Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zamiennik zamiast Tonsil GDN 20/80/8 Ohm?

drapik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś z Was może zna te głośniki, miał do czynienia z nimi i czy są coś warte?

Nie wiem czy to, aby przypadkiem nie jakiś Voice Kraft.

9536.jpg

Znalazłem na stronie firmy FERROSOUND

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krótki opis tego przetwornika który znalazłem na necie jako GDN 20/80/29/8 Ohm:

Klasyczny głośnik niskotonowy z serii GDN z podwójnym układem magnetycznym. Membrana wykonana została z polipropylenu formowanego ciśnieniowo; zawieszona na miękkim materiale z gumy butylowej. Takie rozwiązanie zapewnia czysty miękki bas, a pozbawiona kopułki wklęsła membrana gwarantuje duży rezonans, a także skok przy dźwięku, który rozchodzi się równomiernie i czysto.

DANE TECHNICZNE:

- Woofer: 200mm membrana formowana ciśnieniowo polipropylen IMPP zawieszony gumą butylową

- Moc maksymalna: 130 W

- Moc nominalna: 80 W

- Pasmo przenoszenia: 45 - 4 000 Hz

- Efektywność: 90 dB

- Impedancja: 8 Ohm

- Otwór montażowy: 188 mm

- Głębokość montażowa: 90 mm

I czy można je zastosować jako zamienniki zamiast Tonsila GDN 20/80/8 Ohm?

Pytam gdyż ceny przetworników, Tonsila poszły drastycznie w górę no i troszkę mi to budżet może naruszyć (i tak już jest ograniczony) a przyznam się, że zwrotki są zrobione pod Tonsila GDN 20/80/8 Ohm.

Parametry techniczne Tonsila:

Moc maksymalna: 180 W

- Moc nominalna: 80 W

- Pasmo przenoszenia: 50 - 4 000 Hz

- Efektywność: 90 dB

- Impedancja: 8 Ohm

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Wysokie prawdopodobieństwo VK, nawet ze względu na opis ze strony;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Dodatkowe podejrzenia budzi wysoka częstotliwość rezonansu, bo chyba ? 45 Hz, co jak na 8" jest dość kiepsko.

Poza tym wygląda na brak wentylowania tylnej strony membrany. Ponieważ nie podają Qts, jest pewnie z 0,7, czyli nadaje się do dobrze wytłumionej obudowy zamkniętej. Nie wiem, co było w kolumnie wcześniej, ale mógł być całkiem dobry Tonsil, więc zamiana na te wynalazki może popsuć i strojenie kolumny, a co najważniejsze - pogorszyć pasmo i jakość basu.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.