Skocz do zawartości
IGNORED

Czułość końcówki a moc

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje wzór, który pozwoli wyliczyć jakie napięcie musi zostać dostarczone do końcówki, aby grała na określonym poziomie głośności? (chodzi tylko o ilość watów a więc w oderwaniu od skuteczności kolumn itd.)

Zakładając, że końcówka mocy ma czułość 660mV i przy takim napięciu dostarcza 150W przy 8-omach, jakie należy dostarczyć napięcie, aby osiągnąć np. 5W przy 8-omach?

Pozdrawiam:)

Czy istnieje wzór, który pozwoli wyliczyć jakie napięcie musi zostać dostarczone do końcówki, aby grała na określonym poziomie głośności? (chodzi tylko o ilość watów a więc w oderwaniu od skuteczności kolumn itd.)

Zakładając, że końcówka mocy ma czułość 660mV i przy takim napięciu dostarcza 150W przy 8-omach, jakie należy dostarczyć napięcie, aby osiągnąć np. 5W przy 8-omach?

Pozdrawiam:)

ok 120mV

Zakładając moc skuteczną trzeba obliczyć napięcie na obciążeniu u=sqrt(P*R). Mnie wyszło 34,64V. Stąd liczymy wzmocnienie napieciowe wzmacniacza k=Uwy/Uwe. Mnie wyszło 52,48. Teraz dla 5W na obciazeniu daje 6,32V. Stąd ze wzmocnienia napięciowego 6,32V/52,48 daje ok 0,12V sk na wejściu

Mam pokrewne pytanie. Przy bezpośrednim połączeniu DACa/CD-ka z regulowanym wyjściem o napięciu 2,3V i impedancji np. 100 omów, który ze wzmacniaczy będzie lepiej wysterowany:

100W przy czułości 1V,

czy 100W przy czułości 0,6V? W obu przypadkach impedancja wejściowa niech wynosi 20k.

W drugim przypadku "zapas" w przypadku ciszej nagranych płyt jest większy, ale czy ma to znaczenie?

• 3 tygodnie później...

Próbuję z kolejnym, chyba prostszym, pytaniem o gain w integrze.

Weźmy dla przykładu wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

40dB Overall (Pre & Power)

9.3dB Preamplifier

30.7dB Power Amplifier

Dla osiągnięcia pełnej mocy trzeba dostarczyć 0,24V. Czułość końcówki to 0,7V.

Czy gain PRE oznacza, że każdy sygnał na wejściu, nawet 2V z CD, jest wzmacniany o 9,3dB? Ile to razy? A następnie potencjometr go "ścisza" do max. 0,7V?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

który ze wzmacniaczy będzie lepiej wysterowany:

przy takim samym napięciu doprowadzonym do obu wzmacniaczy, bardziej wysterowany będzie ten, który ma większą czułość, czyli w twoim przypadku ten o czułości 0,6V, ponieważ tyle wystarczy do pełnego wysterowania. Jeżeli źródło ma max napięcie wyjściowe 2,3V ten jak to nazywasz ''zapas'' nie ma znaczenia ponieważ nawet ciszej nagrane płyty będą odtwarzane z poziomem większym niż 1V, co wystarcza do pełnego wysterowania obu końcówek a nawet ich przesterowania.

Czy gain PRE oznacza, że każdy sygnał na wejściu, nawet 2V z CD, jest wzmacniany o 9,3dB?

Tak

Ile to razy?

prawie 3X, dokładnie 2,917

A następnie potencjometr go "ścisza" do max. 0,7V?

Tak

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dokładnie. Przy mniejszym możliwym doprowadzeniu sygnału wzmacniacz da się szybciej wysterować - przy mniejszym odkręceniu gałką. Stąd też często lampowce małej mocy doprowadza się do czułości ok 600mV, aby ze słabego źródła jak odtwarzacz mp3 (chociaż takie połączenie to profanacja) wzmacniacz mógł być maksymalnie wysterowany. Przy mocniejszym sygnale.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dzięki, w pytaniu z postu #6 nie chodziło mi o stronę techniczną tylko o samo zagadnienie niedopasowania, o którym często piszą "audiofile". Mam wrażenie, że często niedopasowanie brzmieniowe tłumaczone jest niepasującymi parametrami końcówka + CD/DAC z regulowanym wyjściem...

Dzięki, w pytaniu z postu #6 nie chodziło mi o stronę techniczną tylko o samo zagadnienie niedopasowania, o którym często piszą "audiofile". Mam wrażenie, że często niedopasowanie brzmieniowe tłumaczone jest niepasującymi parametrami końcówka + CD/DAC z regulowanym wyjściem...

Ale to niedopasowanie nie dotyczy napięcia (a przynajmniej rzadko), a raczej natężenia płynącego prądu, czyli rezystancji wyjściowej źródła i rezystancji wejściowej wzmacniacza. Rezystancja mówi nam, ile prądu przepłynie przez obwód przy danym napięciu (głośności), tranzystory wyjściowe w końcówce mocy potrzebują dużego prądu, zdarza się, że końcówki mocy nie mają w swojej konstrukcji bufora / wtórnika który by dostarczał im potrzebną ilość prądu i wtedy musi to zrobić stopień poprzedni.

Inna sprawa, że każdy dodatkowy stopień wzmacniający (napięciowy, czy prądowy) to dodatkowe zniekształcenia, więc w audiofilskim sprzęcie często układy są bardzo proste i mają jak najmniej stopni. W starych, porządnie zbudowanych integrach często to przedwzmacniacz kaszani dźwięk, końcówki są często bardzo dobre, mają porządne zasilanie, odpowiedni zapas mocy i po ominięciu przedwzmacniacza ma się fajną końcówkę mocy. Ja tak używam integry Harman Kardon PM 655, za przedwzmacniacz robi mi PVC, a za nim wtórnik katodowy na ECC88. Chętnie spróbowałbym dobrego bufora na tranzystorach w klasie A.

Rezystancja nowych źródeł - DACów z regulacją głośności, ma poniżej 100 ohmów. Impedancja wejściowa końcówek mocy ma najczęściej 10k - 40k więc nawet bez bufora/wtórnika w końcówce powinno być ok?

Edward, jeden z moich technicznych guru, napisał mi na PW że relacja impedancji wejściowej końcówki do impedancji wyjściowej źródła powinna być większa od 200x i w większości przypadków to się będzie zgadzało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.