Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSX-921 - jak zmienić impedencję?

jwlalek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym się przywitać. Nie jestem audiofilem bo na to potrzeba przeznaczyć dużo pieniędzy mimo to stawiam na w miarę dobrą jakość dźwięku Parę dni temu kupiłem amplituner taki jak w temacie, czekam na dostawę kolumn. I tu pojawia się pierwszy problem :)

W instrukcji obsługi nie ma na ten temat żadnej wzmianki. Zakres impedencji tego amplitunera to 6Ω-16Ω. Kolumny z jakimi będzie współpracować ten model to Jamo C407 HCS3 6Ω.

Wcześniej posiadałem Pioneer VSX-1018AH i tam była możliwość ustawienia impedencji poprzez przytrzymanie przycisku Speakers (na przednim panelu) i włączenie głównym przyciskiem Standby/ON, (w VSX-921 to nie działa). VSX-1018AH był fabrycznie ustawiony na 8Ω więc tak samo może być z VSX-921.

Czy będzie to miało ujemny wpływ na kolumny lub amplituner? A może nowy model automatycznie już to robi?

pozdrawiam

nie wiem do czego służy ten przełącznik do ilości ohm, może zmienia dopuszczalną wartość prądu przy którym działa zabezpieczenie przeciwzwarciowe ?

w każdym bądź razie kolumny schodzą do 3,5 ohma więc może być mały kłopot przy głośniejszym graniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście w temacie jak i w poście zamiast impedencja powinno być impedancja, przepraszam za pomyłkę.

Chyba już sam znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Prosta sprawa, na tylnej ścianie amplitunera jest informacja o głośnikach jakich należy używać. Zakres impedancji od 6Ω do 16Ω. Prawdopodobnie amplituner ten nie ma opcji zmiany impedancji jak było to w modelu 1018 i gra z kolumnami z tego zakresu Ω. Będę więc mógł nieco głosniej grać :)

Jamo c407 mają 6ohm tylko na papierze. Podałem przecież link gdzie je pomierzyli i wyszło że praktyce są 4 ohmowe z dość niebezpiecznym (przynajmniej dla tanich amplitunerów kina domowego) minimum impedancji 3,5 ohma

Teoretycznie powinno być ok, w razie czego zadziałają zabezpieczenia i amplituner się wyłączy, ale to nie jest w 100% pewne. Przy głośniejszym słuchaniu obserwuj czy ten Pioneer nie łapie zbyt dużej temperatury.

Czy skutkiem ubocznym byłoby tylko nadmierne grzanie się sprzętu? Wcześniej miałem VSX-1018AH i grał z Jamo S606 6Ω bez problemu. Zamontowałem w nim chłodzenie i dzięki temu cały czas pozostawał chłodny, nigdy nie doświadczyłem żadnego overload lub cut off. Czy już powinienem myśleć o montarzu wiatraka w moim nowym pionku?

nie widzę pomiarów dla Jamo s606 ale większe s608 mają minimum impedancji 5ohm nie w zakresie niskotonowym... to trochę różnica w stosunku do 3,5ohm w okolicach 100hz jak w c407

na razie nie instaluj nic, może będzie ok

W instrukcji obsługi jest napisane aby zachować przynajmniej 40cm wolnej przestrzeni od góry amplitunera. A co w przypadku czegoś takiego? Czy sprzęt nie za bardzo będzie sie nagrzewać? Jest możliwość przesunięcia Blue-ray'a do tyłu w celu odłsonięcia kratek wentylacyjnych ale głupio będzie to wyglądać. A u Was jak jest rozwiązany ten problem?Pioneer%2520VSX-921%2520%252B%2520BDP-140.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.