Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kabel COAXIAL

jogi777

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy wątek. Osobiście polutowałem IC cyfrowy (1,2m) z przewodu antenowego i wtyków za 6zł/szt.

Mogę się założyć, że w ślepym teście nikt by go nie odróżnił od IC za 3-4 stówy :)

Przy okazji fotki:

(Antenówka ma potrójny ekran i polerowaną chemicznie żyłę środkową z pełnej miedzi, wtyki zachowujące impedancję, łączone złączką "F")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-0-38107600-1335352697_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Impedancji nie mierzyłem, szukałem kiedyś złączy nadających się na interkonekt cyfrowy i doradzono mi, bym kupił właśnie te.

Logicznie rzecz rozpatrując- tu ekran przewodu z wtykiem łączy się na całym obwodzie zapewniając "kontynuację koncentryczności",

nie tylko punktowo, jak w typowym wtyku RCA, co może stwarzać w tej dziedzinie problemy.

Najważniejsze, że złącza się sprawdzają i przewód spisuje się bardzo dobrze.

Co Ci szkodzi spróbować? Koszt żaden, a może okazać się, że przestaniesz szukać lepszego (czytaj droższego:).

Ja wiem, ze to zadne koszta ale po prostu perfekcyjnie chcialem to zrobic. Na szybko moge uzyc dowolnego ic. Na dlugosci jaka zazwyczaj maja kable cyfrowe mozna zastosowac praktycznie dowolny kabel, nawet taki od suszarki, a i tak bedzie to jakos dzialac. Nawet jesli nadajnik i odbiornik beda kiepskiej jakosci.

Zdaje sie ze Edward kiedys opisywal jak prawidlowo taki kabel zrobic ale wyszukiwarka forum nie znajduje mi tego.

server unreachable;--

No to masz przykład pokazany przeze mnie. To najlepsze, co da się samemu wystrugać, zwłaszcza, że taki przewód i tak nie wnosi do systemu żadnych zmian, bo sygnał cyfrowy po transmisji pomiędzy urządzeniami trafia do bufora i gra dopiero z niego.

Wniosek- jak dane przejdą przez kabel, dźwięk będzie OK.

No, zjawiska falowe w nieprawidlowo skonstruowanym kablu moga negatywnie wplywac na jakosc zegara dostarczanego w sygnale przesylanym tymze kablem. Tak wiec dane jawnie przeslane w sygnale przesla sie poprawnie ale juz niejawnie przesylany zegar niekoniecznie bedzie dokladny. Jak juz pisalem, ja chce zeby bylo perfekcyjnie, bo na razie mam podpiete standardowym ic, ktory na pewno jest skonstruowany blednie pod katem przesylu spdif. Nie to zebym oczekowal jakis drastycznych zmian po wymianie tego kabla na nowy. :)

server unreachable;--

Zrób tak: wykonaj IC taki, jak pokazałem, kup w specjalistycznym sklepie IC specjalizowany pod przesył cyfrowy za powiedzmy 500zł, umawiając się na możliwość zwrotu. Jak posłyszysz różnicę, zostaw sobie lepszy.

Zaoszczędzenie 500zł gwarantowane :)

Taki porownanie juz robilem i roznic nie slyszalem (nie to zeby to byl system do stereo ale skoro nie slysze roznicy...). Ja tylko che poczuc wewnetrzna satysfakcje, ze zrobilem sobie kabelek tak samo dobry (jesli nie lepszy pod katem przystawania do specyfikacji) jak te fabryczne.

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.