Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumienki do zestawu Onkyo 501

Gość stefo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stefo

(Konto usunięte)

Moja muza to głównie Marillion, Dire Straits and so ;)

Nie chodzi zatem to "mocny wykop" ale o ładne brzmienie

Pomieszczenie ok 15m2

przeznaczona kasa do 2000 zł

Słuchałem już Tannoy MX4 i MX2

Te drugie bez rewelacji :[

Pierwsze mają ładną scenę ale przy tym pomieszczeniu trochę kłopoty z basem (za blisko ścian i "dudni") :[[[

Nie zanam zbyt dobrze wileu innych modeli więc stąd pytanie do Was

Miałem też możliwośc słuchać Mission M72 ale na sprzęcie NAD i efekty były znakomite,ale pewnie dużo zrobił NAD

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Cześć,

mam ten sam problem - Onkyo 501 i co do tego? Postanowilem zainwestowac 3-4 tys i w sobote jezdze i słucham. Na razie mam upatrzone JBL E80, B&W 603 S3 i ewentualnie Mission V63. Może ktoś mógłby pomóc. Pokój ma 25 m2, muzyka słuchana - dużo gitar + dużo jazzu

Jeżeli Cabaase Cię zainteresyją to mam w dziale ogłoszeń.

Słuchałem w 25m bardzo dobra kontrola basu przy jednocześnie calkowicie wystarczającej jego ilości

średnica i góra bardzo wyrazista i szczegółowa ale nie męcząca.

Miałem również dla porównania tannoy M2 , , Cabasse to zupełnie inna klasa w każdym zakresie.

Gość stefo

(Konto usunięte)

do danzig-p

witam,

czy nie wydaje Ci się, że Onkyo trochę nie przemyślało rozmieszczenia przycisków :(

głównie myślę o pilotach

To było dla mnie duże rozczarowanie

Niestety wcześniej (w sklepie) nie używałem pilota

Obsługa CD/DVD z pilota Ampli jest tragiczna :(

Nie ma żadnej sygnalizacji jaki element jest aktywny itp itd

Ale sprzęt gra ładnie, jak już się trafi na odpowiednie guziczki ;)

Co do kolumn to z mojego metrażu wynika, że w grę wchodzą podstawkowce.

Ale dzięki za poradę

pozdrawiam kolegę z klubu Onkyo ;]

Gość stefo

(Konto usunięte)

witam,

jak obiecywałem robiłem (i jeszcze on trwa ;]) odsłuch Paradigm monitor 3v3 oraz Wharfedale Diamond 8.2

Pierwsze wrażenie : Wharfedale Diamond 8.2 jest o wiele lepszy ... ale po dokłądnym ustawieniu (BR z tyłu) Paradigm przebił Wharfedale Diamond 8.2 i nie tylkow słynnym basie, ale w spójności dźwięku.

Diamond wydawał się "papierowy" w brzemieniu i "płaski".

zalety Wharfedale Diamond 8.2:

-dobre "wysokie partie"

-BR z przodu

-ładniejszy wygląd ;) pasuje mi do mieszkania ;]]

-"ustawne" - stawiasz i grają

-możliwość bi-wiring i bi-ampling

-problemy z przykręcaniem kabelków i zworek

wady:

-niezbyt "mięsisty" bas po paradigm brzmiał sztucznie i "bucząco"

(dla pociechy powiem, że przy starych Tonsilach 50W był genialny, ale to nie ta klasa)

-bardziej "męczący" dźwięk

zalety Paradigm

-dynamiczny bas i prawie naturalny (pamiętajcie o małym pomieszczenie i BR z tyłu)

-spójne dźwięki we wszystkich pasmach nie ma zbyt "podrasowanych" części pasma

-

wady

-kłopoty z ustawieniem, aby dobrze zagrały :( tj. w małym pomieszczeniu

-brak możliwości bi-wiring i bi-ampling

-brzydkie - powaga, membrana "błoniasta i ogólnie wyglądają nieciekawie ;(

niestety żaden z głośników nie "oderwał" dźwięku od kolumn ;[ ale może to wina sprzętu to przecież tańszy model Onkyo i pokój nie jest dobrze wytłumiony (brak dywanu)

Odsłuch był robiony oczywiście na Jopek ;) i m.in. Budce Suflera nie za bardzo lubię tych wykonawców, ale ich utwory są naprawdę dobrze zrealizowane. Klasa!

Interconnect - profigold PGA 4200, kabelki średniaczki (10 zł/m)

tyle na gorąco i wracam do słuchania ;]

do stefo

Witam

Szczerze mówiąc chwilę trwało przyzwyczajanie się do wielkości pilota i zaprogramowanie kilku przycisków ponieważ mam dvd Panasonica. No i na wyświetlaczu nie widać jaki komponent jest w danym momencie podłączony to fakt. Po za tym dobrze gra na tzw. kompromis między stereo/KD. Mój wybór zestawu kolumn może niezbyt profesjonalny (mały pokój), ale myślę, że nie długo to się zmieni i ponowna zmiana sprzętu nie wchodziła by w rachubę.

Pozdrawiam

do Stefo

Witam

12m2 do tego regał, narożnik, stolik i tv (teraz słyszę śmiech...) mam taką nadzieję, że wkrótce przeprowadzę się do czegoś większego stąd moje zakupy na zapas. Czas pokaże, jeśli nie to trzeba będzie zmienić :(((. Jak spłacę trochę sprzęt (wiadomo kredyty) to rozejrzę się za jakimś wzmakiem, na razie czytam opinie na ten temat. A tak na marginesie to E30 mam na tyłach.

Gość stefo

(Konto usunięte)

do danzig-p

to teraz ciśnienie akustyczne mało Ci głowy nie urwie ;]

1/10 skali to chyba nie przekraczasz ?

Ja w 15 m2 myślę o e30 na ... przód a potem (większe miezkanie) dostawię coś sobie z podłogowych, a te jak Ty rzucę na tył.

P.S. czy pilot w 601 volume ma na samym dole ? Tam gdzie kciuk nie sięga ? ;(

A przyciski do konfiguracji GUI na samym środku ? Czego się b.rzadko używa ?

Bo mój mnie doprowadza do rozpaczy i szukam jakiegoś rozwiązania.

To jest fotka lotnika, mam nadzieję, że się załączyła do wpisu. Z tym ciśnieniem to średnio nie przekraczam 50dB, ale jak jestem wkurzony to przypominam sąsiadom o swoim istnieniu. Ale planuję salon (czyt. niedługo zmiana mieszkania) zgospodarować w sposób umożliwiający i odsłuch dobrej muzyki i obejrzenia dobrego filmu. Wiem, że to trochę od dupy strony, ale czytając na forum wypowiedzi szanownych kolegów, zdaję sobie sprawę z trudności zmiany sprzęty gdy połowica ma też parę słów do wtrącenia, więc zabezpieczam się na przyszłość w miarę skromnych możliwości.

[obrazekLUKASZ-142648_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.