Skocz do zawartości
IGNORED

VA The Music vs. SF Amati

Petroniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowna Grono,

I od razu przechodzę do rzeczy: mieliście może okazję porównać Vienna Accoustisc z Sonus Faberem (modele jak w temacie)? Szukam używek - stąd problem z odsłuchem. A jakoś nie mam sumienia fatygować gości w sklepie ze świadomością, że i tak u nich nie kupię...

Pierwsze Amati (Homage) miały świetne recenzje. Drugie (Anniversario) już chyba bardziej stonowane. Obecne - Futura - w ogóle jakoś tak dookoła piszą. Psują się czy reszta świata poszła naprzód?

O Viennach raczej mało można znaleźć.

Zakładam, że obie konstrukcje to górna półka - pytanie o niuanse. No i kótre łatwiejsze do napędzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/93977-va-the-music-vs-sf-amati/

Nie porównywałem VA the Music z SF Amati Futura (nie wiem, czy takie porównanie jest w PL możliwe) ale porównywałem SF Amati Futura z B&W 800 Diamond. Jak dla mnie są to kolumny różniące się brzmieniem ale grające w tej samej lidze. Jednym słowem - super. Lubię brzmienie Bowersa, mam od kilku lat 802D, jestem zadowolony ale robię mały upgrade i bylem przekonany, że po takim porównawczym odsłuchu bez problemu zdecyduję się na 800 Diamond. Musze jednak powiedzieć, że SF Amati Futura sa BARDZO fajne. Znakomite srednie tony, dobry i kontrolowany bas, wysokie tony bez blasku diamentu lub berylu ale naprawdę OK. Wokale brzmią rewelacyjnie (Leonard Cohen, Loreena McKennitt), soft rock również świetnie (Mark Knopfler, Bruce Springsteen), mikrodynamika OK, nadmiernego ocieplenia nie stwierdziłem (dla mnie to byłaby dyskwalifikacja), wybaczają potknięcia słabszym i starszym realizacjom (Simon & Garfunkel, Jon & Vangelis). Nie słuchałem klasyki ani hard rocka.

Nie porównywałem VA the Music z SF Amati Futura (nie wiem, czy takie porównanie jest w PL możliwe).

Nie tylko możliwe ale nawet dość łatwe - choćby Top Hi-Fi. Stąd pytanie.

Za wpis dziękuję - interesujący. Niedawno sam byłem bliski 802D. Niestety ktoś mnie ubiegł w zakupie a nie jest łatwo trafić w dobrym stanie i kolorze:-) Poszerzyłem więc obszar poszukiwań - niestety wyżej wieszając poprzeczkę cenową:-(

Nie sądziłem, że VA the Music są dostepne do odsłuchu w Polsce. Ciekaw jestem Twoich opinii po takim odsłuchu porównawczym. SF Amati Futura (chyba jedyne w PL) stoją w Katowicach. Jeżeli jesteś zainteresowany B&W 802D kolor rosenut, stan 9/10, to proszę o PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.