Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elementów w zwrotnicy JMlab

karsti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym Was poprosić o pomoc w "rozgryzieniu" zwrotnicy z Jmlab 816.Planuję wymianę rezystorów i kondensatorów na inne/pewnie lepsze, ale ta zwrotka jest dla mnie skomplikowana i nie chciałbym niepotrzebnie inwestować w elementy, które mają niewielki wpływ na dźwięk.

Może ktoś z nadwyżką wolnego czasu mógłby rozrysować tą zwrotnicę i napisać, które elementy trzeba a które można wymienić, aby poprawić dźwięk.

A może znajdzie się ktoś, kto już takie modyfikacje wykonał i podzieli się doświadczeniami.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7486-0-72467100-1334493240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hi end to nie jest, ale to są IMHO niezłe elementy; bo i cewki powietrzne z w miarę grubego drutu, kondensatory poliestrowe i przyzwoite rezystory. Zawsze można lepiej ( przejrzyj inne modyfikacje kolumn, jest tego do...), ale uważam, że podstawa zwrotnicy to montaż " punkt do punktu " ( zbyt szerokie ścieżki płytki drukowanej rozmywają obraz stereo ) i oczywiście wymieniłbym, gdyby mi zależało na polepszeniu analityczności przewody w torze HF na cienki solid. Ale może trzeba zrobić coś zupełnie odwrotnego, bo chodzi ci o przeciwne efekty ( zamulenie, czy jak niektórzy mówią - wygładzenie czy uspokojenie ); a porady będą zupełnie inne i może trzeba utopić kilo złotówek dla poprawienia sobie najbardziej...samopoczucia. Zresztą to, co radzę ma sens tylko wtedy, gdy używasz transparentnych kabli typu taśma czy cienki solid, więc skoro nie usłyszysz na swoich kablach różnicy, to po co...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hi end to nie jest, ale to są IMHO niezłe elementy; bo i cewki powietrzne z w miarę grubego drutu, kondensatory poliestrowe i przyzwoite rezystory. Zawsze można lepiej ( przejrzyj inne modyfikacje kolumn, jest tego do...), ale uważam, że podstawa zwrotnicy to montaż " punkt do punktu " ( zbyt szerokie ścieżki płytki drukowanej rozmywają obraz stereo ) i oczywiście wymieniłbym, gdyby mi zależało na polepszeniu analityczności przewody w torze HF na cienki solid. Ale może trzeba zrobić coś zupełnie odwrotnego, bo chodzi ci o przeciwne efekty ( zamulenie, czy jak niektórzy mówią - wygładzenie czy uspokojenie ); a porady będą zupełnie inne i może trzeba utopić kilo złotówek dla poprawienia sobie najbardziej...samopoczucia. Zresztą to, co radzę ma sens tylko wtedy, gdy używasz transparentnych kabli typu taśma czy cienki solid, więc skoro nie usłyszysz na swoich kablach różnicy, to po co...

Lepiej pisać o czymś , co ma odzwierciedlenie w rzeczywistości .

Cewek nie ruszam na razie, bo nie mam, czym ich zmierzyć. Kondensatory wymienię na Mundorfy a te rezystory to moim zdaniem zwykłe ceramiczne, czyli można zacząć od Millsów. Potrzebuję pomocy, bo nie chcę inwestować w elementy LCR które nie mają wpływu na dźwięk, ale wydaje mi się , że kondensator 10uf jest częścią tego filtra.Zastanawiam się , dlaczego inwestują pieniądze w element LCR gdzie można dać coś tańszego jak np. te czerwone elektrolity?

Moje kable to Van den Hul Wind, także różnica jest słyszalna

Brakuje mi rozdzielczości, jaką oferował eton 19sd, ale może ten głośnik wysokotonowy Jmlab to nic szczególnego.

Cewek nie ruszam na razie, bo nie mam, czym ich zmierzyć. Kondensatory wymienię na Mundorfy a te rezystory to moim zdaniem zwykłe ceramiczne, czyli można zacząć od Millsów. Potrzebuję pomocy, bo nie chcę inwestować w elementy LCR które nie mają wpływu na dźwięk, ale wydaje mi się , że kondensator 10uf jest częścią tego filtra.Zastanawiam się , dlaczego inwestują pieniądze w element LCR gdzie można dać coś tańszego jak np. te czerwone elektrolity?

Moje kable to Van den Hul Wind, także różnica jest słyszalna

Brakuje mi rozdzielczości, jaką oferował eton 19sd, ale może ten głośnik wysokotonowy Jmlab to nic szczególnego.

Moim zdaniem możesz pokusić się o wymianę elementów odpowiedzialnych za filtrację głośnika wysokotonowego , czyli pojemności 5,6 i 3,9 uF , oraz rezystorów 1,2 i 2,2 R .

Wraz z jedyną cewką powietrzną w tej zwrotnicy tworzą filtr 18 dB/ oct .

czyli można polepszyć sekcje wysokotonową

Tego nie twierdzę , pisze jedynie co jest czym.

a co ze srednio i niskotonową?Czyżby jedyna możliwość to wymiana cewek?

Im jako komponentom przypisuje największa odpowiedzialność za brzmienie .

Cewki głośnika basowo - średniotonowego ( środkowego w kolumnie ) to dwie mniejsze na zewnątrz od strony czarnych kondensatorów . Ten głośnik nie posiada filtracji HP .

Taki jest chyba schemat zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.