-pokrywy/

eter lub tzw tri (dziś trudne do kupienia -kiedyś był to rozpuszczalnik do usuwania tłustych plam -i gaśnice tzw tetrowe były tym napełniane...)

szklane szczelnie korkowane naczynie --łyżeczka tego tri -i wrzucić wiórków odłamków plexi -tyle ile się da rozpuścić... zamknąć i niech postoi - jak wyjdzie taka lejaca miodowa masa -gęsta ciecz -to delikatne wepchnąć w pekniecie.... lekko nadlać -to super klej do plexi... weżre się w pokrywę -wyschnie -rozpuszczalnik odparuje -to pozostaje pleksi... potem zeszlifować spolerować....

ostrożnie bo obok pokrywa zmatowieje -wiec trzeba zabezpieczyc... tri czy eter żrą -rozpuszczają powierzchnie pleksi....

wiec lepidło musi być gęste -żeby pleksi już nie chciała się rozpuszczać... mało rozpuszczalnika -sporo wiórów.

Sposób jest prostszy. Na jak najmniejszy pędzelek nabrać odrobinę eteru i dotknąć tym pęknięcia. Eter idealnie się rozpływa po szczelinie, wypełniając ją i sklejając. I tak kawałek po kawałku. Warunek - to musi być pęknięcie bez ubytków.

I drugi warunek - nie wdychać bo można "odjechać" :-)

Wireless ma chyba rację. Miałem 2 pęknięcia przy zawiasach - dość paskudne - nic nie pomogło. Znaczy pomogło ale efekt raczej średni i zachodu kupa bo polerowanie itp.

Najlepiej i najszybciej poszukać na ebayu jeżeli jesteś przywiązany do logo , a jeżeli nie, to zrobić w firmie specjalistycznej. Mnie to wyniosło 90 zł ale za to zmiana ze zmęczonej przydymionej pokrywy na przezroczystą, grubą spowodowała, ze gramofon wygląda na 2 razy droższy - przy odsprzedaży jak znalazł - heh

To była konkretna firma projektowo/reklamowa z Inowrocławia. Robiłem prze z kolegę, który juz niestety tam nie pracuje - jakis rok temu.

Mogę wygrzebać namiary na firmę jeżeli chcesz jednak nie wiem czy cena będzie jeszcze aktualna.

No ja mam peknięcie przy zawiasie , wiec chyba szło by wyciąć tylną cześć i dokleic nową. Muszę poszukac firm reklamowych. Tak do 100pln bym mógł dac za odnowienie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość Wireless

(Konto usunięte)

... Tak do 100pln bym mógł dac za odnowienie.

Bumbum - nie wiem, jaki masz gramofon, ale w tej cenie, to imho, jak poszukasz, to na allegro i ebayu kupisz pokrywe S/H nieuszkodzona.

Chyba, że jestes emocjonalnie zwiazany z ta konkretna pokrywa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.